.
Semifreddo betekent: half bevroren en het is een fantastisch alternatief voor zelfgemaakt ijs.
Nee; het is veel lekkerder en eigenlijk niet te omschrijven.
Je kunt met dit nagerecht eindeloos variëren.
Het beste resultaat krijg je als je alle ingredienten klaarzet en en de semifreddo zo snel mogelijk klaarmaakt
(de semifreddo moet zo luchtig mogelijk de vriezer in).
Dit recept is voldoende voor twaalf personen
Mits je jezelf heel goed kunt beheersen!
Semifreddo Praliné
Ingredienten voor de semifreddo
1 vanillestokje
60 gram fijne kristalsuiker
4 grote, verse scharreleieren, gesplitst
5 dl slagroom
zout
aardewerken schaal
(voor de praliné)
300 gram gepelde hazelnoten (makkelijk is als ze geroosterd zijn)
200 gr suiker
4 el water
bakpapier
pan met dikke bodem
Bereiden van de caramel:
Als je geen geroosterde hazelnoten kunt krijgen, rooster je de hazelnoten in een voorverwarmde oven (225 graden) in ongeveer 4 minuten bruin.
Houd ze in de gaten, want als ze te donker worden, worden ze bitter en kun je ze niet meer gebruiken!
Doe het water met de suiker in een pan met dikke bodem en zet de pan op matig tot hoog vuur.
Het mengsel zal gaan bubbelen en in een heldere stroop veranderen.
Geleidelijk zal het op bepaalde plekken of vanaf de zijkant gaan verkleuren. Schud de pan zachtjes en voorzichtig om, om zo de verschillende kleuren te mengen.
Wanneer het stroopje goudbruin is strooi je er voorzichtig de hazelnoten in.
Zet het vuur laag en roer, voorzichtig, tot alle hazelnoten van een laagje caramel zijn voorzien.
Giet de caramel, wanneer die donker van kleur is op bakpapier, op een oppervlak dat niet smelten kan.
Laat de caramel afkoelen tot een harde plak.
Let op: je moet constant bij de pan blijven, en ontzettend opletten dat je je niet verbrandt aan de caramel!
NIET PROEVEN
Wanneer de plak volledig afgekoeld is (dit duurt ongeveer 20 minuten) breek je hem in grove stukken.
Hak de stukken in een foodprocessor (of met de hand) tot ze ongeveer 1/2 cm groot zijn.
Neem ongeveer de helft van de praliné uit de foodprocessor en laat de rest tot een poeder vermalen. (of verpak de stukken praliné in een keukendoek en bewerk ze met een deegroller)
Spatel de praliné door de semifreddo.
(je kunt wat apart houden voor de garnering)
Semifreddo:
Haal de zaadjes uit het vanillestokje door het in de lengte door te snijden en de zaadjes uit beide helften te schrappen.
Klop de vamillezaadjes met de suiker en de eierdooiers in een grote kom tot het mengsel bleekgeel wordt.
Klop in een andere (vetvrije!) kom de slagroom tot zich zachte pieken vormen (klop de slagroom niet te stijf!!!)
Klop in een derde kom de eiwitten samn met een mespunt zout tot zich zeer stevige pieken vormen (d.w.z. dat je het eiwitschuim alle kanten uit kunt trekkenen dat het zo blijft staan)
Spatel de praliné, eiwit en de room heel voorzichtig door het eidooiermengsel.
Het mengsel moet luchtig blijven!
Schep het mengsel in een bak of schaal en dek af met huishoudfolie.
Zet in de vriezer tot je het wilt serveren. (het moet wel halfbevroren zijn!)
TIP van mij:Probeer eens i.p.v. praline fijngehakte after dinner pepermunt door de semifreddo te doen
Heel verrassend.
Bron: Jamie Oliver
Omdat mijn website "klik" SMULPAAPJE "klik" al vol zit
Ben ik dit bloggie begonnen.
Hier vind je recepten en een babbeltje.
Heb je zelf een leuk recept?
Stuur het me op. ....
In de linker colum kun je alles vinden wat er op mijn bloggie staat,
Kijk ook eens bij de * feestelijke recepten* op
Mijn blog met meer feestelijke recepten en sfeertips ....
Er kan altijd iets van je gading bijzitten.
Er word veel gebruik gemaakt van "cups" in de recepten
Veel plezier bij het rondkijken en koekeloeren in mijn pannetjes
voor.
Wijn drinken doe ik mischien 3 a 4 keer per jaar
Wijn is iets persoonlijks.....
Als ik wijn drink dan het liefst wit
En champagne vind ik niet te pruimen
Dus ook voor wijn geld...smaken verschillen.
Mijn advies is dan ook ga naar een goede slijterij of bezoek een wijnproeverij....
Je weet welke wijn je dan lekker vind en die kun je dan kopen.
Heb ik een recept met een wijnadvies dan zet ik het er uiteraard bij
Info over slijterijen en wijnproeverijen kun je op internet vinden
Ik hou het ondertussen bij andere bubbels....
te verkrijgen bij o.a.
Semifreddo Praline
Gepost door
Jeanne
|
Labels:
Dessert
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Populaire berichten
-
Spaanse Stijl Aardappel Salade Deze pittige aardappel salade zit boordevol smaken zoals gerookte paprika en olijven een perfecte ...
-
Zarzuela Wie kent het niet....Zarzuela.....een supergerecht uit Spanje Ben je visliefhebber dan zeker wel... Lekker met stokb...
-
Rode Kool Salade met Aziatische Dressing Met dit weer word er weinig uitgebreid gekookt. Hier tenminste.... Het worden meer s...
-
Romige Champignons met Knoflook en Parmezaanse Kaas. Deze champignonnetjes in de Italiaanse saus zijn erg lekker bij Een stuk...
-
Perzik Jam Na de rabarber jam heb ik me nu ook gewaagd aan de perzik jam Ach...is het niet goed uitgevallen..... Kunnen we het altijd nog ...
-
Pavlova met Kersen en Mascarponeroom. Ben je net als ik een liefhebber van schuimgebak? dan is deze pavlova iets voor jou. M...
-
Pruimen Ketchup . Eens iets anders dan tomaten ketchup is wel ketchup van pruimen. Iets zoeter van smaak, toch pittig.... L...
-
Gevuld Italiaans Brood Koude dag... Terwijl je dit brood in de oven stopt.... Eerst een kom soep als je dan thuis komt, En is...
-
. Leverworst in het zuur Ingredienten 1 stevige leverworst van 500 gram 4 dl kruidenazijn 2 dl water suiker (optioneel) 1 zakje inmaakkruide...
-
Honing Limoen Mojito Fruit Salade Dit past helemaal bij de zomerse temperaturen Als nagerecht of na een bbq,picnik Of ge...
1 reacties:
aiaiaiaiaa, niet voor mij dus, en eieren en suiker en room, jammer want het ziet zo lekker uit, nou dan houd ik het wel bij mijn fruit ijsjes hahahaaha
Een reactie posten