Salade met Gerookte Makreel en Pancetta
Heerlijk...Makreel,
Je kunt met makreel zoveel,
Toen ik dit recept zag van Jeroen op t.v. kreeg ik gelijk trek.
Op zich al een heerlijk gerecht, maar je kunt zelf ook nog van alles erbij doen.
Wat dacht je van croutons erover strooien en een tomaatje, kappertjes.
Zelfs koude gekookte krieltjes erdoor is lekker.
Ingrediënten voor de Cocktailsaus:
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels yoghurt (natuur)
1 eetlepel ketchup
1 dopje whisky
1 koffielepel mierikswortel (naar smaak)
enkele druppels tabasco
zout
De Salade:
1 gerookte makreel
4 dikke sneetjes pancetta (Italiaans gerold spek)
4 eieren (hard gekookt)
1 kropsla
1/2 sjalot
3 takjes dragon
1/4 bosje bieslook
scheutje olijfolie
peper
bruin brood
(boter)
Bereiding:
De Cocktailsaus
Neem een mengschaal en doe hierin de mayonaise, de ongezoete yoghurt en een toef ketchup.
Roer en geef de cocktailsaus karakter met een dopje whisky, enkele druppels tabasco en een lepeltje mierikswortelpasta.
Voeg een snuifje zout toe, proef en beslis of de smaken in balans zijn.
zet de saus koel weg tot gebruik.
De Salade:
Pluk de bladeren van de kropsla los en spoel ze in ruim water.
Laat de bladgroente uitlekken en bedek een grote serveerschaal met de knapperige blaadjes.
Neem de gerookte makreel en maak de vis schoon
Breek de vis in hapklare stukken en verdeel ze bovenop de kropsla.
Verwijder de graatjes (gebruik desnoods een pincet.
Snij de dikke sneetjes pancetta in reepjes van een halve centimeter breed.
Verhit een pan op een stevig vuur, doe er een scheutje olijfolie in en bak de ‘lardons’ van Italiaans spek goudbruin en krokant.
Zet het vuur tijdig wat zachter.
Strooi de spekjes op een vel keukenpapier, of giet ze in een zeef en laat ze uitlekken.
Pel de afgekoelde eieren en snij ze in gelijke helften.
Duimen dat de dooier nog smeuïg is!
Verdeel de halve eitjes over de schotel en strooi peper van de molen over de salade.
Spoel de verse kruiden en pluk de blaadjes van de dragon.
Snij de bieslookpijpjes grof en strooi ze samen met de dragonblaadjes over de salade.
Pel een sjalot en snipper het deel dat je nodig hebt zo fijn mogelijk.
Strooi de snippers sjalot over de salade en lepel er vervolgens cocktailsaus over.
Sprenkel tenslotte de zoute en krokante spekjes over deze lichte maaltijd.
Serveer er vers (bruin) brood bij, eventueel met een beetje boter.
Bron: Jeroen Meus
0 reacties:
Een reactie posten