.
Captain`s Dinner
Pure nostalgie...
Mijn moeder maakte wel Captain`s Dinner
En ik vond het altijd lekker
Het had wel iets van een rijsttafel
Al de verschillende schaaltjes op tafel en de schaal capucijners als middelpunt
Ieder gezin heeft wel een eigen recept hiervan
In ieder geval zijn capucijners het belangrijkste
Ingrediënten:
4 eieren
1 dl zoet-zure chilisaus
200 g snelkookrijst
zout, peper
250 g mager gerookt spek, in reepjes
1 grote ui, in ringen
1 grote ui gesnipperd
2 el boter of margarine
2 zoetzure appel, geschild, in schijfjes
2 el donkere basterdsuiker
1 grote pot kapucijners
250 g andijvie, in smalle reepjes
2 el kruidenazijn
2 el mango chutney
2 el piccalilly
2 el atjar tjampoer
250 gram kippenlevertjes (gebakken)
Kleine balletjes gehakt (gebakken)
Bereidingswijze:
Kook de eieren in ± 8 min. hard, pel ze, laat ze afkoelen en schenk de chilisaus erover.
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
Bak het spek krokant in een droge koekenpan en laat de reepjes uitlekken op keukenpapier.
Bak de 1 ui in ± 4 min. lichtbruin in het achtergebleven braadvet.
Verhit de boter en bak hierin de appelschijfjes 3-4 min.
Bestrooi ze met de basterdsuiker en schep ze uit de pan.
Verwarm de kapucijners.
Schep de andijvie, spekreepjes en eventueel azijn door elkaar.
Serveer de rijst en alle andere ingredienten er allemaal in aparte schaaltjes bij.
1 dag geleden
2 reacties:
....En óf ik het ken!
Het is een bekend recept uit de vijftiger jaren aan boord van Marine schepen.
Ook wel Hollandse of Zeeuwse rijsttafel geheten en altijd op donderdag.
Zo was de maandag erwtensoep en Indische rijsttafel vaste prik.
De manschappen kwamen natuurlijk thuis bij moeder de vrouw met hun verhalen over wat de pot schafte als ze op zee waren,en thuis werden die vaak voedzame gerechten voor weinig geld dan uitgeprobeerd door de vrouw des huizes.
Jaren terug maakten ik het ook nog wel eens als er verse raasdonders waren in het seizoen.
Maar helaas zie ik die zelden meer bij de groentenman.
Capeau!!!Voor je uitgebreide weblog.
Groeten,
Ger
Lekker he Ger...
Ik heb wel capucijners "verbouwd" op de schooltuintjes.
En ik heb ze hier in de tuin in een grote pot gezaaid en tegen stokken op laten groeien
We zitten hier in het bos,dus de groentetuin doen we in potten
Heerlijk .....
Veel lekkerder dan uit blik of pot
En er is hier een boer waar je ze in het seizoen kan kopen
Dat word doppen en invriezen....
Groetjes
Een reactie posten