Erwtensoep
Het is al een hele tijd geleden dat ik zelf erwtensoep heb gemaakt
Weet wel wat er allemaal ingaat, maar de hoeveelheden was ik kwijt
Dus ik heb hier en daar op het net gekeken voor een recept
Er zijn zoveel erwtensoep recepten
Je ziet door de bomen het bos niet meer
Ik kwam bij Jeroen terecht....die had het recept wat leek wat ik er allemaal in gooide
Alleen Jeroen gebruikt aardappelen in plaats van knolselderij
En selderijstengels i.p.v. een bosje selderij.
Ik heb het in het recept aan gepast
En Jeroen pureert de soep met de staafmixer
Dat doe ik ook niet...je mag zien en preoven wat erin zit
Ingredienten:
500 gram spliterwten
3 flinke uien
klontjes boter
1/2 selderknol
bosje selderij
2 dikke prei
1 varkensschenkel (of varkenskrabbetjes))
200 gram gerookt spek (in dobbelsteentjes)
4 laurierblaadjes
2 takjes tijm
3 liter water (minstens)
1 rookworst
zout
peper van de molen
Bereiden:
Weeg de juiste hoeveelheid spliterwten en doe ze in een vergiet.
Spoel de erwten onder stromend water.
Pel de uien en snij ze in grove stukken.
Verhit een grote stoofpot of een soepketel op een matig vuur.
Smelt er een flinke klont boter in.
Stoof de stukken ui in de boter en maak intussen de prei en de selder schoon. Verwijder het wortelstuk en het loof van de prei en de selder. Spoel alles grondig en snij de prei in ringen en hak de selderij fijn
Doe de prei en de selder bij de ui en stoof de groenten mee.
Giet ook de spliterwten in de pan.
Schil de knolselderij en snij ze in blokjes.
Doe ze in de pan
Leg vervolgens de varkensschenkel en het gerookt spek in de pan.
Voeg laurierblaadjes en takjes tijm toe, én een snuifje zout.
Schenk water in de pan tot alle ingrediënten ruimschoots kopje onder doen.
Plaats het deksel op de pot en laat de erwtensoep minstens 2 uur pruttelen op een matig vuur.
Schep de gare schenkel uit de soep en pluk het vlees van het bot.
Vis er ook de sneetjes spek uit en snij desnoods nog kleiner
Hou de stukjes vlees opzij.
Verwijder de blaadjes laurier en de takjes tijm.
Mix de erwtensoep glad met de staafmixer. (niet echt nodig)
Snij de rookworst in fijne plakjes en doe ze samen met het varkenslvlees en het gesneden spek in de soep.
Roer, proef en kruid de soep naar smaak met peper van de molen en zout.
Serveer iedereen een dampend hete kom verse soep.
Bewaar de rest van de soep koel of vries ze in.
Geef ze niet de kans om te verzuren.
1 reacties:
De tijd voor snert zit er weer aan te komen,voor mij winterse kost, geen dagelijkse kost😉
Ieder heeft zo zijn/haar eigen recept met ingrediënten wat in de kookpot gaat.
Ik voeg de groenten en rookworst pas toe wanneer vlees en spliterwten gaar zijn, groenten hebben echt geen uren nodig om te garen.
En absoluut geen wortels en staafmixer.
Groetjes,Ger
Een reactie posten