Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS
hello1


Welkom op mijn bloggie....

Omdat mijn website "klik" SMULPAAPJE "klik" al vol zit
met recepten en produchtinfo....

Ben ik dit bloggie begonnen.

Hier vind je recepten en een babbeltje.


Heb je zelf een leuk recept?

Stuur het me op. ....

En ik kijk of ik het kan plaatsen (met jou naam erbij natuurlijk)

In de linker colum kun je alles vinden wat er op mijn bloggie staat,

Kijk onder Index voor de recepten die er zijn

Kijk ook eens bij de * feestelijke recepten* op


christmastimebanner

Mijn blog met meer feestelijke recepten en sfeertips ....


Er kan altijd iets van je gading bijzitten.

Ik hoop dat je vind wat je zoekt.

Anders kun je me altijd nog een mailtje sturen.

Klik hiervoor rechts in de colum op Stuur Email

Alle recepten zijn voor 4 personen.

Zo niet.... dan zet ik het erbij



Er word veel gebruik gemaakt van "cups" in de recepten

Voor uitleg kun je HIER even kijken


Veel plezier bij het rondkijken en koekeloeren in mijn pannetjes

Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat in het

"klik" Gastenboek"klik"

gastenboek



~*~*~*~

~*~*~*~*
wijn6

Over Wijn.....


Er word me nog wel eens per email advies gevraagd over wijn.

Er word me dan allerlei advies gevraagd,

En daar ben ik niet de juiste persoon
voor.

Ik hou n.l. niet zo van wijn.

Wijn drinken doe ik mischien 3 a 4 keer per jaar

Wijn is iets persoonlijks.....

Als ik wijn drink dan het liefst wit

En champagne vind ik niet te pruimen

Een koele rose gaat nog....

Dus ook voor wijn geld...smaken verschillen.

Mijn advies is dan ook ga naar een goede slijterij of bezoek een wijnproeverij....

Zij kunnen je goed adviseren welke wijn waarbij lekker is.

Je weet welke wijn je dan lekker vind en die kun je dan kopen.

Heb ik een recept met een wijnadvies dan zet ik het er uiteraard bij

Info over slijterijen en wijnproeverijen kun je op internet vinden

Ik hou het ondertussen bij andere bubbels....

~* ~* ~ * ~

Mijn Ebook over Zelf Likeur Maken....
te verkrijgen bij o.a.


likeurboekje

Mijn uitgever:

van Duuren

Bol.com

en Bruna




~*~*~*~


ZOEK JE EEN RECEPT .....VUL DE NAAM HIER ONDER IN VAN HET RECEPT

handje




Wensje


Ik wens al mijn volgers en bezoekers warme liefdevolle kerstdagen 
En een gezond en gelukkig 2014 toe
Dank jullie wel voor je bezoekjes en jullie berichtjes die jullie achterlieten.
Dat waardeer ik zeer.....
Groetjes     Jeanne

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kerstrecepten....


Voor Kerstrecepten kijk eens op de speciale kerstpagina van Smulpaapje
Met recepten, tips, ideeen en verhalen.
Dus vlug even kijken.......
Of neem een kijkje op m`n bloggie Christmas Time

Veel plezier bij het rondkijken.



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Rijstcreme met Aardbeiensaus.


Rijstpudding met Aardbeiensaus

Dit is een traditioneel Kerstdessert in Noorwegen.
Ze noemen het daar rijstcreme.
De saus varieerd nog wel eens qua vruchten.
Er word ook wel cranberry`s of frambozen voor gebruikt.
Het word door duizenden noren gegeten.

Ingrediënten:

1 vanille stokje (gespleten)
2 kaneelstokjes
1 theelepel kardamompoeder
3 kruidnagels
dessertrijst
melk
* * * * *

5 dl slagroom
2 eetlepels suiker
1 eetlepel vanillesuiker
* * * * *

200 gram aardbeien
100 gram poedersuiker
1/2 dl water
1 theelepel citroensap

Bereiden:

Maak van het eerste deel een rijstepap
Door de ingredienten in een pannetje te doen en te koken.
Op de verpakking van de dessertrijst staat de hoeveelheid die je nodig hebt
Dit recept is voor 4 personen dus hou de hoeveelheid rijst en melk voor 4 pers. aan
Als de rijst gekookt is en dikker is geworden de kruidnageltjes, vanillestokje en kaneelstokje eruit halen.
Laat de rijst afkoelen.
Doe er huishoudfolie over (gelijk op de rijst)
Zo vormt er geen vel.
Als de rijst koud is de slagroom kloppen met de suiker en vanillesuiker tot een fluwelig geheel
Doe de rijst in een grote kom en roer even los
Voeg de slagroom toe en schep dit door de rijst (niet kloppen)
Zet koel weg tot gebruik.

