Jerk Marinade
Dit is een heerlijke marinade
Wij gebruiken hem veel met bbq
Maar ook om kip of karbonaadjes zo in te marineren.....
Ingredienten:
6 rode pepers zonder steeltje
3 grote knoflookteentjes
1 bos bieslook
1/2 theelepel kaneel
1/2 theelepel nootmuskaat
1 en 1/4 theelepel piment
1/4 theelepel kruidnagel
2 dl azijn
2 dl soyasaus
1 en 1/4 eetlepel zout
1 eetlepel bruine rum
Doe alle ingredienten in de blender en meng door elkaar
De marinade kun je invriezen en gebruiken om vlees,vis en ook groenten te marineren
De marinade is ook te gebruiken als bbqsaus.
Tip:
Geef er een eigen "touch" aan door er tijm en ui of lenteuitjes aan toe te voegen
Neem een scotch bonnet peper i.p.v. de 6 rode pepers
Haal wel de pitjes en de nerven eruit.
Jerk
Jamaica's meest beroemde gerecht is jerk.
De naam is afkomstig van het spaanse 'chairqui' voor gekruid of gedroogd vlees en het oorspronkelijke recept stamt af van de Quechua indianen die samen met de Arawak indianen naar Jamaica kwamen.
De indianen gebruikten de inheemse pimento (een soort Spaanse peper) om vlees te kruiden en de houdbaarheid te verlengen.
Daarna rookten ze het vlees om het te kunnen bewaren.
Het grillen van jerk is over de eeuwen heen veranderd.
De indianen gebruikten kruiden en knoflook om het vlees mee in te smeren.
Vervolgens gaarden ze het vlees langzaam boven een hete, houten krat die ze barbicoa noemden
Jerk wordt tegenwoordig gekruid met drie hoofdingrediënten: habaneropeper, de allspice pimentbes en tijm.
Habanero pepers hebben een intense hete smaak met een fruitachtige boventoon.
De pimentbes is niet veel groter dan een erwt en komt oorspronkelijk uit West Indië en Zuid-Amerika.
Tegenwoordig heeft Jamaica de grootste voorraad pimentbes, dat zijn bijnaam allspice te danken heeft aan zijn veelzijdige smaak van een mix van nootmuskaat, kruidnagel en kaneel.
Andere kruiden en specerijen in jerk kruidenmixen kunnen per kok of restaurant verschillen maar vaak wordt de mix aangevuld met gember, nootmuskaat, groene uien, kaneel en kruidnagel.
Deze kruiden vormen de basis voor de marinade waarmee het aroma van de oliën vastgehouden wordt.
Vervolgens smeer je varkens-, kippenvlees of de vis in met deze marinade en kun je het vlees grillen op pimenthout of een andere zoute houtsoort
Bron: Caribean magazine
0 reacties:
Een reactie posten