.
Cassoulet
Cassoulet is een regionale specialiteit van de Midi-Pyrénées, gebaseerd op bonen en vlees.
Drie steden strijden om het beste recept: Castelnaudary, Carcassonne en Toulouse.
Wat de cassoulet zo smeuïg maakt is het toegevoegde ganzenvet of eendenvet.
De ingrediënten bestaan onder andere uit: witte bonen ('Haricots lingots'), water, tomatenpuree, zout, kruiden,
gekonfijte eendenboutjes ('manchons de canard confits'),
worstjes ('saucisses de Toulouse grillées') en eenden-, ganzen- of varkensvet.
Drie steden strijden om het beste recept: Castelnaudary, Carcassonne en Toulouse.
Wat de cassoulet zo smeuïg maakt is het toegevoegde ganzenvet of eendenvet.
De ingrediënten bestaan onder andere uit: witte bonen ('Haricots lingots'), water, tomatenpuree, zout, kruiden,
gekonfijte eendenboutjes ('manchons de canard confits'),
worstjes ('saucisses de Toulouse grillées') en eenden-, ganzen- of varkensvet.
Dit is mijn versie van de cassoulet:
Jeanne`s Cassoulet
Jeanne`s Cassoulet
Ingredienten:
125 gram gerookt spekblokjes
2 grote blikken witte bonen (uitgelekt en vocht opgevangen)
1 flinke ui
2 kruidnageltjes
2 laurierblaadjes
2 teentjes knoflook
50 gram boter of (liefst ganzevet)
350 gram hamlappen in blokjes
4 drumsticks of rillette van eend
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel tijm
4 knoflook braadworstjes
Peper en zout
Peterselie
Bouillonblokje (kruiden)
2 grote blikken witte bonen (uitgelekt en vocht opgevangen)
1 flinke ui
2 kruidnageltjes
2 laurierblaadjes
2 teentjes knoflook
50 gram boter of (liefst ganzevet)
350 gram hamlappen in blokjes
4 drumsticks of rillette van eend
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel tijm
4 knoflook braadworstjes
Peper en zout
Peterselie
Bouillonblokje (kruiden)
Bereiding:
Smelt de boter of ganzevet in een braadpan en fruit hierin de ui.
Doe er de ontbijtspek bij
Braad het vlees en de kip aan en als ze kleur gekregen hebben voeg dan de uitgelekte witte bonen
(met ½ liter bonennat desnoods met water aangevuld en bouillonblokje)
de geplette teentjes knoflook, de tomatenpuree, de braadworstjes in stukjes, de tijm, de laurierblaadjes,
de kruidnagels (die kun je in een stuk ui steken) en wat zout en peper toe.
Leg het deksel op de pan en laat het geheel in ongeveer ca.1 uur zachtjes gaar stoven op laag vuur.
Schep de cassoulet uit de pan in een licht beboterde ovenschotel.
Verwijder daarbij de laurierblaadjes en de kruidnageltjes
Bestrooi de cassoulet met het broodkruim en leg hier en daar vlokjes boter.
Zet de schotel iets boven het midden in een voorverwarmde oven van 250°C/ gasovenstand 6,
tot er een lichtbruin korstje is onstaan.
In de oven duurt dit ca 10 a 15 minuten.
Haal de cassoulet uit de oven en bestrooi met peterselie.
Doe er de ontbijtspek bij
Braad het vlees en de kip aan en als ze kleur gekregen hebben voeg dan de uitgelekte witte bonen
(met ½ liter bonennat desnoods met water aangevuld en bouillonblokje)
de geplette teentjes knoflook, de tomatenpuree, de braadworstjes in stukjes, de tijm, de laurierblaadjes,
de kruidnagels (die kun je in een stuk ui steken) en wat zout en peper toe.
Leg het deksel op de pan en laat het geheel in ongeveer ca.1 uur zachtjes gaar stoven op laag vuur.
Schep de cassoulet uit de pan in een licht beboterde ovenschotel.
Verwijder daarbij de laurierblaadjes en de kruidnageltjes
Bestrooi de cassoulet met het broodkruim en leg hier en daar vlokjes boter.
Zet de schotel iets boven het midden in een voorverwarmde oven van 250°C/ gasovenstand 6,
tot er een lichtbruin korstje is onstaan.
In de oven duurt dit ca 10 a 15 minuten.
Haal de cassoulet uit de oven en bestrooi met peterselie.
TIP: Ganzenvet is verkrijgbaar bij de goede poeliers of te bestellen via internet (bijvoorbeeld bij Pimenton
Er zijn op deze website veel lekkere dingen te vinden
Ook eendenrillettes die je in plaats van drumsticks in de cassoulet kunt doen
0 reacties:
Een reactie posten