Bietjes...
De rode winterbiet is deze maand volop verkrijgbaar.
Je kunt hem zowel gekookt als rauw in de supermarkt aantreffen.
De gekookte exemplaren kun je meteen bereiden zoals je wilt.
De rauwe bieten, zul je eerst zelf moeten koken.
Je moet ze van tevoren goed schoonmaken.
Gebruik hiervoor bij voorkeur een borstel en houd de bieten daarbij onder stromend water uit de kraan.
De schil wordt er tijdens het koken niet afgehaald.
Als de bieten gaar zijn, kun je dat zien aan het velletje dat makkelijk los gaat laten.
Je kunt de bieten laten afkoelen in koud water.
Nu moet de schil wel verwijderd worden.
Er zijn zomerbieten en winterbieten.
Zomerbieten zijn veel sneller klaar dan winterbieten, scheelt wel een kwartier kooktijd.
De rode biet is een gezonde groente.
Men beweert dat ze rijk zijn aan kankerbestrijdende stoffen.
De stof anthocyaan die de rode kleur aan de bieten geeft,
bevordert de celademhaling en de celstofwisseling.
Ze stimuleren het immuunstelsel.
Je kunt de rode biet dus eten ter bevordering van je weerstand,
maar in feite zijn alle verse groenten goed voor je.
De rode biet zorgt wel voor een andere kleur op je bord.
Rode bietjes smaken warm en koud.
Ze combineren goed met speklappen, maar ook met rundvlees.
Je kunt ze koken met stukjes appel, net als rode kool.
Bietjes smaken lekker in combinatie met geitenkaas.
Je kunt er hele moderne gerechten mee maken.
De rode biet wordt veel in de Vlaamse en Slavische keuken gebruikt.
Rauwe rode biet kun je lang bewaren.
De groente blijft in de koelkast (in een plastic zak bewaard) zeker een maand goed.
Gekookte rode biet is niet meer dan twee dagen houdbaar (in de koelkast).
Hoelang moeten rauwe bietjes koken?
Kook bieten liever niet te gaar; dan gaat veel van hun unieke smaak en stevigheid verloren.
In kleine blokjes gesneden, is kort blancheren genoeg: 3 tot 5 minuten.
Reken voor hele bieten, afhankelijk van de maat, 5 tot 10 minuten.
Als je de gaarheid controleert, moeten ze aanvoelen als stevige aardappelen.
Aangemaakt met wat olie laten ze zich ook heel goed roosteren in een oven van 180 °C; in partjes doen ze er 15 tot 30 minuten over.”
(dit volgens de groentebijbel)
Tegenwoordig zien we ook gekleurde bietjes...ook wel Chioggia Bietjes genaamd
Wat is een Chioggia biet:
Chioggia biet is een oud en smakelijk ras afkomstig uit het Italiaanse plaatsje Chioggia.
Deze biet is bijzonder geschikt voor rauwkostsalades; de smaak is zoet en hij ziet er prachtig uit!
Kook je de chioggia dan blijft de heerlijke smaak, maar de prachtige kleurschakering verdwijnt.
Verder zijn de eigenschappen van deze bieten nagenoeg het zelfde als de gewone rode biet.
Deze soorten koken is eigenlijk zonde van de smaak - dat wordt al gauw wat laf.
Klassieke Rode Bietjes kun je wel koken.
En stomen, in de oven bereiden, of rauw verwerken in een salade of een smoothie.
Deze regenboog bietjes zien er al leuk uit bij elkaar
En helemaal in een salade...
Waarmee laten bietjes zich combineren?
Wat dacht je van Blauwe kaas, Bosui, Gember, linzen en bijvoorbeeld Rozemarijn?
Deze smaken accentueren de aardse smaak van bietjes.
Of denk aan Appel, Geitenkaas of Feta, Basilicum, Dille, Munt en Venkel: die geven bietjes meer een frisse smaak mee.
Bron: Internet
0 reacties:
Een reactie posten