Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS
hello1


Welkom op mijn bloggie....

Omdat mijn website "klik" SMULPAAPJE "klik" al vol zit
met recepten en produchtinfo....

Ben ik dit bloggie begonnen.

Hier vind je recepten en een babbeltje.


Heb je zelf een leuk recept?

Stuur het me op. ....

En ik kijk of ik het kan plaatsen (met jou naam erbij natuurlijk)

In de linker colum kun je alles vinden wat er op mijn bloggie staat,

Kijk onder Index voor de recepten die er zijn

Kijk ook eens bij de * feestelijke recepten* op


christmastimebanner

Mijn blog met meer feestelijke recepten en sfeertips ....


Er kan altijd iets van je gading bijzitten.

Ik hoop dat je vind wat je zoekt.

Anders kun je me altijd nog een mailtje sturen.

Klik hiervoor rechts in de colum op Stuur Email

Alle recepten zijn voor 4 personen.

Zo niet.... dan zet ik het erbij



Er word veel gebruik gemaakt van "cups" in de recepten

Voor uitleg kun je HIER even kijken


Veel plezier bij het rondkijken en koekeloeren in mijn pannetjes

Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat in het

"klik" Gastenboek"klik"

gastenboek



~*~*~*~

~*~*~*~*
wijn6

Over Wijn.....


Er word me nog wel eens per email advies gevraagd over wijn.

Er word me dan allerlei advies gevraagd,

En daar ben ik niet de juiste persoon
voor.

Ik hou n.l. niet zo van wijn.

Wijn drinken doe ik mischien 3 a 4 keer per jaar

Wijn is iets persoonlijks.....

Als ik wijn drink dan het liefst wit

En champagne vind ik niet te pruimen

Een koele rose gaat nog....

Dus ook voor wijn geld...smaken verschillen.

Mijn advies is dan ook ga naar een goede slijterij of bezoek een wijnproeverij....

Zij kunnen je goed adviseren welke wijn waarbij lekker is.

Je weet welke wijn je dan lekker vind en die kun je dan kopen.

Heb ik een recept met een wijnadvies dan zet ik het er uiteraard bij

Info over slijterijen en wijnproeverijen kun je op internet vinden

Ik hou het ondertussen bij andere bubbels....

~* ~* ~ * ~

Mijn Ebook over Zelf Likeur Maken....
te verkrijgen bij o.a.


likeurboekje

Mijn uitgever:

van Duuren

Bol.com

en Bruna




~*~*~*~


ZOEK JE EEN RECEPT .....VUL DE NAAM HIER ONDER IN VAN HET RECEPT

handje




Quiche Lorraine


Quiche Lorraine

Ingrediënten

6 plakjes bladerdeeg (diepvries)
150 gram  gerookt ontbijtspek 
100 gram ham
6 bosuitjes
5 eieren
125 ml slagroom
200 gram geraspte gruyère (kaas)

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 ºC.
 Laat het bladerdeeg ontdooien en bekleed de quichevorm.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de plakjes spek in 5 min. goudbruin en krokant.
 Laat uitlekken op keukenpapier.
Doe de fijngesneden ham en de helft van de bosui (in ringetjes) in een kom. 
Verkruimel het spek erboven en schep om.
Klop de eieren los met de slagroom, schep de geraspte kaas erdoor
(houd wat van de kaas apart om erover te strooien.) 
Verdeel het hammengsel over de quichebodem en schenk het eimengsel erover.
Strooi de achter gehouden kaas erover.
 Bak de quiche in ca. 55 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Word de bovenkant te bruin leg er dan een stuk huishoudfolie over..
Lekker met een salade




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Geroosterde Spruitjes met Cranberrie en Mosterd Dressing


Geroosterde Spruitjes met Mosterd Dressing

Ingredienten:

2 pond spruitjes
1 eetlepel + 1 theelepel olijfolie 
zout en peper
1 grote ui (in dunne schijfjes)
¾ cup walnoten (verkruimeld)
¾ cup gedroogde cranberries
½ cup blauwe kaas (verkruimeld)
1 cup appels (geschild en in stukjes)

voor de vinaigrette:

1 eetlepel dijon mosterd
1½ eetlepels pure maple syrup
1 eetlepel olijfolie
1½ eetlepels balsamico azijn
1½ eetlepels apple cider azijn

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200 graden celsius.
Maak de spruitjes schoon en snijd ze in dunne schijfjes
Vermeng ze met de olijfolie en kruid met peper en zout
Leg ze op een bakplaat en rooster ze in de oven ca 15 minuten
Hussel halverwege eens om.
Terwijl de spruitjes roosteren de ui schoonmaken, halveren en in dunne schijfje snijden
Vermeng ze met de walnoten en rooster ze 10 minuten in de oven tot de uien zacht en bruin zijn
Zet deze bakplaat boven de spruitjes of rooster ze als de spruitjes klaar zijn.
Doe voor de vinaigrette alle ingredienten in een kom en klop alles door elkaar.
Breng op smaak met peper en zout.
Doe de spruitjes, appels, cranberries en de kaas in een schaal en hussel voorzichtig om
Druppel er 2 eetlepels van de vinaigrette over
Geef de rest er apart bij.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Knoflook Brood Croissants


Knoflook Brood Croissants

Dit overheerlijke brood is zo lekker
Bij soep, salade, pasta...kortom bij een hoop gerechten
En een schaal bij de borrel van de knoflook broodjes smaakt ook prima
Vooral deze versie met croissants
yummieeeee.....

Ingredienten:

6 eetlepels gesmolten boter 
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels verse parmesaanse kaas
4 knoflookteentjes (uit de pers)
1/2 theelepel gedroogde oregano
1/2 theelepel gedroogde basilicum
1/4 theelepel zout
4 croissants (in lengte doorgesneden)
2 eetlepels verse peterselie (fijn gesneden) 

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200 graden celsius
Olie een bakplaat in of spuit even met non stickspray
Doe in een kom de boter, olijfolie, parmesaanse kaas, knoflook, oragano, basilicum en zout
Zet even opzij
Snij de croissant overlangs door en leg ze op de bakplaat
Smeer de croissants in met de helft van het botermengsel
Plaats in de oven en bak ze goudbruin en knapperig ca 7 - 8 minuten.
Smeer de rest van het botermengsel over de croissant
Strooi er nog wat peterselie over
Serveer ze gelijk...




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Koffiecreme met Blueberries




 Koffiecrème met Blauwe Bosbessen

Ingredienten:

400 gram mascarpone
1 ei
40 gram rietsuiker in poedervorm
1 eetlepel koffielikeur
1 puntje vanillepoeder
200 gram blauwe bosbessen
10 cl vloeibare room met 30% VG
vloeibare honing
Schaafkrullen van donkere chocolade
snufje zout.


Bereiden:

Scheid het eiwit van het eigeel. Klop het eigeel met de poedersuiker tot een schuimig geheel.
Voeg de koffielikeur, de mascarpone en het vanillepoeder toe en meng alles.
Klop het eiwit stijf en voeg een mespuntje zout toe.
Meng de mascarponecrème er voorzichtig door.
Klop de vloeubare room op.
Giet de mascarponecrème in de glaasjes. Voeg de blauwe bosbessen toe, en een flike lepel slagroom.
Eindig met de schaafkrullen van chocolade en honing en dien op.

Bron: Durobor

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pasta Pesto Zalm


Pasta Pesto Zalm

Toen ik dit recept zag dacht ik gelijk...
Yummie...dat moet lekker zijn
dat kan niet anders...Ik ben zelf niet zo van de doperwten
Maar een andere groente kan ook
b.v  spercieboon in stukjes of mais....
Ik heb ze eruit gelaten en het smaakte nog heerlijk.



