Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS


Welkom op mijn bloggie....

Omdat mijn website "klik" SMULPAAPJE "klik" al vol zit
met recepten en produchtinfo....

Ben ik dit bloggie begonnen.

Hier vind je recepten en een babbeltje.


Heb je zelf een leuk recept?

Stuur het me op. ....

En ik kijk of ik het kan plaatsen (met jou naam erbij natuurlijk)

In de linker colum kun je alles vinden wat er op mijn bloggie staat,

Kijk onder Index voor de recepten die er zijn

Kijk ook eens bij de feestelijke recepten op




Christmas Time

Mijn blog met meer feestelijke recepten en sfeertips ....


Er kan altijd iets van je gading bijzitten.

Ik hoop dat je vind wat je zoekt.

Anders kun je me altijd nog een mailtje sturen.

Klik hiervoor rechts in de colum op Stuur Email

Alle recepten zijn voor 4 personen.

Zo niet.... dan zet ik het erbij



Er word veel gebruik gemaakt van "cups" in de recepten

Voor uitleg kun je HIER even kijken:






Veel plezier bij het rondkijken en koekeloeren in mijn pannetjes

Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat in het

" klik" Gastenboek/Guestbook "klik"


~*~*~*~

~*~*~*~*




Over Wijn.....


Er word me nog wel eens per email advies gevraagd over wijn.

Er word me dan allerlei advies gevraagd,

En daar ben ik niet de juiste persoon
voor.

Ik hou n.l. niet zo van wijn.

Wijn drinken doe ik mischien 3 a 4 keer per jaar

Wijn is iets persoonlijks.....

Als ik wijn drink dan het liefst wit

En champagne vind ik niet te pruimen

Een koele rose gaat nog....

Dus ook voor wijn geld...smaken verschillen.

Mijn advies is dan ook ga naar een goede slijterij of bezoek een wijnproeverij....

Zij kunnen je goed adviseren welke wijn waarbij lekker is.

Je weet welke wijn je dan lekker vind en die kun je dan kopen.

Heb ik een recept met een wijnadvies dan zet ik het er uiteraard bij

Info over slijterijen en wijnproeverijen kun je op internet vinden

Ik hou het ondertussen bij andere bubbels....

~* ~* ~ * ~



Mijn Ebook over Zelf Likeur Maken....
te verkrijgen bij o.a.

Bruna

Bol.com

En bij mijn uitgever van Duuren




~*~*~*~


ZOEK JE EEN RECEPT .....VUL DE NAAM HIER ONDER IN VAN HET RECEPT





Avocadosalade met Kip en Champignons

 


Gezonde Avocadosalade met Kip en Champignons



Ingredienten:

2 avocado’s
2 tomaten
koriander
het sap van een halve limoen
200 gram kip
125 gram champignons
1 teentje knoflook
1 sjalot
olijfolie
chilipeper, peper en zout naar smaak
Walnoten 

Bereiden:

 Ontpit de avocado’s en snijdt ze in lange plakken. 
Doe hier wat limoensap overheen.
Snijdt de tomaten in dunne plakken. 
Verdeel  de avocado en tomaat over 2 bordjes
 Strooi wat koriander naar smaak over de avocado en tomaat.
Hak het teentje knoflook fijn en snipper het sjalotje.
 Fruit dit even aan 
Zodra dit zover is kun je de kip toevoegen. 
Snijdt deze van te voren wel in reepjes zodat ie eerder gaar is. 
Voeg de chilipeper, peer en zout toe. 
Als het bijna klaar is kun je de champignons erbij doen.
Verdeel het mengsel uit de pan over de borden.
Bestrooi met walnoten

 



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hot Avocado Soep met Kip en Rijst

 


Hot Avocado Soep met Kip en Rijst

Een heel verrassend  soepje.....
Lekker en gezond,
Als de avocado bij de bouillon gaat mag de soep niet meer koken
Wel warm houden (op een plaatje)
 
