Hot Cross Buns
Geschiedenis van het Hot Cross Broodje:
Hot Cross Broodjes word meestal gegeten op goede vrijdag en tijdens de vasten
Verhalen in overvloed over de oorsprong van de Hot Cross broodje.
Sommigen zeggen dat de oorsprong van Hot Cross broodjes uit de 12e eeuw dateert,
Toen een Angelicaanse monnik werd gezegd dat de teken van het kruis op de broodjes,
ter ere van goede vrijdag werd geplaatst
Zogezegd, dit gebak was het enige dat ze mochten eten op deze heilige dag.
Andere accounts spreken van een Engelse weduwe, wiens zoon naar zee ging.
Ze beloofde om het broodje elke goede vrijdag te bakken.
Wanneer hij niet terugkeerde bleef ze bakken
en maakte een kruis in het broodje voor hem elk jaar dat hij niet terug kwam
In de hoop dat hij op een dag terug zou keren naar haar.
Het Engelse volk hield de traditie voort voor haar, zelfs nadat ze overleed.
Anderen zeggen dat Hot Cross Broodjes heidense wortels als onderdeel van lente festivals hebben
en dat de monniken gewoon het kruis hebben toegevoegd om te mensen te bekeren tot christenen.
Er zullen zeker meerdere versies van de oorsprong van het broodje zijn.
Het is traditie om ze in Engeland op goede vrijdag en met Pasen op de tafel te zetten
Wij eten ze omdat ze lekker zijn......
Ingredienten:
1 cup melk
2 theelepels gist
1/2 cup suiker
2 theelepels zout
1/3 cup boter (gesmolten en koud)
1 & 1/2 theelepel kaneel
1/2 theelepel nootmuskaat
4 eieren
5 cups bloem
1 & 1/3 cup rozijnen
1 eiwit
Voor de glazuur:
1 & 1/3 cup poedersuiker
1 & 1/2 theelepel citroenrasp
1/2 theelepel citroensap
1 a 2 eetlepels melk
Bereiden:
Verwarm de melk in een kleine pan tot 43 graden celsius
Giet de melk in een kom en doe de gist erbij
Roer goed door en laat 5 minuten staan
Voeg onder voortdurend roeren de suiker, zout, boter, kaneel, nootmuskaat en de eieren toe
Voeg nu de bloem toe (het deeg zal nattig en kleverig zijn)
Kneed het deeg tot een zacht deeg (ca 5 minuten)
Bedek de kom met plastic huishoudfolie en laat het deeg 30 a 45 minuten rusten
Kneed het deeg nu nog eens tot het zacht en elastisch aanvoelt (3 minuten)
Doe de rozijnen erbij en kneed deze erdoor
Het deeg zal nog nattig en plakkerig zijn
Vorm een bal van het deeg en beboter de kom even
Doe de bal in de kom en bedek met plastic huishoudfolie
Laat de kom een nacht in de koelkast staan
Alle vocht zal dan ook geabsorbeerd zijn
Haal de kom met deeg uit de koelkast en laat minstens een half uur op kamertemperatuur staan
Beboter een bakvorm of blik en bekleed hem dan met bakpapier
Verdeel het deeg in half, daarna weer in helften, dan weer tot je 24 stukjes deeg hebt
Vorm er bolletjes van en plaats ze op het bakblik met ruim 1 cm ruimte tussen de bolletjes
Bedek met een schone theedoek en laat de broodjes rijzen op een warme tochtvrije plaats
ca 1 & 1/2 uur tot ze verdubbeld zijn in volume
Verwarm de oven intussen voor tot ca 200 graden celsius
Zijn de broodjes gerezen neem dan een scherp mes
En snijd een kruis in de bolletjes
Bestrijk de broodjes met eiwit en plaats ze in de oven
Bak ze 10 minuten en zet de oven dan op 180 graden
Bak de broodjes ca 15 minuten tot ze goudbruin zijn
Zet ze op een rek om af te koelen
Maak het glazuur door de ingredienten door elkaar te roeren
Lepel de glazuur over het kruis van de broodjes
Serveer de broodjes warm als het mogelijk is
(koud zijn ze ook lekker )
Bron:Gone-Ta-Pott
0 reacties:
Een reactie posten