Basisrecept Cupcakes
Het is altijd makkelijk een basisrecept te hebben
En van daaruit verder te werken met smaken
Dit basisrecept van cupcakerecepten gebruik ik als leidraad voor cupcakes
En van daaruit heerlijk expirimenteren
Ingrediënten voor 12 cupcakes
125 gram roomboter op kamertemperatuur
125 gram kristalsuiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels melk op kamertemperatuur
2 ( grote) eieren op kamertemperatuur
Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 170 graden
Zet het rooster in het midden van de oven geplaatst
Snij de boter in kleine blokjes.
Het is belangrijk dat de boter goed op kamertemperatuur is.
Doe de boter in een kom en voeg de suiker toe.
Zet de mixer aan op middelhoge snelheid en mix de boter en de suiker goed door elkaar heen,
Tot er een lichte en luchtige massa ontstaat.
Voeg de suiker niet in 1x maar in 3 keer toe aan de boter,
Hierdoor word de suiker beter worden opgenomen door de boter en wordt je beslag luchtiger.
Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe.(kamertemperatuur)
Hierdoor wordt je beslag luchtiger.
Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd.
Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe.
Als laatste voeg je de melk toe en mix je nog eens twee minuten alles goed door elkaar met de mixer op middelhoge snelheid
Tot je een luchtig en glad beslag hebt gekregen
Pak je cupcake bakblik erbij waarin je de papieren bakvormpjes eerder al in hebt gedaan.
Het vullen gaat nu heel makkelijk.
Neem een eetlepel en schep een beetje beslag in het midden van het papieren cupcake vormpje.
Met een tweede lepel schraap je het beslag van de lepel in het vormpje.
Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol.
Zo kunnen de cakejes goed rijzen en zullen ze niet boven het papieren vormpje uit steken als ze klaar zijn.
Hoe platter de cupcakes zijn als ze gebakken zijn, hoe makkelijker je ze kan garneren.
Open de oven en zet het cupcake bakblik in het midden van de oven op het rooster.
Bak de cupcakes 20-25 minuten in de oven op 170 graden.
Na 20 minuten open je de ovendeur en prik je met een houten prikker in een cupcake om te controleren of de cupcakes gaar zijn.
Wanneer er geen nat beslag aan de houten prikker blijft kleven kunnen de cupcakes uit de oven gehaald worden.
Kleeft er nog wel nat beslag aan de houten prikker, dan laat je de cupcakes nog 5 minuten in de oven bakken.
Controleer na 5 minuten weer of de cupcakes gaar zijn en haal ze uit de oven als dat zo is.
Let op: iedere oven is anders, hierdoor kan de baktijd van je cupcakes verschillen.
Als je de cupcakes uit de oven hebt gehaald laat je ze in het cupcake bakblik afkoelen op een koel rooster.
Zijn je cupcakes onverhoopt toch iets boller dan de bedoeling is,
Leg dan meteen nadat je de cupcakes uit de oven hebt gehaald een (brood)plankje op het cupcake bakblik.
Na ongeveer 1 minuut haal je het plankje er weer van af, je cupcakes zijn nu platgedrukt.
Als de cupcakes helemaal zijn afgekoeld haal je de cupcakes voorzichtig uit het cupcake bakblik.
De papieren bakvormpjes kunnen om de cupcakes heen blijven zitten.
Zijn ze helemaal goed afgekoeld....Dan kunnen ze gegarneerd worden
Bron:Cupcakerecepten
0 reacties:
Een reactie posten