Germknödel
De Germknödelis een deegspecialiteit uit Oostenrijk en het zuiden van Duitsland
Het word warm geserveerd met boter en maanzaad en poedersuiker
De boter word ook wel vermengd met warme vanillesaus
Uiterlijk lijkt zo'n Germknödel nog het meest op een bapaobroodje waar een asbak op is geleegd.
Toch is het veel lekkerder dan het eruit ziet!
Een witte bol, gevuld met pruimenmoes of andere jam, in een bad van vanillesaus en overgoten met fijngemalen maanzaad vermengd met poedersuiker.
Dit recept is voor ca 6 germknodels.
Ingedienten:
500 gram bloem
250 ml lauwe melk
50 gram suiker
30 gram gist
30 gram boter
2 eieren
1 theelepel zout
1 geraspte schil van citroen
1 zakje vanillesuiker
Maanzaad
(zelfgemaakte) pruimenmoes of abrikozenjam (voor de vulling)
Vanillesaus of vanillevla
Bereiding:
Doe de bloem in een grote kom.
Doe er een lepel suiker bij, de gist (afgebrokkeld) en vijf theelepels warme melk. Roer het geheel dan zachtjes door met een vork.
Bedek de kom en laat het minstens een kwartier op een warme plek rusten. Bijvoorbeeld bij de verwarming.
Smelt de boter in een pan.
Voeg de warme boter, de eieren, de rest van de suiker, het zout, de vanillesuiker en de citroenschil bij het deeg.
Mix het deeg met je handen en begin in het midden.
Voeg de melk toe, maar zorg ervoor dat het deeg niet te plakkerig wordt.
Bedek het deeg in de kom en zet het apart op een warme plaats. Laat het deeg vervolgens een uur rijzen.
Zorg dat het deeg goed gekneed is en vorm bollen (hoe groot kun je zelf bepalen).
Stop een beetje pruimjam (of andere vulling) in het midden van elke bol.
(Zorg dat de bol sluit en er geen vulling uit kan lopen)
Zet de bollen op een rooster,
Laat ze nog eens tien minuten op een warme plaats staan.
Vul een grote pan met water en zout en laat het koken.
Doe de bollen in het water en doe de deksel erop.
Laat de bollen 20 minuten staan in het heet (maar niet) kokende water.
Maal de maanzaad fijn en meng dit met wat poedersuiker.
Haal de bollen uit het water halen en strooi het mengsel van maanzaad en poedersuiker
Serveer met (in) vanillesaus.
Bron: Internet
0 reacties:
Een reactie posten