Appel Caramel Parfait
Cake
2 1/2 cups bloem
1 en 1/4 theelepel zuiveringszout
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel kaneel
1/3 theelepel kruidnagel (gemalen)
1/2 theelepel all spice
125 gram zachte boter
1 1/2 cups donkere bruine suiker
2 eetlepels molasse (of stroop)
1 groot ei
1 cup yoghurt
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 170 graden celsius°
Roer in een kom de bloem, zuiveringszout, zout, kaneel, kruidnagel en all spices door elkaar
Zet even opzij
In een kom met mixer de boter met de bruine suiker en molasse op midden snelheid mixen
Doe het ei erbij tot het goed is opgenomen
Doe het bloem mengsel in gedeeltes erbij afwisselend met een paar lepels yoghurt
Mix tot alles goed is vermengd
Doe in een beboterde en bebloemd bakblik of non stick bakblik
Bak voor 20 minuten tot de center veert terug als je er lichtjes op drukt
Haal uit de oven en laat volkomen afkoelen
Caramel Saus
1 cup suiker
1/2 cup water
1 en 1/4 cups slagroom
1 en 1/2 theelepel kaneel
Bereiden:
In een sauspan de water met suiker verwarmen
Als de suiker is opgelost niet meer roeren voor 4 a 5 minuten
Haal het pannetje van het vuur als het goudbruin van kleur is
Doe de room en kaneel erbij (pas op voor spatten)
Als de caramel beetje is opgelost in de room het pannetje weer op het vuur zetten
Verwarm de caramel tot het dikker is geworden
Giet de caramel in een schaal
Appels
125 gram ongezouten boter
8 appels (geschild en van klokhuis ontdaan en in dunne schijfjes)
1/2 cup suiker
1/2 cup donkerbruine suiker
1 bekertje slagroom
Bereiden:
Smelt in een koekepan de helft van de boter
Doe er 6 cups appels bij
Laat de appels bakken tot ze lichtbruin zijn
Doe de helft van de suiker en de helft van de bruine suiker erbij
Laat de appels een beetje carameliseren
Doe in een schaal en laat afkoelen
Doe het zelfde met de rest van de boter en appels
Garneer:
Appels in schijfjes snijden en ze op een bakblik leggen dat is bekleed met bakpapier
Strooi er suiker over
Bak voor 5 minuten tot de appels net zacht zijn
Haal ze uit de oven en laat afkoelen
Maak de parfait op:
Snij de cake in stukjes
Schep 2 lepels caramelsaus in de glazen
1 laagje appels erop en een flinke schep geslagen room
Leg er een laagje cake op
Herhaal met de volgende lagen
Eindig met caramelsaus en slagroom
Zet een schijfje gebakken appel bovenop.
1 reacties:
Hoi hoi, allereerst.. wat een heerlijk leuke site heb je. Ik kom hier regelmatig kijken naar je recepten. Krijg altijd lekkere trek als ik hier geweest ben, hihi. :-)
Zo ook dit recept van Appel Caramel Parfait, ziet er verrukkelijk uit. Ik wil het ook een keer proberen te maken. Alleen voor hoeveel personen is deze receptuur? Lijkt me echt heerlijk zeg.. :-)
Ik wens je een fijn weekend toe,
Groetjes van mij,
Lotte
Een reactie posten