Bonen.....
Bonen....
Bruine bonen...witte bonen...die kennen we wel
En die hebben we zeker wel eens gegeten
Maar er zijn veel verschillende boonsoorten waar we wel eens van hebben gehoord
Maar niet goed weten waarin we ze kunnen gebruiken
En dan zijn er nog erwten, die ook nog wel onder de bonen worden gerekend
Maar het niet zijn....
Ik hou het even bij de niet zo bekende bonen zoals......
Canelini Bonen:
Een kleine witte boonGoed voor salades en stoofpotjes
In droge vorm moeten ze geweekt worden in koud water voor het koken
Black Eyed Bonen
De blackeyed bean is een kleine cremeachtige boon met een zwart "litteken waar de boon vastzat in de groene boonWord veel gebruikt in de Amerikaanse en Afrikaanse keuken
Borlotti Bonen
Een variatie van de kidney boonEen grote plompe boon met een roze bruinachtig uiterlijk met roodbruine strepen
De borlotti boon word veel in Italiaanse recepten gebruikt
Zoetige smaak en cremige textuur
Goed voor salades en stoofpotjes
Deze droge boon moet ook eerst geweekt worden voor het koken
Boter Bonen
Boterbonen zijn groot en creme kleurigZachte en bloemige textuur als ze gekookt is
Goed voor vegetarische pate
Bij uitstek geschikt voor salades, stoofpotjes
Goede bron voor potassium
Kikkererwten
De kikkererwt lijkt op een hazelnoot
Kikkererwten word veel gebruikt in het mediterraanse gebied, Midden Oosten en Indiaase KeukenMeestal verkocht in blik
In droge vorm eerst weken voor het koken
Flageolets
Een kleine cremige zacht groene boonMet zacht velletje
Veel gegeten in Frankrijk
Het zijn eigenlijk kleine haricotvert boontjes die geplukt en gedroogd worden voor ze volledig rijp zijn
Lekker in salades, tomatensauzen en stoofschotels
Haricot Bonen
Haricot beans zijn klein, ovaal en cremeachtig witMet milde zachte boterachtige smaak
In Amerika bekent als Navy Beans
Haricot Beans word veel gebruikt in Frankrijk, Spanje, Portugal en Zuid Afrika
Ze worden veel gebruikt in bonen salades, groentesoep, slowcook gerechten en bonen puree`s
Linzen
Een grote familie in verschillende varieteiten, kleur en grootte
Linzen hoef je niet te wekenSommige houden hun vorm met koken en andere koken tot moes
Kijk dus goed welke soort linzen je nodig hebt bij het recept wat je gaat maken
Hele linzen zijn lekker in salades of bij vis, gevogelte en vlees
Of gebruik linzen eens in soep of stoofpotjes
Linzen die helemaal stuk koken zijn lekker voor Indiaanse dhal of linzenpuree
Kidney Bonen
Kidney bonen zijn roodachtig bruin en zijn niervormigMet een zachte cremige textuur
Gedroogd en in blik te koop
Kidney bonen moeten geweekt worden voor het koken
En zorgvuldig gekookt worden...
Ze bevatten een soort gif in de vel als ze rauw zijn
Dat verdwijnt als ze zorgvuldig worden gekookt
Ingeblikt hoeven ze alleen gespoeld en opnieuw verwarmd te worden
Ze zijn lekker in bonensalades, stoofpot en chili con carne
Pinto Bonen
Pinto bonen zijn de originele bonen die voor mexicaanse gebakken bonen worden gebruikt
Deze oranje roze boon met roest kleurige vlekken groeit in Latijns Amerika en in Zuidwest Amerika
Er zijn nog meer bonen...
Voor meer info kijk eens op Smulpaapje
Bron:
De info en foto`s heb ik opgezocht op Internet
En bij bij de BBC terecht gekomen
0 reacties:
Een reactie posten