Tajine met Kip en Abrikozen en Amandelen
Een tajine bestaat uit een grote dikke aardewerken schaal,
waaruit de bereide gerechten opgediend kunnen worden, en een relatief hoog kegelvormig of bolvormig deksel.
De meeste tajines zijn geglazuurd, maar zij kunnen ook ongeglazuurd zijn.
Sommige tajines zijn beschilderd; deze dienen meestal ter decoratie of om het gerecht na bereiding in op te dienen.
In Marokko wordt de tajine vooral gebruikt voor stoofpotten van vlees, vis of groenten, samen met diverse specerijen (zoals het traditionele kruidenmengsel ras el hanout), uien, peulvruchten en/of aardappelen.
Traditionele gerechten zijn lamsvlees met dadels of andere zoete vruchten, kip met olijven en ingemaakte citroen, en gehaktballetjes met tomaat.
Ingrediënten 2 personen
ca. 300 gram kipfilet, in stukken
een kleine gele paprika, in dikke repen
150 gram gedroogde abrikozen, gehalveerd
1 ui, in ringen
2 teentjes knoflook
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel kurkuma
1 theelepel kaneel
1 theelepel gemberpoeder
klein handjevol zwarte olijven, in ringen
kopje kippen- of groentebouillon
beetje maizena
scheutje olie
peper en zout naar smaak
klein handjevol amandelschaafsel
Verder heb je nodig
Tajine (of stoofpan), sudderplaatje
Bereiden:
Verhit de olie in de tajine en voeg de ui, knoflook, kruiden en kip toe.
Zet het deksel erop en laat even (ca 10 - 15 minuten) aanbraden.
De kip hoeft niet bruin te worden.
Schep tussendoor om. Voeg dan de bouillon, paprika en abrikozen toe en laat ca 45 minuten zachtjes stoven met het deksel op de tajine.
Af en toe roeren, voeg wat bouillon toe als nodig.
Breng op smaak met zout en peper en bind de saus met wat maizena.
Voeg de olijfringen toe en verwarm die even mee.
Bestrooi met het amandelschaafsel.
Bron: Smulweb
0 reacties:
Een reactie posten