.
Semifreddo betekent: half bevroren en het is een fantastisch alternatief voor zelfgemaakt ijs.
Nee; het is veel lekkerder en eigenlijk niet te omschrijven.
Je kunt met dit nagerecht eindeloos variëren.
Het beste resultaat krijg je als je alle ingredienten klaarzet en en de semifreddo zo snel mogelijk klaarmaakt
(de semifreddo moet zo luchtig mogelijk de vriezer in).
Dit recept is voldoende voor twaalf personen
Mits je jezelf heel goed kunt beheersen!
Semifreddo Praliné
Ingredienten voor de semifreddo
1 vanillestokje
60 gram fijne kristalsuiker
4 grote, verse scharreleieren, gesplitst
5 dl slagroom
zout
aardewerken schaal
(voor de praliné)
300 gram gepelde hazelnoten (makkelijk is als ze geroosterd zijn)
200 gr suiker
4 el water
bakpapier
pan met dikke bodem
Bereiden van de caramel:
Als je geen geroosterde hazelnoten kunt krijgen, rooster je de hazelnoten in een voorverwarmde oven (225 graden) in ongeveer 4 minuten bruin.
Houd ze in de gaten, want als ze te donker worden, worden ze bitter en kun je ze niet meer gebruiken!
Doe het water met de suiker in een pan met dikke bodem en zet de pan op matig tot hoog vuur.
Het mengsel zal gaan bubbelen en in een heldere stroop veranderen.
Geleidelijk zal het op bepaalde plekken of vanaf de zijkant gaan verkleuren. Schud de pan zachtjes en voorzichtig om, om zo de verschillende kleuren te mengen.
Wanneer het stroopje goudbruin is strooi je er voorzichtig de hazelnoten in.
Zet het vuur laag en roer, voorzichtig, tot alle hazelnoten van een laagje caramel zijn voorzien.
Giet de caramel, wanneer die donker van kleur is op bakpapier, op een oppervlak dat niet smelten kan.
Laat de caramel afkoelen tot een harde plak.
Let op: je moet constant bij de pan blijven, en ontzettend opletten dat je je niet verbrandt aan de caramel!
NIET PROEVEN
Wanneer de plak volledig afgekoeld is (dit duurt ongeveer 20 minuten) breek je hem in grove stukken.
Hak de stukken in een foodprocessor (of met de hand) tot ze ongeveer 1/2 cm groot zijn.
Neem ongeveer de helft van de praliné uit de foodprocessor en laat de rest tot een poeder vermalen. (of verpak de stukken praliné in een keukendoek en bewerk ze met een deegroller)
Spatel de praliné door de semifreddo.
(je kunt wat apart houden voor de garnering)
Semifreddo:
Haal de zaadjes uit het vanillestokje door het in de lengte door te snijden en de zaadjes uit beide helften te schrappen.
Klop de vamillezaadjes met de suiker en de eierdooiers in een grote kom tot het mengsel bleekgeel wordt.
Klop in een andere (vetvrije!) kom de slagroom tot zich zachte pieken vormen (klop de slagroom niet te stijf!!!)
Klop in een derde kom de eiwitten samn met een mespunt zout tot zich zeer stevige pieken vormen (d.w.z. dat je het eiwitschuim alle kanten uit kunt trekkenen dat het zo blijft staan)
Spatel de praliné, eiwit en de room heel voorzichtig door het eidooiermengsel.
Het mengsel moet luchtig blijven!
Schep het mengsel in een bak of schaal en dek af met huishoudfolie.
Zet in de vriezer tot je het wilt serveren. (het moet wel halfbevroren zijn!)
TIP van mij:Probeer eens i.p.v. praline fijngehakte after dinner pepermunt door de semifreddo te doen
Heel verrassend.
Bron: Jamie Oliver
1 dag geleden
1 reacties:
aiaiaiaiaa, niet voor mij dus, en eieren en suiker en room, jammer want het ziet zo lekker uit, nou dan houd ik het wel bij mijn fruit ijsjes hahahaaha
Een reactie posten