Maple Pecan Pie
Deze Pie is een echte aanrader....
Wie kan dit nu weerstaan...
En een echt begin van de herfst.
En om het nog makkelijker te maken kun je ook kant en klaar deeg nemen uit de vriezer.
Tegenwoordig in de supermarkten te koop.
Ingredienten:
pievorm doorsnee 23cm
Korst:
1¼ cups bloem
¼ cup poedersuiker
¼ theelepel zout
100 gram koude boter (in blokjes)
2-4 eetlepels koud water
Voor de eggwash:
1 eiwit
1 eetlepel poedersuiker
Vulling:
1½ cups pecannoten (gebroken met de hand)
4 eetlepels boter (ongezouten)
½ cup bruine suiker
¼ theelepel zout
3 grote eieren
½ cup pure maple syrup
2 eetlepels bloem
1 eetlepel bourbon (optioneel)
1 theelepel vanille extract
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 170 graden celsius
Maak de korst:
Zet de blokjes boter een paar minuten in de vriezer zodat ze echt goed koud zijn,
Doe de bloem, poedersuiker en zout in de keukenmachine
Gebruik de pulse knop om alles te mengen
Voeg de koude boter toe en pulse een paar keer tot een soort kruimeldeeg,
Voeg 2 eetlepels ijswater toe en pulse even kort
doe dit nog eens met de andere 2 eetlepels water
Doe het deeg in plastic huishoudfolie en laat 10 minuten rusten in de koelkast
beboter een pievorm in met boter
Rol het deeg uit en leg het in de beboterde pievorm
Prik met een vork in de bodem van het deeg (dit voorkomt grote blazen in het deeg)
Beleg de bodem en zijkant met bakpapier en vul met rauwe bonen of keramische bakkorrels
Bak de korst blind ca 20 minuten
Haal uit de oven en haal het bakpapier met de boontjes of keramische korrels eruit
Laat iets afkoelen....
Smeer de bodem in met eggwash (dit voorkomt dat de bodem slap word)
Doe de pecans op een bakplaat en laat ze bruin roosteren ca. 7 minuten
Roer af en toe even zodat het niet verbrand
Laat ze op een bord afkoelen...zet even opzij
Smelt de boter in een middelgrote sauspan op laag vuur
Voeg suiker en zout toe
Roer tot het gemengd is.
Zet het vuur op zn laagst
In een kom de de eieren met de maple sirup samen kloppen (met de handklopper)
Voeg langzaam het botermengsel toe onder voortdurend kloppen
Voeg de bloem toe en blijf kloppen tot het mengsel zacht en glad is ca. 2 minuten
Klop de vanille extract in met de bourbon (als je dat lekker vind)
Voeg de pecan nootjes toe en roer goed om.
Giet het mengsel in de voorbereide bakvorm
Bak ca 40 minuten op 180 graden tot de vulling gaar is
Je kunt dit testen met een sateprikker
Prik in het midden en als het er schoon uitkomt is de pie klaar.
Zet de pie op een rek om af te koelen.
Laat minstens 3 uur staan.
Serveer op kamertemperatuur...
Bewaar je de pie in de koelkast dan uurtje van tevoren eruit halen.
Lekker met een toefje clotted cream of creme fraiche