Doe de ingredienten voor de aardbeiensaus in een pannetje
Laat 15 minuten sudderen op laag vuur.
Laat iets afkoelen.
Doe het aardbeien mengsel in een blender en draai tot een gladde saus
Doe in een kom en laat afkoelen.
Je kunt dit gerecht een paar dagen van tevoren maken.
Bewaar het dan in de koelkast.

Voor het serveren het rijstmengsel over 4 kommen of glazen verdelen
Giet de aardbeiensaus erover.



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Shaslick


Shaslick

Toen ik van de week het verzoek kreeg hoe je shaslick kruiden maakt, 
Ben ik de kruidenhoek even in gedoken.
Er stond nog geen recept van kruiden of shaslick.
Dus dat heb ik met deze even veranderd.
Shaslick is niet alleen een gerecht wat zomers op de bbq bereid kan worden.
Ook in een grillpan is het makkelijk te bereiden.
Lekker met rijst, frietjes of een aardappelsalade.



Ingredienten:

750 gram varkenshaas 
1 teentje knoflook 
1 theelepel cayennepeper 
1 theelepel paprikapoeder 
6 eetlepels olijfolie 
1 rode paprika (zoete) 
1 groene paprika
1 grote ui
snufje djinten (komijnpoeder) 
snufje zout 
snufje peper 
1 bosje selderij 

Bereiden:

Shaslick kruiden:

Pers het teentje knoflook en doe in een kom.
Voeg de cayennepeper, paprikapoeder en snufje komijnpoeder toe
Zout, peper en de olie toevoegen.
Alles goed doorhusselen.

Shaslick:

Dep het vlees droog en snijd het in mooie stukken
Doe de marinade erdoor en laat afgedekt in de koelkast minstens 2 uur intrekken.
Als je houten prikkers gebruikt zet die dan in het water als het vlees in de koelkast staat.
Maak de paprika`s schoon en snijd in stukken
Schil de ui en snijd door de helft,
Snij hier mooie plakjes van
Haal het vlees uit de koelkast en rijg het vlees op een stokje, gevolgd door een stukje paprika, ui  enselderijblad.
Maak de grillpan heet of bak het vlees op de bbq in ca 10 a 12 minuten gaar
Bestrijk de stokjes shaslick af en toe met de marinade.
Geef er een shaslick saus bij.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Speculaascakejes met Amandelspijs


Speculaascakejes met Amandelspijs 

Bijna Sinterklaas....Daar hoort iets van speculaas bij.
Deze cakejes zijn perfect daarvoor
Gevulde cakejes die lekker smaken op Sinterklaasavond.


Ingrediënten voor 10 cakejes:

115 gram boter 
115 gram bruine basterdsuiker 
115 gram bloem 
2 eieren 
2 theelepels speculaaskruiden 
1 theelepel bakpoeder 
1-2 eetlepels melk 
100 gram amandelspijs 
Poedersuiker om te serveren. 

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180° Celsius 
Klop de boter romig met de suiker. 
Gebruik een elektrische mixer  en klop ca. 4 minuten. 
Voeg de eieren een voor een toe. 
Klop goed na de toevoeging van elk ei. 
Zeef de bloem met het bakpoeder en de speculaaskruiden in een kom. 
Roer het bloemmengsel losjes door het botermengsel. 
Stop meteen als het mengsel gemengd is. 
Roer de melk door het beslag. 
Beleg een muffinvorm met papieren bakjes of vet de vorm goed in. 
Schep in elk bakje 1 eetlepel beslag. 
Zorg dat de onderkant van het cakeje helemaal bedekt is met beslag. 
Verdeel de amandelspijs in 10 gelijke stukken en rol er balletjes van. 
Leg in elk cakeje een bolletje amandelspijs. 
Bedek de amandelspijs met een eetlepel beslag. 
Bak de cakejes 15 a 18 minuten in de oven. 
Laat ze 15 minuten afkoelen in de vorm en zet ze dan op een rooster.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Makreelsalade met Pancetta


Salade met Gerookte Makreel en Pancetta

Heerlijk...Makreel,
Je kunt met makreel zoveel,
Toen ik dit recept zag van Jeroen op t.v. kreeg ik gelijk trek.
Op zich al een heerlijk gerecht, maar je kunt zelf ook nog van alles erbij doen.
Wat dacht je van croutons erover strooien en een tomaatje, kappertjes.
Zelfs koude gekookte krieltjes erdoor is lekker.


