Aardappeltaart met Kruidenslaatje
Ingrediënten
Voor de aardappeltaart:
750 g dikke aardappelen (vastkokend)
150 g Gouda (half-belegen of belegen)
50 g boter
5 takjes (jonge) tijm
peper
zout
150 g Gouda (half-belegen of belegen)
50 g boter
5 takjes (jonge) tijm
peper
zout
Voor het kruidenslaatje:
enkele takjes peterselie
1 bakje verse kervel
1 bosje basilicum
1 bakje tuinkers
1 bosje waterkers
enkele sprieten bieslook
enkele takjes dragon
1 scheutje notenolie
1 scheutje olijfolie
1 scheutje balsamico
peper en zout
1 bakje verse kervel
1 bosje basilicum
1 bakje tuinkers
1 bosje waterkers
enkele sprieten bieslook
enkele takjes dragon
1 scheutje notenolie
1 scheutje olijfolie
1 scheutje balsamico
peper en zout
Bereiding
Voor de aardappeltaart:
Voor de aardappeltaart:
Zet een pannetje op een zacht vuur en smelt er de klont boter in.
Snipper alvast de tijm fijn.
Van jonge tijm hoef je de blaadjes niet te ritsen, omdat de steeltjes zacht zijn.
Spoel en schil de aardappelen.
Leg de aardappelen in een kom koud water.
Neem het bakblik en wrijf de binnenkant in met wat van de gesmolten boter.
Gebruik hiervoor een borsteltje of een keukenpenseel.
Strooi wat zout en peper van de molen op de bodem van het bakblik.
Gebruik de mandoline om de aardappelen in fijne schijfjes te snijden.
De schijfjes zijn een paar millimeter dik. Dep elke aardappel vooraf even droog.
Bedek de bodem van het bakblik met een waaier van aardappelschijfjes.
Leg elk schijfje deels over het voorgaande heen. Werk in cirkels, van buiten naar binnen toe.
Dep wat gesmolten boter over de eerste laag aardappelschijfjes en strooi er een beetje zout en peper overheen.
Strooi wat gehakte tijm op de laag aardappelen en rasp er wat Goudse kaas overheen.
Leg nu een tweede waaier van aardappelschijfjes in de ovenschaal.
Doe dit op dezelfde wijze als bij de onderste laag.
Strooi opnieuw een klein beetje zout en peper over de aardappelschijfjes.
Strooi nog wat tijm over de aardappelen en ook een laagje vers geraspte Gouda.
Snipper alvast de tijm fijn.
Van jonge tijm hoef je de blaadjes niet te ritsen, omdat de steeltjes zacht zijn.
Spoel en schil de aardappelen.
Leg de aardappelen in een kom koud water.
Neem het bakblik en wrijf de binnenkant in met wat van de gesmolten boter.
Gebruik hiervoor een borsteltje of een keukenpenseel.
Strooi wat zout en peper van de molen op de bodem van het bakblik.
Gebruik de mandoline om de aardappelen in fijne schijfjes te snijden.
De schijfjes zijn een paar millimeter dik. Dep elke aardappel vooraf even droog.
Bedek de bodem van het bakblik met een waaier van aardappelschijfjes.
Leg elk schijfje deels over het voorgaande heen. Werk in cirkels, van buiten naar binnen toe.
Dep wat gesmolten boter over de eerste laag aardappelschijfjes en strooi er een beetje zout en peper overheen.
Strooi wat gehakte tijm op de laag aardappelen en rasp er wat Goudse kaas overheen.
Leg nu een tweede waaier van aardappelschijfjes in de ovenschaal.
Doe dit op dezelfde wijze als bij de onderste laag.
Strooi opnieuw een klein beetje zout en peper over de aardappelschijfjes.
Strooi nog wat tijm over de aardappelen en ook een laagje vers geraspte Gouda.
Herhaal het hele proces nog een derde en een vierde keer.
Dep wat boter, peper en zout over het bovenste laagjes aardappelen.
Dek de aardappeltaart af met een vel aluminiumfolie.
Let op: druk de folie tegen de aardappelen aan.
Dep wat boter, peper en zout over het bovenste laagjes aardappelen.
Dek de aardappeltaart af met een vel aluminiumfolie.
Let op: druk de folie tegen de aardappelen aan.
Verwarm de oven voor op 200°C en bak er de taart in gaar.
Reken ongeveer een uur baktijd.
Controleer tussendoor of de taart gaar is, want geen twee ovens zijn dezelfde.
Prik met een stokje in de taart om dit te checken.
Reken ongeveer een uur baktijd.
Controleer tussendoor of de taart gaar is, want geen twee ovens zijn dezelfde.
Prik met een stokje in de taart om dit te checken.
Voor het kruidenslaatje:
Spoel al het groen heel voorzichtig. Meng alle pluksels en blaadjes in een ruime mengschaal.
Voeg een scheutje notenolie, olijfolie en balsamico toe.
Kruid het slaatje met wat peper van de molen en een snuifje zout.
Voeg een scheutje notenolie, olijfolie en balsamico toe.
Kruid het slaatje met wat peper van de molen en een snuifje zout.
voor de afwerking:
Haal de warme taart voorzichtig uit de vorm
Serveer een punt aardappeltaart met wat van de kruidensla.
Serveer een punt aardappeltaart met wat van de kruidensla.
Tip: De aardappeltaart is ook prima geschikt als garnituur bij een stukje vlees met groenten
Bron: Jeroen (Dagelijkse kost)
0 reacties:
Een reactie posten