KANDEEL
In de zeventiende eeuw waren het de welgestelde moeders die in het kraambed kandeel, bereid met peperdure specerijen, kregen als versterkende drank.
Maar al snel werd het gewoonte om ook de kraamvisite op kandeel te trakteren.
Ingredienten:
1 fles witte wijn
½ citroen
3 kruidnagels
1 kaneelstokje
100 gram suiker
8 eidooiers
Bereiden:
Giet 1 deciliter van de wijn in een steelpannetje.
Voeg de schil van een halve, schoongeboende citroen toe, samen met de kruidnagels en het kaneelstokje. Laat dit een half uurtje zachtjes trekken.
Splits de eieren en klop de eidooiers (in een andere pan) op met de suiker tot ze bleek en lobbig zijn.
Zeef de verwarmde wijn en klop dit door het eimengsel.
Zet de pan met het eimengsel in een grotere pan met warm, niet kokend water.
Voeg de rest van de wijn langzaam toe en verwarm de kandeel au bain-marie al roerend nog vijf tot tien minuten.
De kandeel dikt licht in tot een romige likeur.
Kandeel is zowel lauwwarm als koud te serveren.
Bewaar het in de koelkast.
Tip:
Gebruik de overgebleven eiwitten voor het maken van meringue.
0 reacties:
Een reactie posten