Ingrediënten voor de Cocktailsaus:

2 eetlepels mayonaise 
2 eetlepels yoghurt (natuur)
1 eetlepel ketchup 
1 dopje whisky 
1 koffielepel mierikswortel (naar smaak)
enkele druppels tabasco 
zout 

De Salade:

1 gerookte makreel 
4 dikke sneetjes pancetta (Italiaans gerold spek)
4 eieren (hard gekookt)
1 kropsla 
1/2 sjalot 
3 takjes dragon 
1/4 bosje bieslook 
scheutje olijfolie 
peper 
bruin brood
(boter)

Bereiding:

De Cocktailsaus

Neem een mengschaal en doe hierin de mayonaise, de ongezoete yoghurt en een toef ketchup.
 Roer en geef de cocktailsaus karakter met een dopje whisky, enkele druppels tabasco en een lepeltje mierikswortelpasta. 
Voeg een snuifje zout toe, proef en beslis of de smaken in balans zijn.
zet de saus koel weg tot gebruik. 

De Salade:

Pluk de bladeren van de kropsla los en spoel ze in ruim water. 
Laat de bladgroente uitlekken en bedek een grote serveerschaal met de knapperige blaadjes. 
Neem de gerookte makreel en maak de vis schoon 
Breek de vis in hapklare stukken en verdeel ze bovenop de kropsla.
Verwijder de graatjes (gebruik desnoods een pincet. 
Snij de dikke sneetjes pancetta in reepjes van een halve centimeter breed.
Verhit een pan op een stevig vuur, doe er een scheutje olijfolie in en bak de ‘lardons’ van Italiaans spek goudbruin en krokant. 
Zet het vuur tijdig wat zachter.
Strooi de spekjes op een vel keukenpapier, of giet ze in een zeef en laat ze uitlekken.
Pel de afgekoelde eieren en snij ze in gelijke helften. 
Duimen dat de dooier nog smeuïg is! 
Verdeel de halve eitjes over de schotel en strooi peper van de molen over de salade. 
Spoel de verse kruiden en pluk de blaadjes van de dragon. 
Snij de bieslookpijpjes grof en strooi ze samen met de dragonblaadjes over de salade. 
 Pel een sjalot en snipper het deel dat je nodig hebt zo fijn mogelijk.
 Strooi de snippers sjalot over de salade en lepel er vervolgens cocktailsaus over. 
Sprenkel tenslotte de zoute en krokante spekjes over deze lichte maaltijd. 
 Serveer er vers (bruin) brood bij, eventueel met een beetje boter.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Scotch Pie


Scotch Pies

Voor de originele Schotch Pie word schapenvlees gebruikt.
En in de korst lard (vet)
Het schapenvlees kun je ook vervangen door lams of rundervlees.
Het aparte aan dit recept is het deeg.
Deeg wat warm verwerkt word.
Als je het kneed moet je het net vast kunnen houden, 
Het resultaat mag er zijn.
Vroeger werd in de opstaande rand jus of aardappelpuree geschept.

Ingredienten:
Voor de vulling:

600 gram Lamsgehakt
1/4 theelepel foelie
1/4 theelepel nootmuskaat
5 eetlepels bouillon of jus
zout en peper

Voor de korst:

120 gram vet (gesmolten niervet)
360 gram bloem
1 eidooier (los geklopt)

Bereiden:

Verwarm de oven voor tot 200 graden celsius.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Knip nog stroken van bakpapier van 5cm x 25 cm.
Dit is om om de pievormpjes te binden.

Voor vulling alle ingredienten in een kom doen en mixen
Let op dat de kruiderij lekker pittig is.
Werk de bouillon of jus in de vulling
Maak er 4 balletjes van, zet koel weg tot gebruik.

Breng 160 ml water met zout en het vet in een pannetje aan de kook,
Doe intussen de bloem in een kom,
Giet het hete water mengsel erover en mix alles met een lepel door elkaar
Zodra het een beetje is afgekoeld het deeg op een bebloemd werkvlak leggen 
Kneed tot een zacht deeg, Werk zo vlug mogelijk.
Haal 1/4 van het deeg eraf en zet opzij
Rol van het overige deeg 4 ballen
Rol ze uit tot een cirkel van 18 cm doorsnee en 1/2 cm dik.
Rol het over gebleven deeg uit in 4 cirkels van 10cm doorsnee (dekseltje)
Neem een balletje van de vulling en vouw er een grote cirkel van het deeg omheen.
Laat de bovenkant open voor het dekseltje
Het deeg moet ca. 2 cm boven de vulling uitsteken.
Maak de rand van het deeg nat en leg  een kleiner rondje op de vulling
Druk de randen van de piedeeg en het dekseltje op elkaar en vouw met je vingers een decoratief randje van de rand.
Vouw een strip van het bakpapier om de pie en zet het vast met een touwtje.
(zo blijven de pies in vorm)
Zet de pies op een bakplaat.
Maak van boven een gaatje om de stoom te laten ontsnappen anders barst de pie.
Smeer de pies in met geklopt eidooier.
Zet ze ca 30 minuten koel weg.
Bak ze in de oven ca. 35 a 40 minuten tot ze goud bruin zijn.
Serveer ze heet.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pompoen Stoofpot


