Scotch Pies
Voor de originele Schotch Pie word schapenvlees gebruikt.
En in de korst lard (vet)
Het schapenvlees kun je ook vervangen door lams of rundervlees.
Het aparte aan dit recept is het deeg.
Deeg wat warm verwerkt word.
Als je het kneed moet je het net vast kunnen houden,
Het resultaat mag er zijn.
Vroeger werd in de opstaande rand jus of aardappelpuree geschept.
Ingredienten:
Voor de vulling:
600 gram Lamsgehakt
1/4 theelepel foelie
1/4 theelepel nootmuskaat
5 eetlepels bouillon of jus
zout en peper
Voor de korst:
120 gram vet (gesmolten niervet)
360 gram bloem
1 eidooier (los geklopt)
Bereiden:
Verwarm de oven voor tot 200 graden celsius.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Knip nog stroken van bakpapier van 5cm x 25 cm.
Dit is om om de pievormpjes te binden.
Voor vulling alle ingredienten in een kom doen en mixen
Let op dat de kruiderij lekker pittig is.
Werk de bouillon of jus in de vulling
Maak er 4 balletjes van, zet koel weg tot gebruik.
Breng 160 ml water met zout en het vet in een pannetje aan de kook,
Doe intussen de bloem in een kom,
Giet het hete water mengsel erover en mix alles met een lepel door elkaar
Zodra het een beetje is afgekoeld het deeg op een bebloemd werkvlak leggen
Kneed tot een zacht deeg, Werk zo vlug mogelijk.
Haal 1/4 van het deeg eraf en zet opzij
Rol van het overige deeg 4 ballen
Rol ze uit tot een cirkel van 18 cm doorsnee en 1/2 cm dik.
Rol het over gebleven deeg uit in 4 cirkels van 10cm doorsnee (dekseltje)
Neem een balletje van de vulling en vouw er een grote cirkel van het deeg omheen.
Laat de bovenkant open voor het dekseltje
Het deeg moet ca. 2 cm boven de vulling uitsteken.
Maak de rand van het deeg nat en leg een kleiner rondje op de vulling
Druk de randen van de piedeeg en het dekseltje op elkaar en vouw met je vingers een decoratief randje van de rand.
Vouw een strip van het bakpapier om de pie en zet het vast met een touwtje.
(zo blijven de pies in vorm)
Zet de pies op een bakplaat.
Maak van boven een gaatje om de stoom te laten ontsnappen anders barst de pie.
Smeer de pies in met geklopt eidooier.
Zet ze ca 30 minuten koel weg.
Bak ze in de oven ca. 35 a 40 minuten tot ze goud bruin zijn.
Serveer ze heet.
Bron: Paul Hollywood
0 reacties:
Een reactie posten