ZOPIE
Met dit winterse weer denkt je al weer gauw aan schaatsen
En daar horen de koek en zopie kraampjes ook bij.
Tegenwoordig word er dan chocolademelk geserveerd of erwtensoep met roggebrood...
En de koeken worden ook niet vergeten...
Maar rond 1900 kreeg iedereen bij de koek & zopiestalletjes deze drank geserveerd, ook de kinderen.
Ook nu kun je je er ouderwets lekker mee opwarmen.
Wel voor moderne kinderen chocomelk en geen ouderwetse zopie.
*********
Koek-en-Zopie
De naam koek en zopie komt hier vandaan) Kraampje op of langs het ijs met Oud-Hollandsche versnaperingen als erwtensoep, chocolademelk en gevulde koek.
Zopie ( ‘zoopje, soopje of sopie’): oud woord voor borreltje.
Was in 17e eeuw duivelse schaatsmix van bier, rum, eieren, kaneel en kruidnagels.
Ingredienten:
1 l bier
2 plakjes citroen
1 pijpje kaneel
2 kruidnagels
2 eieren
125 gram donkerbruine basterdsuiker
1 dl rum
Bereiden:
Meng bier, citroen, kaneel en kruidnagels.
Breng het mengsel aan de kook en laat het op laag vuur ongeveer twintig minuten trekken (niet koken!).
Roer de eieren goed los met de basterdsuiker.
Haal het bier van het vuur en meng met het eimengsel.
Voeg tot slot de rum toe.
0 reacties:
Een reactie posten