Pompoen Stoofpot

Pompoen is een herfstgroente bij uitstek,
Niet alleen als soep maar ook in stoofpotjes en in taarten.
Een veelzijdige groente (vrucht?)
Ik maak altijd een voorraadje pompoenmoes ...zo heb ik er dubbel lang plezier van.
Rooster de pitjes eens als gezonde snack.


 Ingrediënten:

850 gram flespompoen 
250 gram chorizo (in plakjes)  
2 rode uien (in kwarten)  
2 theelepel paprikapoeder  
2 tenen knoflook (fijngesneden)  
1 blikje tomaten-puree (70 gram) 
1 potje gegrilde rode paprika's (295 gram, uitgelekt, in stukjes) 
500 gram krieltjes (gehalveerd)  
350 ml kippenbouillon (heet) 
150 ml witte port 
1 blik linzen (400 gram, uitgelekt) 
1 bakje platte peterselie (20 gram, grofgesneden) 

Bereiden:

 Snijd de pompoen in parten. 
Verwijder de zaden en de draderige binnenkant met een lepel en snijd met een scherp mes de schil eraf. 
Halveer de parten in de lengte.
Bak de chorizo in een gietijzeren pan zonder olie of boter op middelhoog vuur goudbruin en krokant. 
Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. 
Laat het bakvet in de pan.
Bak hierin de ui met de paprikapoeder 3 min. op middelhoog vuur. 
Bak de knoflook 3 min. mee. 
Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 min. mee. 
Voeg de paprika, pompoen, krieltjes, bouillon en port toe.
 Roer door en breng aan de kook.
 Leg de deksel schuin op de pan en laat op laag vuur in 25 min. gaar stoven. 
Schep regelmatig om. 
Voeg de linzen na 15 min. toe. 
Controleer na 20 min. of de pompoen en de krieltjes gaar zijn. 
Schep van de chorizo met de helft van de peterselie door de stoof. 
Verdeel de rest van de chorizo en peterselie erover.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Herfsttaart met Cantharellen en Gehakt


Herfsttaart met Gehakt en Cantharellen 

Ingrediënten:

Voor het deeg:

250 gram bloem
50 gram boter
150 ml melk
2 theelepel bakpoeder

Voor de vulling:

250 gram cantharellen (of paddenstoelenmelange)
500 gram mager rundergehakt
2 flinke sjalotten
50 gram mager gerookt spek (fijn)
2 teentjes knoflook (geperst)
1 eetlepel olijfolie
Zeezout
Vers gemalen zwarte peper

Voor de topping:

250 gram crème fraîche
250 gram zure room
1 eetlepel maizena
4 eetlepel mayonaise
200 gram geraspte Parmezaan
1 sjalotje (fijn)
Vers gesnipperde peterselie

Bereiden:

Deeg: 
Alle ingrediënten door elkaar mengen en kneden tot een glad deeg. 
Bekleed een springvorm van 24 cm met het deeg tot over de rand. 

Maak nu de vulling. 
Was de cantharellen. 
Deze zitten vaak vol zand dus echt kort schoonspoelen en niet borstelen. 
Sjalotten snipperen, knoflook persen. 
Olie in een wok doen en knoflook, sjalotten, spek en paddenstoelen snel aanbraden tot glazig. 
Enkele hele mooie paddenstoeltjes eruit nemen en apart houden. 
Gehakt toevoegen en rul bakken. 
Alles mengen en verder op smaak brengen met peper en zout. 
Nu de vulling in de vorm op het deeg verdelen. 

Voor de topping de crème fraîche, zure room, maizena en mayonaise  mengen in een kom. 
Gebruik echt die ene eetlepel maizena, dan stort de taart niet in.
Breng op smaak met peper en zout en giet op de vulling in het deeg. 
Bestrooi de topping gelijkmatig met geraspte Parmezaan. 
Zet de taart nu in een op 200 graden voorverwarmde oven en bak hem in 30-40 minuten mooi licht, goudbruin. 
Garneer de bovenlaag dan verder af met de laatste fijn gesnipperde sjalot, vers gehakte peterselie en de achtergehouden paddenstoeltjes. 
Nu is het genieten en smullen!

