Foto: Jonathan Lovekin for the Observer
Asperge en Roquefort Taart
Je kunt voor deze taart roquefort gebruiken,
maar andere blauwe kazen kunnen ook (Stilton, Danish Bleu of zoiets)
Neem een blauwe kaas die je lekker vind
Je hebt maar een klein beetje nodig
Een springvorm van 22 cm doorsnee heb je nodig
De bodem is pittig maar smaakt prima bij de cremige vulling
Ingredienten:
Voor de bodem:
90 gram boter (koud)
150 gram bloem
1 eidooier
1 theelepel zwarte peper (uit de molen)
Voor de vulling:
12 asperge
300 ml slagroom
2 eieren
200 gram Roquefort of andere bleu cheese
Bereiden:
Maak de bodem
Snij de boter in kleine stukjes
Wrijf de bloem met je fingertoppen door de bloem
Of maak het deeg in de keukenmachine
Gebruik de pulsknop tot je een kruimelig deeg hebt
Voeg de eidooier toe met de peper en 2 eetlepels water
Maak hier een stevig deeg van
Verpak het in huishoudfolie en zet ca 20 minuten in de koelkast
Verwarm de oven intussen voor op 200 graden celsius
Breng een pan water aan de kook
Snij de asperge`s in stukken van dezelfde lengte
Kook ze voor 5 minuten in flink kokend water tot ze bijna zacht zijn
Haal ze met schuimspaan uit het water en leg ze op keukenpapier om uit te lekken
Klop de eieren lichtjes op en doe ze bij de room
Doe er peper (en beetje zout als de kaas niet te zout is)bij
Klop dit goed door
Doe het deeg in de springvorm (zorg dat er geen barstjes inzitten en de hoeken goed zijn gevuld)
Doe er bakpapier in en bakbonen en bak de bodem in de oven ca 15 a 20 minuten
Haal de bonen en bakpapier uit de bodem en bak de bodem nog 5 minuten
(de bodem moet droog aanvoelen)
Zet de oven nu op 180 graden
Leg de asperge`s op de bodem van de deegbodem
Verkruimel bleu cheese erboven
Giet het ei roommengsel erover
Zet voorzichtig in de oven en bak ca 40 minuten tot de vulling stevig is
Zet op een rek om iets af te koelen
Haal de rand er voorzichtig af en zet de taart op een mooi bord of schaal
Serveer de taart lauw warm
Bron: Nigel Slater
0 reacties:
Een reactie posten