Fladderak (Citroenbrandewijn)
Anthonie van Fladerack bedacht dit drankje in 1572,
De productie werd vervolgens overgenomen door de Groningse firma Hooghoudt.
Toen deze firma dreigde de productie te zullen stoppen, kregen ze zoveel klachten, dat ze de beslissing terugdraaiden.
Met Fladderak kun je ook het heerlijke winterdrankje Pierewaai maken.
Ingredienten:
150 gram suiker
2 citroenen (schoongeboend)
1/2 liter brandewijn
Bereiden:
Schil de citroenen dun, zonder wit.
Pers ze uit en verhit het sap, los de suiker erin op.
Roer de siroop, citroenschilletjes en brandewijn door elkaar en giet het in een glazen pot.
Laat 2 weken minstens trekken
Giet door de zeef en in een fles of karaf
Pierewaai
Ingredienten:
1/2 liter melk
2 dl fladderak
2 eetlepels vanillesuiker
4 eieren (losgeklopt)
1/2 theelepel nootmuskaat
Bereiden:
Breng de melk met de vanillesuiker en de nootmuskaat aan de kook.
Roer de eieren erdoor en verwarm het geheel heel zachtjes tot het dikker wordt.
Doe nu het vuur uit en roer de fladderak erdoor.
Serveer in wijnglazen.
Pierewaaien (rondslieren, feesten) komt waarschijnlijk van het Russische woord "pirovat" (dansen).
Toen de oogsten in Groningen eens niet zo goed waren, importeerde men graan uit Rusland.
Bron: Worldcook
0 reacties:
Een reactie posten