Tip
Om de taart warm te houden laat hem dan staan in de voorverwarmde oven op 70 graden.


Serveertips
Lekker met een frisse herfstsalade en stevige rode wijn.

Bron: Smulweb



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Indische Spruitjes



Indische Spruitjes

De een gruwt ervan en de ander lust er wel pap van.
Spruitjes....Hier zijn we er dol op.
Op deze wijze klaar gemaakt is lekker bij rijst
Sateetje erbij en smullen maar.
Simpel en verrassend.


Ingredienten:

500 gram spruitjes
1 appel
1 ui
1/2 bakje champignons
1 theelepel koenjit
1/2 theelepel ketoembar
1 theelepel djahè
snufje zout
scheut ketjap
olie

Bereiden:

Maak de spruitjes schoon en halveer ze.
Kook ze in beetgaar in gezouten water.
Snipper de ui, schil en snijd de appel en snijd de champignons.
Fruit de ui in de olie
Doe er de kruiden bijen laat even meebakken
Doe er de appel en champignons bij.
Blus af met een scheut ketjap.
Doe dan de beetgare spuitjes erbij en wat kookvocht.
Even laten sudderen.

Bron:Kookjij.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kiprolletjes


Kiprolletjes 

Een hapje wat ook lekker is op de tapasbar.
Van de app "vrouw" van de telegraaf.
Daar staan leuke receptjes bij.
Ingrediënten: 

Met wortelen:
2 grote wortelen 
2 el olijfolie 
zout en peper 
4 plakken gekookte kipfilet 
baguette 

Met aubergine: 
2 kleine aubergines 
2 el olijfolie 
zout en peper 
4 plakken gekookte kipfilet 
baguette 

Met courgette: 
2 courgettes 
2 el olijfolie 
zout en peper 
4 plakken gekookte kipfilet 
baguette

Bereiding: 

Schrap en was de wortelen, aubergine of courgette en schaaf ze in de lengte in 3 millimeter dikke plakken. 
Bestrijk ze met olie en gril ze in ongeveer 3 minuten gaar. 
Kruid met zout en peper. 
Rol in elke plak een dikke schijf kipfilet. 
Steek met een prikker aan een stukje brood.

Bron: Van de app:Vrouw
 Uit Het grote tapasboek (€ 12,50 Veltman Uitgevers, ISBN 9789048303878).


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Broodje Mosselsalade


Broodje Mosselsalade

Toen ik dit recept zag op de website Mosselen wilde ik dat uitproberen.
Ooit ben ik eens heel ziek geweest van mosselen eten, 
dat kwam niet door de mosselen maar door een saus die erbij was gemaakt met uien en mosterd.
En het late tijdstip....
Bij ons thuis werd er vaak mosselen gegeten als de mosselman door de straat kwam.
Vaak was dat s`avonds, ik lag dan al in bed.
Maar als ik wakker was mocht ik ook mosselen eten, dat was feest.
Ik vond ze heerlijk tot.........
Na die tijd probeerde ik ze wel te eten, maar het bleef bij 4 a 5 mosseltjes
En zat ik meer brood met sausjes te eten dan echt de mosselen.
Ik bereidde ze wel en m`n kids vonden het heerlijk.
Had ik over dan maakte ik wel mosselsate en dat vonden ze ook yummie.
Dit recept van de mosselsalade heb ik uit geprobeerd.
En het is echt lekker, volgende keer zal ik zeker 2 broodjes eten.
Als borrelhapje ook erg lekker



Ingrediënten:

500 gram mosselen
75 ml witte wijn
1/2 bosje bladselderij
4 eieren
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels crème fraîche
1 theelepel kerriepoeder
4 harde broodjes naar keuze
4-8 blaadjes kropsla
2 eetlepels tuin- of rucolakers


Bereiden:

Maak de mosselen schoon
Doe de wijn en de selderij in een ruime pan
Doe de mosselen erbij en draai er peper uit de molen over.
Kook de mosselen gaar in ca 8 minuten of tot alle schelpen open zijn
Haal de mosseltjes uit de schelp.
Kook de eieren hard in ca 8 a 9 minuten,
Spoel ze af en pel ze.
Hak de eitjes fijn,
Vermeng de mayonaise met de creme fraiche en kerriepoeder
Schep de ei en mosselen er doorheen.
Breng op smaak met zout en peper
Snij de broodjes open en beleg ze met sla en een fikse lepel mosselsalade
Strooi er de rucola of tuinkers over.

