Oranje koek
Fryske Oranjekoeke (Oranjekoek) is een typisch Friese lekkernij.
De oranjekoek dankt zijn naam aan de gecarameliseerde sinaasappelsnippers welke in de oranjekoek zijn aangebracht.
De oranjekoek bestaat traditioneel uit een plaatvormige koek, met daarop roze glazuur en een crèmeversiering.
Sinds de jaren ‘70 wordt in plaats van crème ook slagroom toegepast en wordt de koek gevuld met amandelspijs.
Word nu ook vaak gegeten op Koninginnendag
De oranjekoek dankt zijn naam aan de gecarameliseerde sinaasappelsnippers welke in de oranjekoek zijn aangebracht.
De oranjekoek bestaat traditioneel uit een plaatvormige koek, met daarop roze glazuur en een crèmeversiering.
Sinds de jaren ‘70 wordt in plaats van crème ook slagroom toegepast en wordt de koek gevuld met amandelspijs.
Word nu ook vaak gegeten op Koninginnendag
Ingrediënten:
340 gram bloem
8 gram bakpoeder
200 gram basterdsuiker
40 gram boter
1 sinaasappelschil
75 gram oranjesnippers
2 eetlepels anijszaad
0,5 dl water
zout, nootmuskaat
1 ei
8 gram bakpoeder
200 gram basterdsuiker
40 gram boter
1 sinaasappelschil
75 gram oranjesnippers
2 eetlepels anijszaad
0,5 dl water
zout, nootmuskaat
1 ei
100 gr amandelspijs
1 tl citroenrasp
2 el water
1 tl citroenrasp
2 el water
100 gram poedersuiker
1 eetlepel water met rde voedsel kleurstof
1 eetlepel water met rde voedsel kleurstof
Bereiden:
Zeef bloem en bakpoeder in een schaal
Meng de basterdsuiker, boter, geraspte sinaasappelschil, gehakte snippers, gemalen anijszaad, water, zout, nootmuskaat en het ei goed door elkaar in een andere schaal.
Als alles goed met elkaar vermengd is de bloem toevoegen.
Alles kneden tot een stevig deeg.
Laat het deeg een half uur opstijven in de koelkast.
Kneed het deeg nog even door en rol het deeg tot ± 4 mm dikte
Snij 2 even grote vierkanten uit het deeg
Leg een van de twee plakken op een beboterd bakblik
Meng amandelspijs, citroenrasp en water
Bestrijk deze plak met de amandelspijs tot 1 cm van de rand
Leg er de tweede plak op en bestrijk de rand met ei.
Bak de oranjekoek ± 25 minuten bij 215°C (hetelucht 195°C).
Meng de basterdsuiker, boter, geraspte sinaasappelschil, gehakte snippers, gemalen anijszaad, water, zout, nootmuskaat en het ei goed door elkaar in een andere schaal.
Als alles goed met elkaar vermengd is de bloem toevoegen.
Alles kneden tot een stevig deeg.
Laat het deeg een half uur opstijven in de koelkast.
Kneed het deeg nog even door en rol het deeg tot ± 4 mm dikte
Snij 2 even grote vierkanten uit het deeg
Leg een van de twee plakken op een beboterd bakblik
Meng amandelspijs, citroenrasp en water
Bestrijk deze plak met de amandelspijs tot 1 cm van de rand
Leg er de tweede plak op en bestrijk de rand met ei.
Bak de oranjekoek ± 25 minuten bij 215°C (hetelucht 195°C).
Glazuur
Zeef de poedersuiker boven een schaaltje en voeg er het water met een drupje rode levensmiddelkleurstof toe.
Glaceer de (afkoelde) koek met de fondant (en toefje slagroom).
Zeef de poedersuiker boven een schaaltje en voeg er het water met een drupje rode levensmiddelkleurstof toe.
Glaceer de (afkoelde) koek met de fondant (en toefje slagroom).
0 reacties:
Een reactie posten