1 theelepel extra virgin olijf olie  
1 ui (gesnipperd)
2 knoflookteentjes (fijn gehakt)
1 theelepel komijn zaadjes
1/2 theelepel rode chili vlokken (fijn gestampt)
1 & 1/2 liter kippenbouillon
3 avocado (medium)
1375 ml   rijst ( long grain gekookt)
1250 ml gekookte kippenborst (zonder been en vel )
1/2 cup verse koriander (fijn gehakt
1 limoen (in kwarten)
6 eetlepels zure room
Koriander voor garnering (vers en fijn gehakt)

Bereiden:

Maak de olie heet in een soep pan
Voeg de uien, knoflook, komijn en de chili toe
Bak de uien zachtjes aan, roer veel
Voeg lepeltje water toe als het zich vast zet aan de bodem van de pan
Voeg de kippenbouillon toe als de uien zacht zijn en laat 10 minuten pruttelen
Maak intussen de avocado`s schoon, hak de avocado in stukjes
Doe in het bouillonmengsel en laat nog 3 minuten pruttelen
Pureer de soep met blender of staafmixer tot een romig geheel
Breng op smaak indien nodig met zout en peper
Voeg de gekookte rijst, kip en koriander toe
Laat de soep niet meer koken (dan word ze bitter) maar laat het een paar minuten nog op het vuur staan tot alles heet is...
Doe de soep in soepkommen en schep er een schep zure room over
Strooi er nog wat fijn gesneden koriander over
Geen de limoen partjes er apart bij.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hoe gezond is Avocado

 


Avocado`s

Waarom is Avocado gezond?
Het eten van groente en fruit, waaronder avocado, verkleint de kans op hartziekten en beroerte.
Daarnaast is er een verband tussen het eten van groente en een lager risico op darmkanker.
Dit effect geldt voor alle groente en niet specifiek voor avocado.

Is avocado fruit of groente?

Avocado is een vruchtgroente.

Hij wordt bij de groente ingedeeld omdat hij meestal als groente wordt gegeten.
Hij telt dus mee voor de richtlijn van 250 gram groente per dag.
Avocado staat in de Schijf van Vijf.

Er zitten in een 1 stuk (180 gram) Avocado

Energie................358 calorien
Vet........................35.1 gram....
Waarvan onverzadigd...............4 gram
Koolhydraten................3.2 gram
Waarvan suikers........3.2 gram
Vezels............7.7 gram
Eiwit.........3.4 gram
Zout......0.01 gram



Vet in Avocado

Avocado bevat in tegenstelling tot andere groenten veel vet.
Het vet in de avocado is voornamelijk oliezuur.
Oliezuur is een onverzadigd vet.
Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed.
Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten en kan uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekten.
Met een avocado krijg je dus goede vetten binnen, net zoals met olie, zachte en vloeibare margarine, vette vis en noten.

Doordat de avocado veel vet bevat, levert het veel calorieën.
Eén avocado levert zo’n 360 kcal en bevat 35 gram vet.
In plaats van een hele avocado ineens op te eten, kun je ook een halve of een kwart avocado gebruiken en de rest bewaren.
Tip:

Als je de avocado in kleine blokjes snijdt of er guacamole van maakt, kun je het invriezen.
Voeg wat citroensap toe tegen het verkleuren.
Het is maximaal 8 maanden houdbaar.

Beschermt tegen ziektes:

De vezels in avocado houden je spijsverteringskanaal in een goede conditie.

Je weerstand komt voor het grootste deel uit je spijsverteringskanaal, aangezien virussen en bacteriën daar worden bestreden (en voedingsstoffen daar worden opgenomen).

Volgens de University of Kentucky heb je door het eten van avocado minder kans op diabetes, obesitas, een hoge bloeddruk, een beroerte en verschillende hartziektes

Verlaagt je eetlust:

Het mooie aan avocado’s is dat ze langzaam worden opgenomen.
Hierdoor blijft je maaginhoud lang vol en rijp je niet snel naar chips of suikerrijke snacks.

Wees niet bang voor de calorieën in avocado.
Deze calorieën gaan samen met een hoop voedingsstoffen die je fitter en sterker laten voelen.

Goed voor de darmen:

Avocado’s bevatten veel vezels.