TIP:
Serveer de mosselsalade als borrelhapje in kleine blaadjes kropsla of toast.

Bron: Mosselen



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Jeanne`s Pompoensoep


Jeanne`s Pompoensoep

Met Halloween om de hoek en allerlei pompoenen in de winkels krijg je er weer zin in.
Pompoenrecepten... 
Soep is toch wel 1 van de bekendste recepten met pompoen.
Pompoensoep is vaak erg flauw. (vind ik) 
Maar met kruiden kun je veel.
Pittig gekruid en met Bleu cheese of geitenkaas erover gestrooid is het echt lekker,
Deze soep maak ik meestal als ik pompoensoep maak,
Je kunt naar eigen smaak meer of minder kruiden toevoegen.



Ingrediënten:

3 pond pompoen (schoongemaakt en in blokjes)
Courgette (ca. 1 pond in blokjes)
Winterwortel (geschild en in blokjes)
1/2 preitje (schoongemaakt en in ringetjes)
2 liter kippenbouillon
2 knoflookteentjes (geperst)
1klein rood uitje (gesnipperd)
Scheutje olijfolie
2 theelepel komijnpoeder
2 theelepel korianderpoeder
1 theelepel kerriepoeder
1 gedroogd rood pepertje (fijn gehakt)
enige takjes peterselie.
peper & zout.

Voor het serveren:
Creme fraiche
Geitenkaas of Bleu Cheese
Walnoten
Geroosterde pompoenpitjes
Verkruimelde gebakken bacon
Fijn gehakte peterselie

Bereiden:

Doe de olie in een grote pan, voeg de ui en knoflook toe
Laat even aanfruiten
Doe de peper, komijn en korianderpoeder erbij en fruit dit even mee.
Voeg de gesneden groente`s toe en hussel alles om.
Giet de bouillon op het groentemengsel.
Breng aan de kook en laat sudderen tot de groente`s gaar zijn.
Draai door de zeef of pureer het mengsel met de staafmixer of keukenmachine.
Laat de soep weer heet worden en breng op smaak met peper en zout.
Giet in grote soepkommen en schep er een lepel creme fraiche over en wat verkruimelde geitenkaas of bleu cheese.
Verkruimel er nog walnoten en/of gebakken bacon over.

Tip:
Wil je een vegetarische versie neem dan groentebouillon.
Je kunt de soep gevulder maken door er kleine blokjes gerookte kipfilet aan toe te voegen met knoflook croutons.
                                                                                

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Gevulde Donuts


Gevulde Donuts.


Ingrediënten:

2 & 1/2 theelepel droge gist
160 gram melk (kamertemperatuur)
490 gram bloem
270 gram suiker
2 theelepels zout
3 eieren
100 gram boter (kamertemperatuur en in blokjes)
Olie om te frituren
6 eetlepels slagroom
Vanille Banketbakkersroom.

Ingredienten voor de room.

2/3 cup suiker ( mag 1/2 cup suiker in als je het minder zoet wil maken)
1/4 cup maizena
1/2 theelepel zout 
3 cups volle melk 
2 eieren
2 eetlepels boter 
1 eetlepel vanille extract 

Bereiden:

Doe de melk en de gist in een kom, mix de gist door de melk
Laat een minuutje staan zodat de gist word opgenomen.
Voeg de bloem, 70 gram van de suiker, de eieren en het zout toe.
Mix op lage stand tot een geheel
Laat hierna nog 2 a 3 minuten draaien op lage stand.
Voeg nu steeds blokjes boter toe onder het draaien (5 a 6 minuten)
De boter moet helemaal opgenomen zijn door het deeg.
Verpak het deeg in plasticfolie en leg  in de koelkast ( 6 a 15 uur)

Bestuif een bakplaat met bloem.
Rol het deeg op een bebloemd werkblad in 12 bolletjes
Maak iets plat en met een ronde koekjes vorm (10 cm doorsnee) een rondje uit steken.
Leg ze op het bebloemde bakblik en bedek met plasticfolie
Zet 2 a 3 uur op warme plaats (ze moeten dubbel in volume zijn)

Leg 1 of 2 lagen keukenrol op een bakplaat
Zet de olie op het vuur tot het heet is (175 graden celsius)
Doe een paar donuts in de olie (niet teveel) en bak 2 a 3 minuten aan 1 kant.
Draai ze om (voorzichtig) en bak die kant ook 2 a 3 minuten) Tot ze mooi bruin zijn.
Haal uit de pan met een schuimspaan en laat ze uitdruipen op het keukenpapier.
Bak zo de rest van de donuts.
Rol de uitgelekte warme donuts door de overige suiker
Laat nu geheel afkoelen (30 a 40 minuten)

