Irisch Soda Bread
Dit brood is dezelfde dag het lekkerst
Maar ook ouder brood wat even in de toaster word gestopt smaakt nog prima
Met boter en oude kaas of marmelade
En niet moeilijk
Ingredienten:
1 1/3 cups volle melk
1/3 cup appel-cider azijn
3 cups bloem (+ voor het werkvlak en bebloemen)
2 & 1/2 theelepels grof zout
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel baksoda (zuiveringszout)
4 eetlepels koude ongezouten boter (in kleine blokjes)
1 cup vezels (natuurwinkel)
1/4 cup karwijzaadjes
1 cup rozijnen
Gezouten boter voor serveren
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 170 graden
Bekleed een bakplaat met bakpapier
Mix de melk en ciderazijn in een kom
Laat ca 5 minuten staan tot het dikker word
Doe de bloem, zout, bakpoeder en baksoda in een grote kom
Mix door elkaar
Doe de stukjes boter erbij en werk met 2 messen de boter door het bloem mengsel zodat het kruimelig word
Voeg de vezels, karwijzaadjes en rozijnen toe
Roer door het mengsel
Giet de melk en azijn over het bloem mengsel
Roer het goed door tot het deeg 1 geheel is (is plakkerig)
Bebloem je werkvlak en leg het deeg erop
Druk en trek het deeg rond, vouw het om en kneed het deeg
Maak er een ronde vorm van die in het midden hoger is
Leg op het bakblik
Bebloem de bovenkant lichtjes
Snij met een scherp met een X in het deeg (1cm diep)
Bak het brood in de oven tot het goudbruin is en een prikker erin gestoken er schoon uit komt.(ca 1 uur en 10 minuten)
Draai het brood halverwege een slag om
Laat het brood afkoelen op een rek
Soda bread kun je het beste dezelfde dag eten
Serveer er gezouten boter bij.
Bron Martha Stewart
0 reacties:
Een reactie posten