Volgens de stichting Darmgezondheid Nederland eten 9 van de 10 Nederlanders te weinig vezels.
Zonde, want zeker kunnen helpen bij een hoop dingen zoals:

Het risico op hartziektes verlagen
De weerstand tegen ziektes verhogen
De bloedsuikerspiegel stabiliseren
Goede darmbacteriën voeden
Bevorderen van de stoelgang
Helpt om een gezond gewicht te krijgen en te behouden
Deze indrukwekkende lijst met voordelen is slechts een deel van alle voordelen. Voor nu is het belangrijk om te onthouden dat vezels (uit bijvoorbeeld avocado) ontzettend veel kunnen doen voor jouw gezondheid.

Kun je Avocado`s invriezen....

Invriezen van Avocado`s

Avocado's invriezen is een goed idee als je een grote hoeveelheid avocado's langer wilt bewaren en niet per se voor de salade wilt gebruiken. 
Het proces van verwerken is erg simpel en het gemak dat je er van hebt, is het klusje zeker waard!

Je hebt nodig.....

Avocado's
1/2 citroen uitgeperst
1 grote ziploc zak
siliconen ijsblokjesvorm




Begin door de avocado's te halveren en de pit te verwijderen.



Doe het vruchtvlees in een blender of gebruik een staafmixer. 
Je kunt ze ook met een vork prakken, dan is het resultaat grover.
Voeg het citroensap toe en pureer de avocado's tot ze de gewenste consistentie hebben.



Verdeel de puree met een eetlepel in siliconen vormpjes en strijk glad.
Plaats de trays in de vriezer en laat een uur met rust.
Na dat uur haal je de avocado pucks er uit en doe je ze in de ziplock zak. 



Dit leg je in de vriezer tot wanneer je avocado nodig hebt.

A.H heeft ook blokjes avocado ingevroren te koop
Heel handig om in salades te verwerken 





Bron: Voedings Centrum
Bron: Puur Natuur
Internet en ik......



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Caprese Gevulde Avocado


Caprese Gevulde Avocado

Ingredienten:

2 grote avocado`s
50 gram mozzarella (in kleine stukjes)
2/3 cup kerstomaatjes (gehalveerd)
1/4 cup verse basilicum (gesneden in reepjes )
Zeezout
Zwarte peper
4 theeleps balsamici azijn 

Bereiden:

Snij de avocado`s doormidden en verwijder de pit.
Schep de helft van het vruchtvlees uit de avocado
Doe in een kom
Prak de avocado fijn en voeg de tomaatjes, mozzarella en de verse basilicum toe
Kruid met peper en zout
Schep het mengsel in de avocado helft en druppel  er wat balsamico over.


 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Torentje van Zalm Avocado Salade


Zalm Avocado Salade

Ingrediënten

100 g zalm  of sashimi of gerookte zalm
1 bosui 
100 gram komkommer 
50 gram ijsbergsla 
100 gram avocado 
Dressing, zie onder
Garneer met
dille 
1 theelepel sesamzaad 

Bereiden

Snipper het bosuitje en snijd de komkommer in kleine blokjes.
Snijd de zalm in kleine snippers. Als je niet van sashimi houdt, neem dan gerookte zalm.
Snijd de ijsbergsla ragfijne slierten en houd een paar sliertjes achter voor de garnering.
Snijd de avocado in niet te kleine stukjes. Doe alle ingrediënten voor de salade bij elkaar

Dressing

Klop 1 el mayonaise met ½ eetlepel sojasaus en naar smaak citroensap en wasabi lobbig. 
Meng door de salade.
Serveer als mooi torentje (m.b.v. een kookring of kommetje). 
Garneer met ijsbergsla, dille en de geroosterde sesamzaadjes. 
Heel erg *mjum*!



 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kip in Wijn met Pruimen en Bloemkool


Kip in Wijn met Pruimen en Bloemkool

Dit recept is een lichtere variant van het klassieke Franse gerecht, Coq au vin. 
Dit gerecht is een stoofschotel met een hele kip en rode wijn, en verder spekjes en champignons. 

Naomi expirimenteerd  vaak kip met gedroogde pruimen, bloemkool, broccoli of zoete aardappels, en met nog rode wijn krijgt het gerecht een rijkere, volle en licht zoete smaak.
 Een feest!

