Mosselen uit de Wok
Mosselen .......je moet er van houden
De een vind ze zalig...de ander vind het niks
En dan heb je nog de groep die ze niet kan of mag eten
Ik kijk graag naar het programma Dagelijkse Kost
Op de brt te bekijken
Jeroen maakt er gerechten...
Makkelijk....snel klaar en smakelijk
En hij vertelt het ook zo smakelijk
In dat heerlijke sappige belgisch van hem
Gister had hij dit receptje
Ik zat te watertanden zo lekker
Ik zou zeggen tegen de mosselfan`s
Leef je uit met dit recept
Ingredienten
2 kg mosselen
2 sjalotten
3 selderstengels
2 dl witte wijn (of sake)
50 g verse gember (knol)
2 stengels citroengras
1 rode chilipeper
enkele takjes verse koriander
enkele takjes verse munt
scheutje arachideolie
scheutje sesamolie
2 sjalotten
3 selderstengels
2 dl witte wijn (of sake)
50 g verse gember (knol)
2 stengels citroengras
1 rode chilipeper
enkele takjes verse koriander
enkele takjes verse munt
scheutje arachideolie
scheutje sesamolie
Bereiding:
Bereid alle ingrediënten voor en verzamel ze in aparte schaaltjes.
Begin met de sjalot, die je pelt, middendoor snijdt.
Snij ze vervolgens in fijne halve ringen.
Snij het groen van de selder af en spoel de groente.
Breek de stengels middendoor en trek er de dikste harde vezels uit.
Snij de selder in blokjes van zo’n halve centimeter breed
Snij het topje en het onderste stukje van de stengels citroengras.
Hak het citroengras met een scherp keukenmes in extra fijne stukjes.
(Grote stukken citroengras zijn zeer vezelig en dus niet smakelijk.)
Snij de chilipeper overlangs en verwijder de zaadjes. Snipper het pepertje in piepkleine stukjes.
Schil het stukje verse gember en rasp de knol.
Gebruik de mosselen zo vers mogelijk. Spoel ze in ruim koud water.
Controleer de mosselen één voor één en verwijder met een mesje eventuele zeepokken of de mosselbaard.
Het oog wil ook wat.
Verhit de wok op een hoog vuur.
Schenk er een scheutje arachideolie in.
Deze olie is heel neutraal van smaak.
Begin met de sjalot, die je pelt, middendoor snijdt.
Snij ze vervolgens in fijne halve ringen.
Snij het groen van de selder af en spoel de groente.
Breek de stengels middendoor en trek er de dikste harde vezels uit.
Snij de selder in blokjes van zo’n halve centimeter breed
Snij het topje en het onderste stukje van de stengels citroengras.
Hak het citroengras met een scherp keukenmes in extra fijne stukjes.
(Grote stukken citroengras zijn zeer vezelig en dus niet smakelijk.)
Snij de chilipeper overlangs en verwijder de zaadjes. Snipper het pepertje in piepkleine stukjes.
Schil het stukje verse gember en rasp de knol.
Gebruik de mosselen zo vers mogelijk. Spoel ze in ruim koud water.
Controleer de mosselen één voor één en verwijder met een mesje eventuele zeepokken of de mosselbaard.
Het oog wil ook wat.
Verhit de wok op een hoog vuur.
Schenk er een scheutje arachideolie in.
Deze olie is heel neutraal van smaak.
Let op: Afhankelijk van de hoeveelheid die je klaarmaakt, is het aan te raden om in meerdere beurten te wokken.
De bereiding gaat snel, en zo vermijd je een veel te volle wok.
Wok de halve ringen sjalot en de stukjes selder kort.
Roer of schud regelmatig even.
Doe de uitgelekte mosselen in de wok.
Voeg naar smaak stukjes chilipeper, citroengras en geraspte gember toe.
Schenk tijdens het wokken de wijn erbij. (Of gebruik sake, de typische Japanse rijstwijn.)
Hou de gaartijd van de mosselen goed in de gaten.
Check ze al na enkele minuten. Het mosselvlees moet gaar zijn, maar tegelijk boterzacht.
Schud de wok regelmatig even op.
Spoel de takjes koriander en de munt en voeg de (gescheurde) blaadjes toe op het einde van de bereiding.
Voeg een piepklein scheutje sesamolie toe, voor een licht gebrande smaak.
(voorzichtig) Schud of meng alles nog een laatste keer.
Extra peper en zout zijn niet nodig.
Serveer de gewokte mosselen in schaaltjes (als voorgerecht)
of maak dubbele porties en serveer ze als hoofdgerecht met gestoomde of gekookte rijst.
Basmatirijst past er bijvoorbeeld prima bij.
Wok de halve ringen sjalot en de stukjes selder kort.
Roer of schud regelmatig even.
Doe de uitgelekte mosselen in de wok.
Voeg naar smaak stukjes chilipeper, citroengras en geraspte gember toe.
Schenk tijdens het wokken de wijn erbij. (Of gebruik sake, de typische Japanse rijstwijn.)
Hou de gaartijd van de mosselen goed in de gaten.
Check ze al na enkele minuten. Het mosselvlees moet gaar zijn, maar tegelijk boterzacht.
Schud de wok regelmatig even op.
Spoel de takjes koriander en de munt en voeg de (gescheurde) blaadjes toe op het einde van de bereiding.
Voeg een piepklein scheutje sesamolie toe, voor een licht gebrande smaak.
(voorzichtig) Schud of meng alles nog een laatste keer.
Extra peper en zout zijn niet nodig.
Serveer de gewokte mosselen in schaaltjes (als voorgerecht)
of maak dubbele porties en serveer ze als hoofdgerecht met gestoomde of gekookte rijst.
Basmatirijst past er bijvoorbeeld prima bij.
Bron: Jeroen van Dagelijkse Kost
0 reacties:
Een reactie posten