Aardbeien Pound Cake.
Waar komt de naam pound cake vandaan ?
Dirk vertelde dat vroeger van alle ingredienten een pond werd gebruikt
Zo werd het een rijke smeuige cake.
Zijn moeder maakte het nog steeds op die manier....
Hij zei vaak dat het een smeuige rijke cake was.
Met zoeken op internet kwam ik dit recept en historie verhaal van de poundcake tegen.
Inderdaad werd de cake in de tijd van de pioniers gemaakt en alle ingredienten werden gewogen en zelfs de eieren werden per pond toegevoegd.
Wat een werk zal dat geweest zijn om een luchtige cake te krijgen.
Wij gebruiken de mixer voor al het klopwerk.
Gelukkig maar.....anders zou deze overheerlijk poundcake al verdwenen zijn in de geschiedenis boekjes.
Ingredienten:
2 cups bloem
1/4 theelepel baksoda (zuiveringszout)
1/4 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel zout
1 cup boter (kamertemperatuur)
1 en 1/2 cup suiker
3 grote eieren
2 theelepels citroenrasp
1/2 theelepel vanille extract
1/2 cup zure room
1 en 1/2 cup verse aardbeien (schoongemaakt en fijn gesneden)
1 a 2 eetlepels poedersuiker voor te strooien
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden celsius
Strooi bloem in het cakeblik en bekleed dit met bakpapier.
Zeef de droge ingredienten in een kom en zet opzij
Klop de boter en suiker samen tot een luchtige creme (ca 2 a 3 minuten)
Voeg 1 voor 1 de eieren toe en klop iedere keer tot het ei is verdwenen
Het mengsel lijkt te gaan schiften maar dat is oke.
Voeg de citroenrasp en vanille extract toe en klop met de mixer op hoog 2 a 3 minuten
Voeg de zure room en gezeefde droge ingredienten toe,
Iedere keer een beetje....begin en eindig met de droge ingredienten
Mix op medium snelheid tot alles is gemengd
Neem een spatel en ga langs de rand van de kom zodat alle bloem in het beslag zit.
Schep met een spatel de aardbeien in het beslag.
Het beslag is dik maar dat is goed.
Giet het beslag in het cakeblik en tik even met het blik op je werkplek zodat alle luchtbellen eruit zijn.
Zet het blik in de oven en bak voor ca 55 a 65 minuten tot de cake gaar is
(test even met sateprikker)
Haal de cake uit de oven en laat 10 minuten staan voor je de cake eruit haalt.
Zet de cake op een rooster om verder af te koelen.
Strooi de poedersuiker erover voor het serveren.
TIP:
Je kunt ook andere bessen nemen zoals bosbessen, frambozen,
Gesuikerde Cranberries met Kerstmis.....yummie.
0 reacties:
Een reactie posten