Humkessoep
Aan deze soep heb ik fijne herrinneringen
Ik heb het voor de eerste keer gegeten bij tante Leida
De vrouw van mijn vader`s dienstkameraad.
Wij woonden in Amsterdam en zei woonde in Winterswijk
We gingen er op bezoek en ik heb er een paar zomervakanties gelogeerd
Heerlijk vond ik dat.....
Tante Leida maakte ook Humkessoep en dat was heerlijk
Heel lang heb ik niet geweten hoe die soep nu precies heette
Want tante Leida zei Brokkebonensoep
Maar inmiddels ben ik er achter....
Een streekgerecht uit Twente
Heerlijk.......Die word hier vaker gemaakt.
Humkessoep
Ingrediënten :
400g runderpoelet
zout
peper
500g sperziebonen
250g witte bonen ( blik)
zout
peper
500g sperziebonen
250g witte bonen ( blik)
Gebruik je gedroogde bonen dan een nacht van tevoren laten weken
1 kleine selderijknol
2 aardappelen
1 prei
1 kleine selderijknol
2 aardappelen
1 prei
1 rookworstje
Bereidingswijze :
Doe het vlees met 1 en 1/2 liter koud water en wat peper en zout in een pan en laat dit op een lage hittebron 2 uur trekken.
Maak de sperziebonen schoon en breek ze in stukken.
Maak de selderijknol schoon en snijd deze in kleine blokjes.
Schil de aardappelen en was ze.
Doe de sperziebonen en selderijknol bij het vlees in de pan.
Maak de sperziebonen schoon en breek ze in stukken.
Maak de selderijknol schoon en snijd deze in kleine blokjes.
Schil de aardappelen en was ze.
Doe de sperziebonen en selderijknol bij het vlees in de pan.
Als je verse witte bonen gebruikt kunnen ze nu ook in de pan
Rasp de aardappelen boven de pan.
Laat de soep zachtjes pruttelen tot het vlees en de groente gaar is.
Maak de prei schoon en snijd deze in dunne ringetjes.
Voeg op het laatste moment de prei toe en ook de witte bonen, als ze uit blik komen.
Rasp de aardappelen boven de pan.
Laat de soep zachtjes pruttelen tot het vlees en de groente gaar is.
Maak de prei schoon en snijd deze in dunne ringetjes.
Voeg op het laatste moment de prei toe en ook de witte bonen, als ze uit blik komen.
Kook het rookworstje en snij in plakjes
Voeg aan de soep toe
Lekker met grof bruin brood...
N.B. Humkes soep word ook met snijbonen gemaakt.
Ik ken alleen de versie met sperciebonen.
N.B. Humkes soep word ook met snijbonen gemaakt.
Ik ken alleen de versie met sperciebonen.
2 reacties:
Met achterhoekse ouders , die zelf bonen verbouwden , heb ik heel wat humpkessoep gegeten Jeanne.
heerrrrrrrrrrrrrrrlijk!!!!!!
vooral als je echte humpkes hebt....en die hadden wij natuurlijk op het eind van het seizoen in overvloed.
Leuk om je recept hier te zien.
Meneer Mus is op zoek naar een recept voor linzensoep.
eb jij toevallig iets Jeanne???
Hoi Jeanne,
Jeetje , wat was jij vroeg op vanmorgen!!Wij zijn op zaterdag juist altijd ietsje later!
Humpkes soep ken ik via Leke's Moestuin.
Maar gemaakt heb ik het nooit! Mijn man wil zelfs geen doodgewone Hollandse witte bonensoep!
En die vond ik altijd zo lekker!
Fijn weekend, groetjes Thea
Een reactie posten