Pruimenjam
Wat is het toch leuk om je eigen jam te maken.
Helemaal jammetjes die je niet dagelijks tegenkomt in de supermarkt
En..............veel lekkerder
Deze pruimenjam valt daar ook onder
Met lekkere grote stukken pruim erin,
Wil je een gladdere jam dan even de helft door de zeef halen
En anders de hele inhoud van de pan zeven
Of combineer de pruimen eens met appel, braam of framboos.
Ingredienten:
800 gram pruimen
250 gram suiker
sap van 1/2 citroen
Bereiden:
Maak de pruimen schoon en snijd ze in kwarten, verwijder de pit.
Doe de pruimen in een pan met dikke bodem,
Voeg de suiker toe en hussel goed om
Dek af met huishoudfolie en laat 8 uur of een hele nacht staan
De suiker is de volgende dag opgelost
Zet de pan op half hoog vuur en roer even door
Doe het deksel erop en kook tot de pruimen zacht zijn of uit elkaar vallen (5 a 10 minuten)
(hangt ook af van de rijpheid van de pruim)
Druk af en toe tijdens het kookproces op de pruimen met een spatel
Roer af en toe in de pan en laat ca 10 minuten pruttelen,
Schep het schuim wat vrijkomt van de bovenkant af
Blijf roeren zodat het niet aanbakt
Kook de jam tot het dikker word (5 a 7 minuten)
Test of de jam dik genoeg is.
Laat anders iets langer doorkoken.
Proef de jam (PAS OP heet)
Voeg meer suiker toe als je het niet zoet genoeg vind.
En kook tot dit is opgelost
Is de jam goed van smaak dan de citroensap toevoegen
Wil je een gladdere jam......
Doe dan de helft van de pruimenjam door een zeef
Doe dit weer terug in de pan bij het pruimenmengsel
Kook even door onder goed roeren
Schep de jam in schone potjes en doe het deksel erop
Zet de potjes op hun kop om af te koelen
Als ze afgekoelt zijn kunnen ze in de koelkast.
TIP:
Wil je een gladde jam,
Doe de jam voor dat je suiker toevoegt door een zeef
Suiker word gebruikt om het fruit te conserveren
In dit recept zit weinig suiker, bewaar in de koelkast ca. 2 maanden.
De jam word word nog iets dikker in de koelkast.
0 reacties:
Een reactie posten