Romesco Saus
Romescosaus is een Catalaanse saus die vaak geserveerd wordt bij gegrilde jonge prei of lente-ui.
In Spanje wordt de prei in krantenpapier gewikkeld en in het vuur gelegd waar ze heerlijk zacht worden.
Smaakt ook heerlijk bij karbonaadjes, kip en bij de tapas
Ingredienten:
1 snee brood (volkoren geroosterd)
1/2 cup geroosterde amandel schilfers
2 knoflookteentjes
1 pot geroosterde paprika (uitgelekt 300 gram)
1 grote tomaat (ontpit en in klein gehakt
2 eetlepels verse peterselie (fijn gehakt)
1 eetlepel rode wijnazijn
Rode pepervlokken
Zout en Peper
Bereiden:
Doe de amandelschilfers, brood, knoflook in de keukenmachine
Laat de machine draaien tot alles fijn gemalen is.
Voeg de paprika, tomaat,peterselie, wijnazijn en de pepervlokken toe
Laat dit tot een mooie saus draaien
Kruiden met zout en peper.
Doe de saus in een kommetje of glazen potje.
Bron: Internet
2 reacties:
Hoi Jeanne,
Wat zou ik daar graag eens bij zijn wanneer de locals in de ban zijn van hun calcotada aan lange tafels.
Ben dol op jonge prei en wanneer ze zacht geroosterd gedipt worden in de pittige romesco saus worden ze in die combinatie vast nog lekkerder.
Las poos geleden op een blog dat het wel handig is om een slabber of schort te dragen wanneer je het zachte preitje met dip boven je mond houd en naar binnen hapt zoals bij ons de nieuwe haring.
Gister aan mijn zoon en schoondochter die fervent Spanje bezoekers zijn en liefhebbers van Spaanse keuken en net enkele uren terug uit Madrid en Ciudad Real of zij het kende, de saus wel maar de calcots niet.
Maakt niet uit......ik kreeg fles goeie olijfolie als souvenir☺☺
Bedankt voor het delen en fijn weekend,
Ger
Lekker Ger...goeie olijfolie is nooit weg.
Ik ben ook wel altijd nieuwsgierig naar het verhaal achter een (streek) gerecht.
En een slabbertje lijkt me een goed idee om de preitjes zo te eten.
Groetjes
Jeanne
Een reactie posten