Zelf gemaakte Creme Fraiche
Het is zo simpel....kind kan de was doen
Ik maakte wel zelf sour cream maar heb nooit gedacht dat kan ook met creme fraiche
Dat moet ook makkelijk te doen zijn....
Bij toeval kwam ik op een paar blog`s terecht waar het recept (nou ja....recept)stond
Heb ze vergeleken met elkaar en het was overal hetzelfde.
Er was een blog ( Healthy Green Kitchen)dat zelfs nog een stapje verder ging.......
En een zelfgemaakte boter recept neerzette
Nou dat is niet tegen de verkeerde gezegd
Ik kan mn nog mijn tante Heini herrinneren....
Voor de deur van de keuken van de boerderij zat ze melk te karnen
Ik logeerde bij een andere tante die er niet zo ver vandaan woonde
Prachtige herrinneringen heb ik aan die vakantie`s
De deur stond altijd voor ons stadse neefjes en nichtjes open
Maar goed...ik dwaal af.....
Ik zet het boter recept er even bij,
Je weet nooit (ik ga het eens proberen)
En laat jullie zeker weten hoe het is gegaan
Homemade Creme Fraiche
Dit is zo makkelijk zelf te maken.
Zonder toevoegingen van allerlei dingen
Simpel slagroom en karnemelk
Koop wel goeie slagroom en karnemelk
(liefst bij de boer vandaan)
Zonder toevoegingen van allerlei dingen
Simpel slagroom en karnemelk
Koop wel goeie slagroom en karnemelk
(liefst bij de boer vandaan)
Ingredienten:
200 gram Slagroom
2 eetlepel karnemelk
Bereiden
Doe de room in een glazen pot (weckfles)
Giet er de karnemelk bij
Roer om........
Leg een schone theedoek erover en zet weg op een warme plek (ca 12 a 24 uur)
Het mengsel word steeds dikker
Heeft het de goeie dikte dan kan de deksel erop
Bewaar in de koelkast (ca 1 week)
Voor de Boter
Dezelfde ingredienten als voor de creme fraiche
Bereiden:
Giet de room en karnemelk in en pot en mix het goed door elkaar
Doe er een theedoek over en zet opzij op een warme plek (minstens 12 uur)
Het mengsel in een kom doen en met de mixer op gemiddelde snelheid mixen
Mix tot het mengsel voorbij het stadium slagroom is en begint te klonteren (6 a 7 minuten)
Doe er een theedoek over en zet opzij op een warme plek (minstens 12 uur)
Het mengsel in een kom doen en met de mixer op gemiddelde snelheid mixen
Mix tot het mengsel voorbij het stadium slagroom is en begint te klonteren (6 a 7 minuten)
Je hebt nu gelige klonters en een waterige substantie (karnemelk)
Doe het mengsel in een fijne zeef en laat uitlekken
Met een pannenlikker druk je er zoveel mogelijk vocht uit
Neem de zeef met het botermengsel en spoel het onder de kraan
Doe dit tot het water helder is,
Gebruik je handen of een pannenlikker om de resten van de karnemelk eruit te krijgen
Je kunt een snufje zout toevoegen voor gezouten boter
Als alle vocht eruit gekneed is, schep je het in de botervloot en bewaar het in de koelkast
Bron: Healthy Green Kitchen
5 reacties:
Al die bereidingen zijn niks voor mij maar het verhaal van je gastvrije tante is voor mij heel herkenbaar.
Ik dwaal graag even mee Jeanne.
Hallo Jeanne, via via op je blog gekomen, maar wat een heerlijke ontdekkingen...... en nooit geweten dat je crème fraiche zelf kon maken! Ik kom vast vaker langs, groetjes van Hanneke
Je bent welkom hoor Hanneke...
Heerlijk he Muzzie zulke herrinneringen.
:-)
Hoi,
Ik vroeg me af of je die "ball" pot zelf in bezit hebt en zo ja, waar je die gehaald hebt... :)
Pls let me know
Misstink@tiscali.nl
Hallo Marc.
Ik heb 3 van deze potten (deze komen uit Amerika)
Ball word hier niet gemaakt en ik weet niet of ze nog wel worden gemaakt.
Bij Blokker of Hema kun je weckpotten kopen.Of even googlen en je krijgt een hele lijst waar je weckpotten kunt kopen.
Ik heb mijn andere potten bij flesseland gekocht ook via internet.
Succes met zoeken.
Groetjes Jeanne
Een reactie posten