Salade met Rauwe Ham en Meloensalsa
Meloen met hesp’ is een klassieker op de kaart met voorgerechtjes.
Het zoete van de meloen en het zoute van de ham vullen mekaar zo mooi aan
dat veel mensen dit gerechtje keer op keer met plezier bestellen of thuis zelf maken
Deze klassieker heeft Jeroen (Dagelijkse Kost)geïnspireerd om een rijke salade te bedenken
Een smaakbommetje waar je met een gerust hart een flinke portie kan van opeten
Het is een lichte lunch en in kleinere porties kan je er ook een voorgerechtje van maken.
Ingrediënten
voor de salade:
4 kropslaharten (bv. 'little gem')
8 plakken rauwe ham 20 g walnoten
10 radijsjes
1 bosje waterkers
scheutje balsamicoazijn
scheutje walnotenolie
peper en zout
Voor de meloensalsa:
1 rijpe meloen (bv. Cavaillon of Charentais)
1 rode chilipeper 1/2 bosje basilicum
1/2 limoen
1 rode ui
1 scheutje olijfolie
voor de krokante kaas
50 g Parmezaanse kaas (blokje)
Bereiding
voor de salade:
Spoel alle groenten in ruim water
Maak alle blaadjes los
Spoel de waterkers voorzichtig (Het is een fragiele plant)
Verwijder het wortelpuntje en het loof van de radijzen.
Was ze en snijd ze in plakjes
Voor de meloensalsa:
Neem een mengschaal om alle ingrediënten in samen te voegen.
Pel de rode ui, halveer de bol en snij de uihelften in flinterdunne halve ringen of piepkleine stukjes.
Snij de chilipeper overlangs en verwijder de zaadjes
Hak het pikante pepertje in de kleinst mogelijke stukjes
Halveer de meloen en schep met een koffielepel de zaadjes eruit
Snij elke halve meloen in 4 gelijke parten
Snij dan de schil van deze halve maantjes meloen
Snij de stukken meloen tenslotte in dobbelsteentjes van ongeveer 1x1 cm.
Pluk de blaadjes basilicum, rol ze voorzichtig en luchtig samen tot een soort sigaar en snij er flinterdunne reepjes van.
Gebruik een vlijmscherp mes.
Verzamel al de ingrediënten in de schaal, schenk er een scheutje olijfolie bij en het sap van de limoen
Meng alles tot een fijne meloensalsa.
voor de krokante kaas
Rasp de Parmezaanse kaas.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Leg een vel bakpapier of een siliconenmatje op de bakplaat.Strooi hierop dunne ‘matjes’ van de geraspte kaas.
Laat de kaas smelten en bakken tot goudbruine ‘chips’.
(Reken zo’n 8 à 10 minuten bakken.)
Laat de dunne kaaskoekjes nadien afkoelen.
voor de afwerking
Neem een ruime mengschaal
Voeg er alle groenten in samen: de sla, de schijfjes radijs en de fijne takjes en blaadjes waterkers.Schenk er een scheut walnotenolie over, en ook een beetje balsamico.
Kruid de sla naar smaak met wat peper van de molen en zout.
Schep de meloensalsa over de verzameling groentjes.
Hak de walnoten, en voeg ze bij de sla.
Snij de sneetjes ham in twee en rol ze luchtig op.
Schik de rolletjes of ‘roosjes’ ham over de salade.
Breek de afgekoelde kaaskoekjes in stukken en verdeel ze over de schaal.
Bron: Jeroen van Dagelijkse Kost
0 reacties:
Een reactie posten