Bereiden van de room:

Klop de eieren los in een kom
Zet opzij
Mix de suiker, maizena en zout in een steelpan
Giet de melk erbij, blijf roeren tot een zacht mengsel
Kook op halfhoog vuur onder voortdurend roeren tot het dikker word en kookt
Blijf roeren ca 1 minuut
Haal van het vuur
Giet een paar lepels van de hete melk bij de eieren en klop gelijktot een egaal mengsel
Giet het eiermengsel in de warme melk
Mix goed door
Zet op laag vuur en kook voor 1 minuut onder voortdurend roeren
Haal van het vuur en roer de boter en vanilleextract erdoor
(voordat de boter en vanilleextract erdoor gaat kun je de vla nog door een zeef gieten
Mocht er een klontje inzittenis dat er dan uit)
Zet opzij om af te koelen...
Klop de 6 eetlepels slagroom 
(Leg er desnoods een stuk plasticfolie erover zodat geen vel word gevormd)
Zet de pan in de koelkast om helemaal af te koelen.
Schep de slagroom door de afgekoelde banketbakkersroom.

Als de donuts helemaal zijn afgekoeld met een sateprikker een gaatje in de zijkant maken
Druk de prikker door en maak binnenin de donut ook ruimtr
Vul een spuitzak met de vulling en prik de top van de spuitzak in de donuts
Vul voorzichtig met de roomvulling
Serveer direkt.

Tip:
Je kunt ook jam i.p.v. de roomvulling erin spuiten
Of knip de donuts open en spuit op een helve donut de room en leg de andere helft op de roomkant van de donut
Geef er een servetje bij.


Bron: Epicurious


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kip Rozemarijn uit de Grillpan

                                                           Foto by: Antonis Achilleos

Rozemarijn Kip uit de Grillpan

Dit  èènpans gerecht is makkelijk en zo gemaakt.
En met een heerlijke salade en stokbrood  een volledige maaltijd.


Ingredienten:

750 gram rode aardappeltjes (goed gewassen en in half of kwarten)
zout.
1 eetlepel rozemarijnblaadjes + 2 takjes rozemarijn.
1 knoflookteentje (uit de pers)
1/2 theelepel paprikapoeder.
sap van 2 citroenen (bewaar uitgeperste de helften)
2 eetlepels olijfolie (extra virgin)
4 kipfilets (zonder bot met vel)
1/2 pond champignons (gehalveerd)

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 220 graden celsius.
Kook de aardappeltjes in een pan en laat ze 8 minuten koken
Giet ze af en zet even opzij.
Doe de rozemarijnblaadjes met de geplette knoflook, 2 theelepels zout en de paprikapoeder in een vijzel.
Wrijf tot een pasta en doe het in een kom.
Voeg het citroensap van 1 citroen en de olijfolie toe en wrijf alles goed doorelkaar
Doe de kip erbij en en wrijf de marinade goed in de kip.
Verhit een grillpan op halfhoog vuur tot het goed heet is.
Leg de kip in de grillpan met de velkant naar beneden.
Laat het vel bruin worden ca 5 minuten.
Draai de kip om voeg de champignons en aardappelen toe
Druppel het sap van de andere citroen eroverheen.
Leg de takjes rozemarijn in de pan
Zet de pan in de oven (onbedekt) en bak de kip gaar en het vel knapperig is.
(20 tot 25 minuten)



Bron: Foodnetwork

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Appeltjes in de oven met Toffeesaus


Appeltjes in de oven met Toffeesaus

Oorspronkelijk is dit recept voor onder de grill.
Maar het lijkt mij erg zwart worden als je het 3 kwartier onder een grill moet zetten.
Dus ik heb het veranderd en gebakken in de oven net als crumble.
En daar lijkt het ook op met de knapperige topping.
In het recept word om appeltaart kruiden gevraagd.
Het stond er niet bij maar heel simpel zelf te maken.
2 theelepels kaneelpoeder.
1 theelepel nootmuskaat (gemalen).
1/3 theelepel gemberpoeder (djahé)
En kind kan de was doen en eten......

Ingrëdienten:

7 cups appels (geschild en in dunne schijfjes)
1/3 cup suiker 
1 eetlepel maizena 
1 eetlepel citroensap 
1 theelepel appeltaart kruiden 
1/4theelepel zout  
1/2 havermout  
1/2 cup bruine suiker (aangedrukt)
1/4 cup bloem 
1/4 cup boter
 Toffee Saus 
 IJs (optional) 

Bereiden.

