Komkommer Soep
Komkommer eten we doorgaans koud, maar de zachte groente is ook perfect geschikt om er soep van te maken.
Als smaakmaker gebruikt Jeroen kippenbouillon, kippenreepjes voor de garnituur
en werkt hij af met pittige feta en verse munt.
Zo krijgt de zachte soep een beetje pit en frisheid.
Ingrediënten:
2 l kippenbouillon
1 ui 1/2 teentje knoflook
3 komkommers
2 stengels selderij
1 prei
2 aardappelen (loskokend)
1 bouquet garni (laurierblaadjes, takjes tijm, peterselie)
verse munt
2 eetlepels zure room
150 g feta (blok)
8 plakjes gerookte kipfilets
1 scheutje olijfolie
peper en zout
Ontdooi een portie kippenbouillon, of maak een pannetje kippenbouillon klaar.
Maak alle groenten schoon. Pel de ui en de knoflooklook
Snij beide ingrediënten grof
Snij de blaadjes van de selder en verwijder ook het donkerste loof van de prei
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en doe er een scheutje olijfolie in.
Stoof eerst de ui met de look aan, en voeg na een paar minuten de selderstukjes toe.
Hou een halve komkommer opzij en snij de rest in grove stukken
Laat de stukken komkommer meestoven
Roer regelmatig even in de pot.
Snij de aardappels in grove stukken en gooi die bij de andere soepgroenten.
Laat alle groenten nog enkele minuten stoven.
Schenk er vervolgens de kippenbouillon bij.
Knip een eindje keukentouw, en bind er een bouquet garni mee samen
Gebruik enkele blaadjes laurier, enkele takjes tijm en (indien beschikbaar) peterseliestelen.
Laat de soep 20 minuten pruttelen op een zacht vuurtje.
Werk intussen aan de garnituur.
Snij de komkommer in piepkleine blokjes (brunoise).
Snij de feta in dobbelsteentjes, of breek de kaas in brokjes.
Snij de kippenfilet in fijne reepjes.
Zodra de soep gaar is, vis je het bouquet garni uit de pot.
Zet er de staafmixer in en mix de soep glad.
Voeg de zure room toe en roer de soep.
Proef en voeg peper en zout toe naar smaak.
Een soep die te dik is kan je het best verdunnen met wat extra bouillon.
Leg in elk bord enkele blokjes fetakaas, reepjes kip en schenk er de hete soep over.
Pluk de blaadjes van de verse munt, en strooi er enkele over elk bord komkommersoep.
0 reacties:
Een reactie posten