Rijsttafel.....
De indische rijsttafel is algemeen bekend...
Wil je een echt lekkere rijsttafel eten dan moet je in een indisch restaurant wezen.
De chinese gerechten hebben niet met indisch te maken.
Over het algemeen zijn chinese gerechten zoetig (niks mis mee)
En Indische "pedis" dus heet en scherp.
De indische rijsttafel bestaat meestal uit rijst met allerlei bij gerechten
zoals sate, babi ketjap, sajoer boontjes, sajoer lodeh, pisang goreng of gadogado, pindasaus, sambal goreng telor en kroepoek.
Er zijn nog veel meer heerlijke gerechten bij de rijsttafel...
Je kunt het zelf zo uit gebreid mogelijk maken.
Hieronder enige gerechten die je bij de indische rijsttafel eet.
Seroendeng
Ingredienten voor 3 personen
30 gram kokosrasp
1/2 theelepel korianderpoeder
1/2 theelepel komijnpoeder
1 eetlepel suiker
Bereiden:
Meng alle ingredienten door elkaar en verhit deze in een koekenpan op matig vuur. Hussel regelmatig.
Let goed op want de kokos kan opeens heel snel donker gaan kleuren.
Zodra de kokos mooi bruin is doe je het meteen in een schaaltje om verder verkleuren te voorkomen.
Tip:
Vaak wordt er door seroendeng nog wat pinda’s gedaan.
Maar dat is net wat jezelf lekker vind.
Atjar Ketimoen
Ingrediënten voor een schaaltje
1 komkommer
1 rode ui
1 rode peper
naar smaak azijn
naar smaak gula java (kokosbloesemsuiker of palmsuiker)
Snijd de komkommer in de lengte in vieren en ontdoe de stukken van de zaadlijsten.
Snijd de vier stukken in schijfjes van ongeveer een halve cm dik.
Snijd de ui in halve ringen en de rode peper in dunne schijfjes.
Als je het niet te pittig wilt maken is het belangrijk de zaadjes te verwijderen en eventueel wat minder rode peper te gebruiken.
Meng nu in een kopje een beetje azijn (ik gebruik appelciderazijn) met wat gula java, proef of het naar je zin is en giet het over de komkommer.
Roedjak Manis
Ingrediënten
2 snackkomkommers
1 appel,
2 schijven ananas
20 druiven
1 mango
5 eetlepels palmsuiker gezeefd (alternatief bruine suiker)
2 eetlepels ketjap manis
2 limoenen, uitgeperst
1 rode lombok peper
Bereiden
Snij de lombok in stukken.
Haal de zaadlijsten en de pitjes eruit en gooi deze weg.
Meng de palmsuiker met de ketjap manis, het water, het sap van de limoenen en de rode peper
Schil de komkommer en snij deze in stukjes.
Voeg deze toe aan de saus.
Schil de appel en snij deze in stukjes.
Voeg deze toe aan de saus.
Snijd de ananas in stukjes.
Voeg deze toe aan de saus.
Snij de druiven overdwars doormidden.
Voeg deze toe aan de saus.
Schil en ontpit de mango en snij deze in stukken.
Voeg deze toe aan de saus.
Schep alles doorelkaar.
Bron: Indonesische gerechten
Sajoer Lodeh
Ingrediënten:
150 ml zonnebloemolie
250 gram tahoe, in blokjes gesneden
100 gram tempeh, in blokjes gesneden
400 ml kokosmelk
1 grote ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
30 gram petehbonen, in reepjes gesneden
5 salamblaadjes
3 djeroek poeroetblaadjes
1 stukje laos, in plakjes gesneden
1 theelepel trassie, verkruimeld
1 theelepel suiker
zout naar smaak
500 gram sperziebonen, in stukjes
1 rode paprika, in reepjes gesneden
150 gram bamboescheuten, uitgelekt en in repen gesneden
Bereiden:
Verhit de olie in een wadjan en frituur de tahoeblokjes goudbruin.
Laat ze uitlekken op keukenpapier en frituur de tempehblokjes ook bruin.
Laat ook deze uitlekken.
Breng 400 ml water en de kokosmelk aan de kook in een grote pan met ui, knoflook en petehbonen, salamblaadjes, djeroekblaadjes, laos, trassie, suiker en wat zout.
Voeg alle groenten toe en laat het gerecht zachtjes ca. 20 minuten koken.
Voeg vlak voor serveren de tempeh en tahoe toe.
Bron: Caroline Brouwer
Pisang Goreng
Ingredienten:
3 rijpe bananen
125 tot 150 ml bruiswater (Spa Rood)
100 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel baking soda (afgestreken)
1 theelepel kristal suiker
50 gram rijstmeel
1 theelepel vanille essence.
