Peer en Gorgonzola Taart
Peer en Gorgonzola
Een combinatie die klinkt als een klok
En smaakt des te lekkerder....
Deze taart is dan ook een "mariage in heaven"
Voor de taartkorst
Ingredienten
1 cup bloem
1/4 cup walnoten (even roosteren in koekenpan daarna fijnmalen)
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel suiker
1/2 cup boter (ongezouten)
4 a 5 lepels water (koud)
Bereiding
Doe de bloem,walnoten,zout en suiker in de keukenmachine en mix tot alles gemengd is
Doe de boter erbij
Zet de pulseknop aan en druk ca 8 maal op de pulseknop
Doe er een lepel koud water bij en doe dit iedere keer tot er een kruimelig deeg ontstaat
Leg het deeg op een schone ondergrond en vorm een bol
Doe het deeg in keukenfolie en laat in koelkast een uur rusten
Haal na een uur het deeg eruit en rol het deeg op een bloem bestoven werkblad tot een ronde lap ca 1/2 cm dik
Doe het deeg in de vorm en druk goed aan
Bak de vorm "blind" in de oven ca 15 minuten op 175 graden
Haal de vorm uit de oven
Haal de "blinde vulling" eruit en prik met vork gaatjes in de bodem
Bak de korst verder in de oven tot ze goudbruin is (ca 10 Minuten)
Bereiding vulling
2 peren (door de helft en klokhuizen eruit)
2 cups suiker
2 cups witte wijn
1 cup water
4 peperkorrels (black)
2 laurierblaadje
125 gram gorgonzola (kamertemperatuur)
1/2 cup zure room
1 en 1/2 eetlepel honing
1 theelepel tijm (fijngehakt)
1 grote eidooier
Doe de peren in een pan met de gesneden kant naar beneden
Doe de suiker erover, de wijn, het water, de peperkorrels en de laurierblaadjes
Deksel erop en laat sudderen tot de peren zacht zijn (ca 10 a 30 minuten...hangt van de peersoort af)
Haal ze van het vuur en laat afkoelen in het vocht
Snij de peren heel dun in schijfjes
Mix de gorgonzola met de zure room,honing,tijm en eidooier in de keukenmachine tot een smeuige creme
Doe dit mengsel in de taartkorst
Leg de schijfjes peer hieroverheen
Bak in voorverwarmde oven tot de vulling gaar is (ca 10 a 15 minuten)
Note:
Blind bakken is niets anders dan een steunvulling gebruiken en de korst even bakken
Voor steunvulling gebruikt men vaak bonen
In de taartvorm leg je bakpapier op de bodem en aan de zijkanten
Hier worden de bonen op gestort
De bonen en bakpapier worden na het bakken eruit gehaald
En de korst kan na koelen gevuld worden met de vulling die erin moet.