Albondigas (Gehaktballetjes in Tomatensaus)
De oerhollandse gehaktbal in een iets ander jasje.
Lekker met pasta, maar op een broodje of als borrelhapje
of onderdeel van een tapasavondje.
Zowel warm als koud lekker.
Ingredienten:
500 gram gehakt (half om half of runder)
3 eetlepels gehakte peterselie
2 teentjes knoflook (geperst)
1 theelepel gerookte paprikapoeder
1 zakje italiaanse kruiden voor gehakt
1 ei
zout en (versgemalen) peper
2 eetlepels bloem
3 eetlepels olijfolie
peper & zout.
Voor de saus:
1 pakje gezeefde tomaten
1 fijngesneden ui
1 grote tomaat in blokjes
flinke scheut witte wijn
1 laurierblaadje.
Om te garneren:
Peterselie (fijn gehakt)
Bereiden:
Kneed het gehakt, de peterselie, de knoflook, de italiaanse gehaktkruiden,de paprikapoeder en het ei door elkaar
Breng op smaak met peper en zout indien nodig
Rol er gehaktballetjes van iets kleiner dan een pingpongballetje.
Rol de gehaktballetjes door de bloem en schud het teveel eraf.
Maak de olie heet in een koekenpan en bak hierin de balletjes gehakt
Doe de balletjes over in een schaal en houd ze warm.
Fruit de ui, en de tomaat in het achtergebleven bakvet tot ze zacht is.
Roer er de gezeefde tomaten, witte wijn en het laurierblaadje door en laat op halfhoog vuur ca: 5 minuten pruttelen.
Doe de gehaktballetjes in de saus en laat op zacht vuur ca: 20 minuten sudderen.
Bestrooi de albondigas voor het serveren met gehakte peterselie.