Zonnebloem olie of arachide olie om te bakken.
Bereiden:
Meng eerst de zelfrijzend bakmeel, baking soda, suiker en rijstbloem door elkaar met een garde.
Voeg dan 125ml tot 150 ml bruiswater aan toe (Let op de dikte van het beslag).
1 theelepel vanille essence toevoegen.
Zodra alle ingrediënten met de garde zijn doorgeroerd, heb je een gladde beslag.
Haal de schillen af van de banaan en snij alle bananen door de helft.
Je mag ze ook heel laten, maar door de helft is makkelijker bakken en omdraaien in de pan. Snij met een aardappelschil mes repen van ongeveer 4-5 mm dik en leg ze in het beslag. Neem een koekenpan en verhit je olie totdat het heet is.
Bak ze dan goud kleurig van kleur .
Nadat ze gebakken zijn, leg ze op een stuk keukenrol, zodat het extra vet nog kan absorberen.
Serveertips
Gebakken banaan zijn eerlijk om zo te eten, maar ze zijn ook overheerlijk met een laagje pindasaus erop or ze in de pindasaus te dippen.
Meestal wordt dit recept bij de Nasi of Bami geserveerd, maar kan ook als snack gebruikt worden.
Rijstmeel is te koop in de toko
Mocht het niet te koop zijn in je buurt, vul dit gedeelte op met zelfrijzend bakmeel
Bron: Smulweb
Sambal Telor Tomaat
Ingrediënten
4 hardgekookte eieren.
1 grote heel fijn gesnipperde ui, of 2 normale uien, maar best veel dus.
1 knoflookteentje, ook heel fijn gehakt.
2 laurierblaadjes
1 klein blikje goeie tomatenpuree
3 theelepels laos (met een kop erop)
Santen, van een blok, ik schat 1/4 of een 1/3, dat moet je even proeven en dan eventueel wat meer erbij naar je smaak.
Wat zonnebloemolie
Bereiden:
De ui, knoflook en laos licht fruiten in de olie.
Tomatenpuree erbij, ook de laurierblaadjes.
Roeren.
Is het te stevig, dan een scheutje water erbij.
Laat een poosje sudderen, 10 minuten of zo.
Dan roer je de santen erdoor.
Eventueel weer wat water erbij.
De eieren in vieren snijden en op een vrij diepe schaal leggen.
Saus eroverheen en op een rechaud warm houden (of in de oven maar doe er dan aluminiumfolie over).
Sambal Boontjes
Ingrediënten
1 fijngesnipperde ui
1 fijngehakt knoflookteentje
geraspte gemberwortel (1 cm)
2 theelepels bruine suiker, of een stukje goela djawa
2 eetlepels ketjap (manis)
sambal oelek, theelepel of meer naar smaak
handje fijngesneden platte peterselie of selderijblaadjes
wat zonnebloemolie, scheutje
Oh, en spercieboontjes natuurlijk! Vers (beetgaar gekookt) is het lekkerst, anders diepvries.
Drie ons ongeveer.
Bereiden:
Ui en knoflook licht fruiten.
Gember erbij.
Sambal en ketjap toevoegen en dan de bruine suiker (niet te veel, het moet niet te zoet worden.
Wat water erbij
Zout naar smaak
Dan de boontjes erdoor en klaar!
Hier kan je ook de seroendeng over doen op je bord…
Ajam Besengek
Ingredienten:
1 braadkuiken
3 klein gesneden sjalotten
2 kleingesneden knoflookpitjes.
1,5 theelepel sambal oelek
1,5 theelepel djienten
1 theelepel laos
5 kleingesneden kemiries
1 ttheelepel ketoembar
stukje trasie
3 eetlepels boter
2 eetlepels azijn
1,5 dl melk
1,5 dl water
zout
1 theelepel bruine suiker
2 eetlepels gemalen cocos
Bereiden:
Snijd het schoongemaakte kuiken in stukken.
Fruit de sjalotten, knoflook, sambal, djienten, laos, ketumbar, kemiries en de trasie in de boter.
Haal de sjalotten er uit zodra ze gaan kleuren en bak de stukken kuiken vervolgens in dezelfde boter bruin.
Voeg daarna de overige ingredienten toe en laat het geheel nog ongeveer een kwart uur stoven.
Er zijn nog veel meer bijgerechten...
Sate, Kroepoek,Sambal,Loempia`s
Dit is maar een greepje uit de vele recepten.
Er zijn nog veel meer bijgerechten...
Sate, Kroepoek,Sambal,Loempia`s
Dit is maar een greepje uit de vele recepten.
0 reacties:
Een reactie posten