Warm de oven voor op 160 graden celsius.
Doe in een kom de appels, suiker, maizena,citroensap, appeltaartkruiden en zout.
Hussel alles door elkaar.
Doe het mengsel in ovenschaal.
Meng in een andere kom de havermout, bruine suiker en bloem
Snij de boter in kleine stukjes en werk het door het havermout mengsel
Er moeten een soiort kruimels ontstaan.
Strooi dit over de appels in de ovenschaal en zet het in de oven.
Na 30 minuten even testen of de appels al bubbelen.
Anders nog even in de oven laten staan.
Word de bovenkant te bruin dek dan even af met aluminium folie.

Toffee Saus

Ingredienten:

1 cup bruine suiker (aangedrukt)
1/2 cup slagroom
1/2 cup bruin bier
1 eetlepel stroop
2 eetlepels water

Bereiden:

Doe alle ingredienten in een pan.
Breng aan de kook en zet het vuur dan laag.
Roer goed zodat het niet aanbrand
Laat de saus indikken tot een gebonden saus.
Laat afkoelen en serveer bij de appelcrisp

Bron: BHG

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Aubergine met Granaatappelpitjes en Basilicum


Aubergines met Basilicum en Granaatappelpitjes 

Er zijn zoveel "appies" voor je mobieltje,
Je ziet af en toe door de bomen het bos niet meer.
Ik heb b.v. een appie {Vrouw) van de Telegraaf.
Iedere dag staat er een berichtje in de vorm van een spreuk, leuke plaatjes of een recept.
Erg leuk en de recepten klinken altijd leuk.
Zo ook dit recept.....
Iets heel anders en ik ga dit zeker uitproberen, 
de ingredienten klinken tenminste al goed

Ingrediënten: 

(Voor 4-6 personen) 
2 aubergines 
(kruiden)zout 
 peper uit de molen 
olijfolie 
1 granaatappel 
 ½ citroen of limoen 
1 teen knoflook ~
200 ml sojaroom 
 paar takjes basilicum

Bereiding: 

Verwarm de oven voor op 200 ºC. 
Snij de aubergines met steel en al in de lengte in lange plakken (ongeveer acht)
 en leg ze naast elkaar in een ruime ondiepe ovenschaal. 
Bestrooi met zout en peper en bestrijk beide zijden met olijfolie. 
Bak 30 minuten in midden van de oven tot de aubergine gaar en goudbruin is. 
Snij de granaatappel in vieren en klop de pitten los in een kommetje. 
Rasp boven ander kommetje de helft van de citroen of limoen. 
Knijp de knoflook erboven uit en voeg de room toe. 
Meng alles goed en breng op smaak met zout, peper en wat citroen- of limoensap. 
Schep in het midden van elke plak aubergine een flinke lik van het roommengsel. 
Bestrooi de aubergines met de granaatappelpitjes en gescheurde basilicumblaadjes.

Bron: De Telegraaf app.
Het recept komt uit Puur plantaardig. 
Lekker snel, lekker makkelijk, lekker gezond ( Karakter Uitgevers, ISBN 978 90 452 0192 4).


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Heksenhoed


Heksenhoed.

Een leuk centerpiece voor een Halloweentafel.
Leuk om met de kinderen te maken en er pompoentjes bij neer te zetten.
recept voor de pompoentjes vind je HIER


Ingredienten:

1 cup chocolade (om te smelten)
3 eetlepels boter.
4 cups mini marshmellows.
6 cups rice crispies.
Decoratie glazuur.
Gesorteerd snoepjes (tumtum, wijngum, dropstaafjes)

Bereiden:

Smelt in een grote pan de boter met de chocolade op zacht vuur.
Voeg de marshmellows toe en roer tot alles is gesmolten.
Laat klein beetje afkoelen
Vorm van 2 cups van het mengsel een ronde platte vorm (hoedrand)
Zet op een bord
Vorm van het overige crispiesmengsel een puntvorm voor de hoed
Steek in de onderkant een paar tandenstokertjes 
Druk de puntvorm op de hoedrand.
Versier de hoed met glazuur en snoepjes.

TIP:
Je kunt ook kleine hoedjes maken en de kinderen ieder hun eigen hoedje laten versieren.
Zet de grote hoed (of kleintjes) bij de pompoentjes op tafel
Versier de tafel verder met (snoep) spinnen en ander eng spul.


Bron: Rice Crispies 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Populaire berichten