Ingrediënten (voor 2-4) personen

4 kipdrumsticks 
ca 10 gedroogde pruimen, zonder pit
2 grote uien of 4-5 sjalotten, in stukken gesneden
2 teentjes knoflook, fijn gehakt, en nog 2 ongeschild
een halve bloemkool, in roosjes  
een halve courgette / 1 geschilde zoete aardappel, in grote blokken gesneden (optioneel)
2 Laurierblaadjes (gedroogde)
2-3 takken tijm
150 ml volle rode wijn, bij voorkeur een Bourgogne
150 ml kippenbouillon 
2-3 eetlepels honing
zout, snuf
versgemalen peper, royaal 
1/2 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel knoflookpoeder




Bereiding:

Verhit een scheut olie en de boter in een braadpan en bak de kip rondom goudbruin. 
Haal de kip uit de pan en bestrooi hem met zout, peper, paprikapoeder en knoflookpoeder. 
Zet het vuur laag en fruit de ui en de (gehakte) knoflook in de braadpan. 
Voeg de tijm, de hele teentjes knoflook, de wijn en de bouillon toe en breng aan de kook. 
Voeg de kip en de laurier toe aan het vocht, draai dan het vuur laag en laat 40 min sudderen met de deksel. 
Voeg nu de bloemkool en eventueel de courgette/zoete aardappel, de pruimen en de honing toe, en laat nog 15 min zachtjes stoven. 
Zorg ervoor dat de groente goed in het vocht zitten.
Haal de deksel uit en laat allen nog 10-15min koken.
Serveer warm met rijst of aardappels, haal de laurierblaadjes en de takken tijm eruit. 


 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Gardiniera

 


Giardiniera

Lekker als een appetizer en  lekker in een salade

Recept Options:

Snij de groente in stukjes, ze moeten goed in de glazen pot kunnen.
Je kunt ook van de ene groente meer gebruiken dan een andere.
Welke groente je gebruikt hangt van je eigen smaak af
Hou je groente over wat niet meer in de pot kan
Neem dan een kleinere pot en doe daar de overgebleven groente in
Giet er genoeg van de dressing over
Heb je dressing over?
Gebruik het in een salade.
Wil je een pittige giardiniera?
Voeg dan meer gesneden jalapeno pepers of serrano pepers toe
Of simpeler doe er meer rode chili peper vlokken in.




Ingredienten:

1/2 bloemkooltje (schoon gemaakt en in roosjes)
1 jalapeno peper (dun gesneden)
1 rode paprika (zaadlijsten ontdaan en in reepjes)
2 sellerie stengels (schoongemaakt en in boogjes gesneden)
2 middelgrote worteltjes (Schoongemaakt en in dunne plakjes
1/2 cup zout

Voor de dressing:

2 theelepels gedroogde oregano
1/4 theelepel verse peper (uit de molen)
snuf rode peper (gekneusd)
3/4 cup witte wijnazijn
1/3 cup olijfolie
1/3 cup avocado olie of andere vegetarische olie

Bereiden:

Doe de gesneden groente in een grote kom met het zout
Voeg genoeg koud water toe dat de groente onderstaat
Bedek met deksel,bord of huishoudfolie
Laat een nacht staan (tot ca 12 uur)
Doe de groente in een vergiet en spoel ze goed af
Doe in een schone glazen pot met deksel de ingredienten voor de dressing.
Schud alles goed door....
Doe de groente in een schone glazen pot en druk ze goed aan
Overgiet ze met de dressing (de groente moet onderstaan)
Doe het deksel op de pot en zet 2 dagen in de koeling

TIP:

Als je een mildere gepekelde groente wil
Gebruik dan witte wijnazijn i.p.v gewone witte azijn
De smaak van witte azijn is scherper.
De wijnazijn is milder van smaak.
Extra virgin olie en avocado olie kunnen in de koelkast hard worden
Als je die gebruikt haal de pot dan een kwartier voor gebruik uit de koelkast.
Of gebruik een geraffineerde olijfolie en een vegetarische olie die blijven vloeibaar in de koelkast.

