Bloemensalade
Je ziet steeds meer "eetbare" bloemen bij de groenteboer
Het is ook een vrolijk gezicht in een salade de vrolijke kleuren van het madeliefje, oostindische kers en andere bloemen te vinden
En denk eens aan de gesuikerde viooltjes op gebak
Of de gefrituurde bloemen van de courgette
Ga nu niet gelijk je tuin leegplukken......
Want je hebt giftige er ook tussen zitten en daar zit je niet op te wachten
En pluk geen bloemen uit bermen
Daar tuffen vrolijk de auto`s langs en de viervoetige doen er nog wel eens een plas
Gebruik in de keuken bloemen van uitstekende kwaliteit en die er speciaal voor zijn gekweekt
Die zijn niet behandeld met insecticide of andere schadelijke stoffen
Maar de paar centen die je er extra voor moet uitgeven
heb je toch wel over voor een speciaal gerecht
of een speciaal dineetje
Klik op de link (eetbare bloemen) en lees wat voor soorten je kunt gebruiken
Ingrediënten
85 g rucola
85 g alfalfa
100 g bosbessen
30 g gemengde eetbare bloemen, zoals Oost-Indische kers, bernagie, viooltjes, en kruidenbloemen,
zoals salie en rozemarijn
Honing-mosterddressing:
3 el druivenpitolie
sap van 1 kleine citroen1 tl dijonmosterd
1 tl heldere honing
peper en zout
Maak de dressing.
Meng daarvoor de olie met citroensap, mosterd, honing en peper en zout naar smaak in een grote, diepe schaal. Voeg de sla en de rucola toe en meng, zodat alles goed is bedekt met de dressing.
Bestrooi de salade met de alfalfa en de bosbessen.
Schik de bloemen erbovenop en serveer meteen.
Variaties en tips voor bloemensalades
Voor een verfrissende frambozen-bladsalade met citroensmaak meng je 15 g kervel en enkele blaadjes citroengeranium met 1 kleine krop bindsla in stukjes gescheurd.
Bestrooi met 100 g frambozen. Meng voor de dressing 2 el extra vergine olijfolie met het sap van 1 citroen en breng vervolgens op smaak met peper en zout
Garneer ten slotte de salade met 30 g bieslook, kervel en munt of viooltjes.
Probeer een pittige salade met peer en knoflook.
Haal de blaadjes van 2 kroppen bindsla los en meng ze met 85 g rucola in een kom.
Meng voor de dressing 3 el extra vergine olijfolie met het sap van 1 citroen en 3 el fijngesneden vers bieslook.
Voeg 1 rijpe peer, zonder klokhuis en in schijfjes gesneden, toe en roer,
zodat de schijfjes zijn bedekt met de dressing.
Voeg dan de peer met de dressing toe aan de slablaadjes en meng voorzichtig.
Garneer met 30 g knoflook, bieslook en bernagiebloemen
Scheur 1 krop batavia- of eikenbladsla in hapklare stukken en doe ze in een kom.
Voeg 2 worteltjes, in lange repen gesneden met een dunschiller,
2 sinaasappelen, geschild en in partjes verdeeld, en 75 g bosbessen toe.
Maak de dressing zoals in het hoofdrecept, maar gebruik sinaasappelsap in plaats van citroensap.
Besprenkel de salade ermee en garneer met de oranje en gele bloemen van Oost-Indische kers.
3 reacties:
Ik blijf het vreemd vinden, eetbare bloemen, ik houd het toch maar gewoon op sla ;))
hahahahahahahaha die Janine.
Het is toch echt lekker hoor.
Maar meer voor iets speciaals vind ik zelf.En oostindische kers is echt lekker
Beetje peperig.
En het staat vrolijk.
Groetjes :-))
Ik zal het eens voorstellen aan mn viooltje .....of ik hem eens kan neervlijen op een bedje van sla....".
;-) Ria B
Een reactie posten