Kip in Wijn met Pruimen en Bloemkool
Dit recept is een lichtere variant van het klassieke Franse gerecht, Coq au vin.
Dit gerecht is een stoofschotel met een hele kip en rode wijn, en verder spekjes en champignons.
Naomi expirimenteerd vaak kip met gedroogde pruimen, bloemkool, broccoli of zoete aardappels, en met nog rode wijn krijgt het gerecht een rijkere, volle en licht zoete smaak.
Een feest!
Ingrediënten (voor 2-4) personen
4 kipdrumsticks
ca 10 gedroogde pruimen, zonder pit
2 grote uien of 4-5 sjalotten, in stukken gesneden
2 teentjes knoflook, fijn gehakt, en nog 2 ongeschild
een halve bloemkool, in roosjes
een halve courgette / 1 geschilde zoete aardappel, in grote blokken gesneden (optioneel)
2 Laurierblaadjes (gedroogde)
2-3 takken tijm
150 ml volle rode wijn, bij voorkeur een Bourgogne
150 ml kippenbouillon
2-3 eetlepels honing
zout, snuf
versgemalen peper, royaal
1/2 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel knoflookpoeder
Bereiding:
Verhit een scheut olie en de boter in een braadpan en bak de kip rondom goudbruin.
Haal de kip uit de pan en bestrooi hem met zout, peper, paprikapoeder en knoflookpoeder.
Zet het vuur laag en fruit de ui en de (gehakte) knoflook in de braadpan.
Voeg de tijm, de hele teentjes knoflook, de wijn en de bouillon toe en breng aan de kook.
Voeg de kip en de laurier toe aan het vocht, draai dan het vuur laag en laat 40 min sudderen met de deksel.
Voeg nu de bloemkool en eventueel de courgette/zoete aardappel, de pruimen en de honing toe, en laat nog 15 min zachtjes stoven.
Zorg ervoor dat de groente goed in het vocht zitten.
Haal de deksel uit en laat allen nog 10-15min koken.
Serveer warm met rijst of aardappels, haal de laurierblaadjes en de takken tijm eruit.
Bron: Foods and Photos
0 reacties:
Een reactie posten