Gebruik binnen 2 weken
Eet smakelijk.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ponzu Saus

 


Ponzu saus

Ponzu saus is een op soy basis saus
Traditioneel met citrusvruchten
Waarschijnlijk geinspireerd door de Nederlandse gasten in de 17de eeuw
Vers sinaasappel en citroensap geven een frisse smaak
Ponzu saus kun je gebruiken in salades, als marinade voor vlees of vis op de bbq, 


In deze Pittige Zalm Sushi Bowl is deze saus een toppertje


Ingredienten

1/2 cup  soy saus 
1/4 cup verse sinaasappelsap
2 eetlepels verse citroensap
1 eetlepel water
1 eetlepel mirin (zoete rijstwijn 
1/8 theelepel rode chilivlokken (gekneusd)

Bereiden:

Doe alle ingredienten in een kom en hussel goed door elkaar.



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Spicy Zalm Sushi Bowl

 


Pittige Zalm Sushi Bowl

Het lijkt ontzettend veel werk om deze bowl te maken
Maar niets is minder waar
En ben je een echte liefhebber van sushi
Dan is dit recept echt iets voor jou

Ingredienten:

voor de rijst:

2 cups witte sushi rijst (gekookt) 
1-3 eetlepels rijstazijn
1 theelepel zout

voor de gepekelde komkommer:

4 grote snackkomkommers (dun gesneden)
1/2 cup rijstazijn
1/2 cup koud water
4 eetlepels honing
1 theelepel zout

voor de dressing:

1/4 cup mayonaise
2 theelepels sriracha saus
1 eetlepel vers citroensap

voor de zalm:

1 pond verse zalm (zonder vel of graten)
1/4 cup ponzu saus
2 theelepels sesamolie
1 theelepel chilisaus met knoflook

Ponzu saus kun je heel makkelijk zelf maken


Hier vind je het Ponzu Saus recept




Om te garneren:

1 avocado (ontpit,gepeld en in dunne plakjes gesneden)
1 kleine daikon radijs (geraspt)
1/3 cup gepekelde gember
2 eetlepels zwarte sesam zaadjes (licht geroosterd)

Bereiden:

Doe de gekookte rijst in een kom
Mix de rijst met de rijstazijn en zout
Zet opzij
Doe de plakjes komkommer in een kom
Voeg de rijstazijn,water, honing en zout toe
Hussel alles goed door elkaar
Zet koel weg voor 10 minuten
Doe alle ingredienten in een pot met deksel (jampot)
Schud om alles goed door elkaar te husselen
Zet opzij
Doe de in blokjes gesneden zalm in een kom
Voeg de ponzu saus, sesamolie en knoflook chili olie toe
Mix het voorzichtig door elkaar
Zet even koel opzij 

Nu het leuke werk
Verdeel de rijst over 4 kommen om te serveren
Verdeel de komkommer, zalm,avocado, daikonradijs en gember over de kommen.
Druppel er wat van de dressing over en garneer met sesamzaadjes.
Serveer direkt....

Daikon kun je in de toko kopen
Maar in de supermarkten kom je ze ook steeds meer tegen
Neem anders een rettich of ramenas en schaaf sie in plakjes





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Klassiek Knoflook Brood


Knoflook Brood

Klassiek Knoflookbrood recept met een verrassend ingredient
Dit maakt het brood lekkerder dan het gewone knoflookbrood.

Ingredienten:

1 frans of italiaans brood (stokbrood of ciabatta)
50 gram cream cheese (zacht)
1/2 cup boter (zacht)
1 eetlepel knoflook (fijn gemaakt)
1 eetlepel verse peterselie (fijn gehakt)
1/2 eetlepel verse basilicum (fijn gehakt)

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 graden celsius
Doe de cream cheese, boter, helft van de verse kruiden en de knoflook in een kom
Mix alles goed door elkaar.....
Snij het brood in de lengte in tweeen
Smeer de snijkanten van het brood met het kruidenmengsel
Leg ze op een bakblik wat je heb bekleed met bakpapier
Bak voor ca 10 minuten in de oven
Wil je het brood nog bruiner zet ze dan nog even onder de grill of bewerk het even met een bleu torch
Sprenkel de rest van de kruiden over
Snij het brood in stukken en serveer het.
Je kunt het brood ca 3 dagen bewaren in een  (koelkast)doos of zak.


 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Populaire berichten