Gevulde Donuts.
Ingrediënten:
2 & 1/2 theelepel droge gist
160 gram melk (kamertemperatuur)
490 gram bloem
270 gram suiker
2 theelepels zout
3 eieren
100 gram boter (kamertemperatuur en in blokjes)
Olie om te frituren
6 eetlepels slagroom
Vanille Banketbakkersroom.
Ingredienten voor de room.
2/3 cup suiker ( mag 1/2 cup suiker in als je het minder zoet wil maken)
1/4 cup maizena
1/2 theelepel zout
3 cups volle melk
2 eieren
2 eetlepels boter
1 eetlepel vanille extract
Bereiden:
Doe de melk en de gist in een kom, mix de gist door de melk
Laat een minuutje staan zodat de gist word opgenomen.
Voeg de bloem, 70 gram van de suiker, de eieren en het zout toe.
Mix op lage stand tot een geheel
Laat hierna nog 2 a 3 minuten draaien op lage stand.
Voeg nu steeds blokjes boter toe onder het draaien (5 a 6 minuten)
De boter moet helemaal opgenomen zijn door het deeg.
Verpak het deeg in plasticfolie en leg in de koelkast ( 6 a 15 uur)
Bestuif een bakplaat met bloem.
Rol het deeg op een bebloemd werkblad in 12 bolletjes
Maak iets plat en met een ronde koekjes vorm (10 cm doorsnee) een rondje uit steken.
Leg ze op het bebloemde bakblik en bedek met plasticfolie
Zet 2 a 3 uur op warme plaats (ze moeten dubbel in volume zijn)
Leg 1 of 2 lagen keukenrol op een bakplaat
Zet de olie op het vuur tot het heet is (175 graden celsius)
Doe een paar donuts in de olie (niet teveel) en bak 2 a 3 minuten aan 1 kant.
Draai ze om (voorzichtig) en bak die kant ook 2 a 3 minuten) Tot ze mooi bruin zijn.
Haal uit de pan met een schuimspaan en laat ze uitdruipen op het keukenpapier.
Bak zo de rest van de donuts.
Rol de uitgelekte warme donuts door de overige suiker
Laat nu geheel afkoelen (30 a 40 minuten)
Bereiden van de room:
Klop de eieren los in een kom
Zet opzij
Mix de suiker, maizena en zout in een steelpan
Giet de melk erbij, blijf roeren tot een zacht mengsel
Kook op halfhoog vuur onder voortdurend roeren tot het dikker word en kookt
Blijf roeren ca 1 minuut
Haal van het vuur
Giet een paar lepels van de hete melk bij de eieren en klop gelijktot een egaal mengsel
Giet het eiermengsel in de warme melk
Mix goed door
Zet op laag vuur en kook voor 1 minuut onder voortdurend roeren
Haal van het vuur en roer de boter en vanilleextract erdoor
(voordat de boter en vanilleextract erdoor gaat kun je de vla nog door een zeef gieten
Mocht er een klontje inzittenis dat er dan uit)
Zet opzij om af te koelen...
Klop de 6 eetlepels slagroom
(Leg er desnoods een stuk plasticfolie erover zodat geen vel word gevormd)
Zet de pan in de koelkast om helemaal af te koelen.
Schep de slagroom door de afgekoelde banketbakkersroom.
Als de donuts helemaal zijn afgekoeld met een sateprikker een gaatje in de zijkant maken
Druk de prikker door en maak binnenin de donut ook ruimtr
Vul een spuitzak met de vulling en prik de top van de spuitzak in de donuts
Vul voorzichtig met de roomvulling
Serveer direkt.
Tip:
Je kunt ook jam i.p.v. de roomvulling erin spuiten
Of knip de donuts open en spuit op een helve donut de room en leg de andere helft op de roomkant van de donut
Geef er een servetje bij.