QUINOA
Het wondergraan' quinoa (spreek uit: 'kienwa') is niet aan te slepen.
Waarom zijn we opeens zo dol op quinoa? Wat is het voor goedje en word je er echt gezonder van?
En is het eigenlijk niet raar dat we quinoa uit Zuid-Amerika halen terwijl we ook Nederlandse havermout kunnen eten?
De zaden van de plant quinoa lijken op graankorrels en worden ook op die manier in de keuken gebruikt.
Net als granen valt quinoa daarom in vak 2 van de Schijf van Vijf.
Dit is het vak waar brood, aardappelen, rijst, pasta, couscous en peulvruchten onder vallen.
Quinoa kan dienen als vervanger van rijst of couscous.
Quinoa is een bron van eiwit en de mineralen koper en magnesium.
Verder bevat quinoa vezels, B-vitamines, vitamine E en ijzer.
Biologische quinoa is te verkrijgen onder het EU biologisch-keurmerk.
Quinoa is een plant met rode of oranje pluimen.
Het zaad lijkt op graan en de blaadjes lijken op spinazie.
Die blaadjes worden overigens niet gegeten.
De bloemetjes zijn witgeel van kleur.
De plant kan tussen 60 centimeter en 2 meter hoog worden.
De zaden lijken op graankorrels.
En zijn net als linzen te verkrijgen in verschillende kleuren.
Ze worden ook als graan in de keuken gebruikt.
In Nederland dient quinoa vooral als vervanger van rijst of couscous.
Daarom valt quinoa onder vak 2 van de Schijf van Vijf.
Dit is het vak waar brood, granen, aardappelen, pasta, couscous en peulvruchten onder vallen.
Mensen met de aandoening coeliakie kunnen geen gluten verdragen.
Gluten is een eiwit dat voorkomt in bepaalde granen.
Omdat quinoa geen graan is, bevat het geen gluten.
Alleen zijn er wel regelmatig sporen van gluten te vinden op quinoa.
Daarom kunnen mensen met coeliakie alleen quinoa eten waar een glutenvrij logo op staat.
Quinoa word gerekend tot "super food"
Hieronder een link waar je nog meer info kunt vinden.
http://www.fitvoorbeginners.nl/super-food-of-the-week-quinoa/
0 reacties:
Een reactie posten