Coq au Vin
Coq au vin is een bekend Frans gerecht.
Het bestaat uit een in stukjes gesneden haan (of kip) met in vieren gesneden kleine champignons, diverse kruiden en klaargemaakt in een gebonden rodewijnsaus.
Het kan worden geserveerd met Parijse aardappeltjes, gebakken krieltjes, stokbrood, gekookte rijst of pasta.
Vroeger werd er oude kippen of haantjes voor gebruikt
Door het lang te stoven werd het uiteindelijk gaar
Ingrediënten:
1 kip, in 8 stukken
120 gram gerookt spek, in blokjes
200 gram kleine paddenstoelen
200 gram zilveruitjes (eventueel sjalotjes)
40 ml cognac, om te flamberen
500 ml rode wijn
1 kruidentuiltje (peterselie, tijm en laurier)
50 gram koude boter
2 eetlepels gehakte peterselie
Peper en zout
4 teentjes knoflook
500 ml kippenbouillon
3 eetlepels olie
Bereiden:
Kruid de stukken kip met peper en zout.
Borstel de paddenstoelen schoon.
Pel de zilveruitjes.
Pel en snipper de knoflook.
Verhit de olie in een braadpan, kleur er de spekblokjes in aan.
Voeg de uitjes en de paddenstoelen toe, bak ze even mee.
Haal alles uit de pan en zet even opzij.
Bak de bouten in het hete vet, voeg dan de borststukken toe.
Kleur ze rondom goudbruin en flambeer met de cognac.
Giet de rode wijn en de kippenbouillon bij in de pan en breng aan de kook.
Voeg de paddenstoelen, het spek, de knoflook, de uitjes en het kruidentuiltje toe.
Laat afgedekt 1 uur sudderen op een zacht vuur.
Haal de stukken kip, de groenten en het kruidentuiltje uit de pan.
Zeef de saus en laat lichtjes inkoken.
Klop met een garde de ijskoude boter in vlokjes door de saus.
Breng verder op smaak met peper en zout.
Doe alles (behalve het kruidentuiltje) terug in de pan.
Werk de coq au vin af met peterselie en serveer.
Tip:
Vaak zijn de beste combinaties precies de wijnen die in dezelfde regio worden verbouwd,
als de plek waar het gerecht vandaan komt.
Coq au Vin is een typisch Frans recept dat stamt uit Bourgogne waarbij oude haan werd gebruikt.
Een overdaad aan wijn van druiven uit de achtertuin moest het vlees mals maken.
Nog steeds past een lekker sappige rode bourgognewijn uitstekend bij de verschillende varianten van dit oeroude recept.
Bron:Smaak vol Plezier
0 reacties:
Een reactie posten