Aardappel Cupcakes:
Een hartige cupcake op aardappelbasis
Jeroen draait zijn hand daarvoor niet om
Lekker als snack
Maar ook een goed alternatief bij vis, vlees of gevogelte.
Zo`n simpel piepertje kan heel creatief gebruikt worden.....
Ingrediƫnten:
2 sneetjes chorizo (dikke; 4-5 mm)
3 kwartjes van artisjokken (opgelegd in olie)
1 ei
1/2 ui
1 eetlepel verse geitenkaas
1 eetlepel bloem
1/2 koffielepel bakpoeder
1/2 eetlepel fijngehakte verse oregano
1 scheutje olijfolie
1/2 kg aardappelen (loskokend)
3 kwartjes van artisjokken (opgelegd in olie)
1 ei
1/2 ui
1 eetlepel verse geitenkaas
1 eetlepel bloem
1/2 koffielepel bakpoeder
1/2 eetlepel fijngehakte verse oregano
1 scheutje olijfolie
1/2 kg aardappelen (loskokend)
Bereiding:
Schil de aardappelen en kook ze extra gaar in gezouten water.
Versnipper de ui en snij de dikke sneetjes chorizo in kleine blokjes.
Snij ook de opgelegde artisjokken in stukjes.
Stoof de ui aan in een pan met een scheutje olijfolie.
Voeg daarna de blokjes chorizo toe en laat ze kort meestoven.
Doe hetzelfde met de stukjes artisjok.
Giet de gekookte aardappelen af en voeg er de geitenkaas aan toe.
Stamp tot een fijne (droge) puree.
Hak de verse oregano fijn.
Meng de ui, de chorizo, de stukjes artisjok en de oregano onder de puree.
Verwarm de oven voor op 170°C.
Breek de eieren en hou de eiwitten apart.
Meng de dooiers samen met de bloem en het bakpoeder onder de lauwe puree.
Roer alles tot een aardappelbeslag en laat dit verder lauw worden.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze onder het beslag.
Let erop dat je puree niet te warm is, want anders verliest het luchtige eiwit z’n effect.
Doe het beslag in een plastic spuitzak, knip het puntje eraf en verdeel het over de cups.
Bak de cakes gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven (170°C).
Versnipper de ui en snij de dikke sneetjes chorizo in kleine blokjes.
Snij ook de opgelegde artisjokken in stukjes.
Stoof de ui aan in een pan met een scheutje olijfolie.
Voeg daarna de blokjes chorizo toe en laat ze kort meestoven.
Doe hetzelfde met de stukjes artisjok.
Giet de gekookte aardappelen af en voeg er de geitenkaas aan toe.
Stamp tot een fijne (droge) puree.
Hak de verse oregano fijn.
Meng de ui, de chorizo, de stukjes artisjok en de oregano onder de puree.
Verwarm de oven voor op 170°C.
Breek de eieren en hou de eiwitten apart.
Meng de dooiers samen met de bloem en het bakpoeder onder de lauwe puree.
Roer alles tot een aardappelbeslag en laat dit verder lauw worden.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze onder het beslag.
Let erop dat je puree niet te warm is, want anders verliest het luchtige eiwit z’n effect.
Doe het beslag in een plastic spuitzak, knip het puntje eraf en verdeel het over de cups.
Bak de cakes gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven (170°C).
Serveer ze als aardappelsnack, of als een originele aardappelbereiding bij een hoofdgerecht.
Bron: Jeroen Meus (Dagelijkse Kost)
0 reacties:
Een reactie posten