Rijstpudding met Aardbeiensaus
Dit is een traditioneel Kerstdessert in Noorwegen.
Ze noemen het daar rijstcreme.
De saus varieerd nog wel eens qua vruchten.
Er word ook wel cranberry`s of frambozen voor gebruikt.
Het word door duizenden noren gegeten.
Ingrediƫnten:
1 vanille stokje (gespleten)
2 kaneelstokjes
1 theelepel kardamompoeder
3 kruidnagels
dessertrijst
melk
* * * * *
5 dl slagroom
2 eetlepels suiker
1 eetlepel vanillesuiker
* * * * *
200 gram aardbeien
100 gram poedersuiker
1/2 dl water
1 theelepel citroensap
Bereiden:
Maak van het eerste deel een rijstepap
Door de ingredienten in een pannetje te doen en te koken.
Op de verpakking van de dessertrijst staat de hoeveelheid die je nodig hebt
Dit recept is voor 4 personen dus hou de hoeveelheid rijst en melk voor 4 pers. aan
Als de rijst gekookt is en dikker is geworden de kruidnageltjes, vanillestokje en kaneelstokje eruit halen.
Laat de rijst afkoelen.
Doe er huishoudfolie over (gelijk op de rijst)
Zo vormt er geen vel.
Als de rijst koud is de slagroom kloppen met de suiker en vanillesuiker tot een fluwelig geheel
Doe de rijst in een grote kom en roer even los
Voeg de slagroom toe en schep dit door de rijst (niet kloppen)
Zet koel weg tot gebruik.
Doe de ingredienten voor de aardbeiensaus in een pannetje
Laat 15 minuten sudderen op laag vuur.
Laat iets afkoelen.
Doe het aardbeien mengsel in een blender en draai tot een gladde saus
Doe in een kom en laat afkoelen.
Je kunt dit gerecht een paar dagen van tevoren maken.
Bewaar het dan in de koelkast.
Voor het serveren het rijstmengsel over 4 kommen of glazen verdelen
Giet de aardbeiensaus erover.