Jeanne`s Groentesoep
Groentesoep is altijd lekker.
En iedereen heeft wel een favoriet reept ervan
De lekkerste vind ik toch mijn eigen brouwsel....
Gemaakt op de ouderwetse manier.
Begin s`morgens vroeg al met bouillon trekken.
Ingredienten:
een flink stuk schenkel met been
250 gram rundvlees (in blokjes)
1 mergpijp
2 laurierblaadjes
2 kruidnageltjes
takje tijm
2 bouillonblokjes (tuinkruiden of rundvlees)
1 ui
300 gram verse soepgroente
(prei, bloemkool, broccoli, mini maiskolfjes, peterselie, wortel, spruitjes in kleine blokjes)
handje vermicelli (fijn)
1 pond rundergehakt
paneermeel
eitje
zout & peper.
Bereiden:
Doe de schenkel, mergpijp en vlees in een vergiet,
Spoel even af onder de kraan.
Vul een grote pan met 2 & 1/2 liter water
Doe hier de afgespoelde schenkel, vlees en mergpijp in.
Breng aan de kook.
Zet het vuur laag onder de pan
Haal de schuimlaag er voorzichtig af met een schuimspaan
Zit er geen schuimlaag meer op voeg dan de bouillonblokjes toe.
Maak de ui schoon en steek er de kruidnagel in
Maak een inkeping en duw daar de laurierblaadjes in en het takje tijm
Doe dit in de pan en laat mee pruttelen.
Laat nu de bouillon op een heel laag pitje trekken
(ik gebruik mijn crockpotje of slowcooker en laat het 4 a 5 uur op hoog sudderen)
Zet de pan of het vuur uit als het vlees gaar is.
Haal de ui met de laurierblaadjes en kruidnagel, de (bewaar de ui)
en de mergpijp en schenkel uit de pan.
Laat de bouillon koud worden en schep het vet eraf (voor degene die dit erg vinden)
Snij het vlees van de schenkel in stukjes (haal vette stukjes eraf)
De merg prak ik altijd fijn en doe dat weer in de pan.
Dit geeft ook een heerlijke smaak aan de soep.
Zet de pan weer op het vuur en breng aan de kook
Zet de bouillon laag en laat sudderen,
Maak de soepgroente schoon en snijd in stukjes
Doe dit in de soeppan en laat 20 minuten sudderen
Maak ondertussen de gehaktballetjes
Prak de ui fijn in een kom,
Voeg 1 eitje en de gehakt toe
Doe er 2 flinke eetlepels paneermeel bij..
Hussel door elkaar en breng op smaak met peper en zout
Draai er balletjes van,
Doe nu de vermicelli en de balletjes gehakt in de pan met soep.
Laat het nog eens 7 minuten sudderen tot de balletjes gaar zijn.
Breng op smaak met peper en zout
Serveer de soep met stokbrood
0 reacties:
Een reactie posten