Ingrediënten:

300 gram Honig volkoren spaghetti
2 eetlepels olie
300 gram gerookte zalm
4 eetlepels groene pesto
1 ui
2 knoflooktenen
1 courgette
300 gram doperwten (kan ook diepvries)
250 gram cherrytomaten
2 eetlepels pompoenpitten

Bereiden:

Kook de pasta volgens de verpakking en verhit de olie in een pan.
Snipper de ui, pers de knoflook en fruit dit aan in de pan.
Snijd ondertussen de courgette in blokjes en bak dit mee.
Voeg vervolgens de doperwten toe en roer alles goed door.
Snijd ondertussen de zalm in reepjes.
Voeg vervolgens de gerookte zalm en de pesto toe en roer alles goed door.
Giet de spaghetti af indien dit gaar is en voeg dit toe aan de groente en zalm en verwarm het gerecht nog enkele minuten.
Halveer daarna de cherrytomaten en verdeel het gerecht over de borden en maak het tenslotte af met de cherrytomaten en pompoenpitten.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kimchi


Kimchi

Ben jij al bekend met Kimchi?
 Dit typisch Koreaanse groentegerecht is razend populair en heeft een heerlijk pittige smaak. 
Kort gezegd zijn kimchi gepekelde groenten. 
Net zoals bijvoorbeeld zuurkool is het gefermenteerd, daarom wordt Kimchi ook wel ‘Koreaanse zuurkool’ genoemd. 
De fermentatie geeft de kimchi een heel bijzondere fris-zure smaak.
 De groenten (vaak kool en/of rettich) worden eerst ingelegd met zout (tegen schadelijke micro-organismen) en vervolgens gemixt met specerijen.
Naast knoflook en rode pepers kunnen er ook lente-uitjes, worteltjes, prei, gember, sesamzaad, gezouten, oesters en bijvoorbeeld zeewier aan worden toegevoegd voor extra smaak. 
De variaties zijn eindeloos: er schijnen meer dan honderd variaties op de traditionele kimchi te bestaan…
Kimchi word traditioneel gefermenteerd in grote kleipotten.
 Meestal kunt je na een week het gebruiken, maar het is aan te raden om een maand ermee te wachten. 
Hoe langer wachten, hoe lekkerder word het, is de goude regel.
Kimchi word vaak als bijgerecht geserveerd, maar kimchi is ook een van de belangrijkste ingrediënten voor veel Koreaanse gerechten.


Ingrediënten

1 grote Chinese kool, bladeren in 3×3 cm plakjes gesneden
tafelzout voor pekel
2 uien, in grove stukken
2 bosjes lente-ui in 3 cm stukjes gesneden

voor de Pasta

1 hele knol knoflook, waarbij de teentjes van velletje ontdaan worden
5 cm gember, in stukjes
4-5 eetlepels chilipoeder
2 eetlepels cayennepeper
3 eetlepels Sichuan bonen pasta
3 eetlepels rijstwijn azijn
3 eetlepels oestersaus
3 eetlepels suiker

 Leg in een grote plastiek bak met een bodem water erin een laag kool.
Verdeel daar genoeg zout over.
Herhaal proces tot kool op zijn.
 Laat zout voor tenminste 4 uur in kool trekken, waarbij je zo nu en dan de kool met jou handen omroeren.

 Chilipasta

 Maak een pasta van knoflook en gember in een keukenmachine en doen dit in een grote mengkom.
Voeg de chilipoeder, cayennepeper, bonenpasta, rijstwijn, oestersaus en suiker erbij.
Voeg zoveel water erbij om een vloeiende pasta te maken, meng goed.
Meng nu de uien en lente-uien door pasta en laat een paar uur marineren.

Bereiden van Kimchi

Was kool nu grondig in een vergiet tot alle zout verwijderd zijn.
 De kool moet een licht zoute smaak hebben.
Gebruik handschoenen en meng met jou vingertoppen de chilipasta heel goed door kool.
Laat kimchi in een gesloten plastiek bak op een koele plaatst voor 1 week fermenteren voor gebruik.




Bron:Internet en Deon (Smulweb)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Merinque Fruitmandjes


Merinque Fruitmandjes

Merinques....heerlijk....
Zo zoet als wat...maar wat lekker
Dit moet je niet elke week eten....
Maar soms...bij een speciale gelegenheid
Kerst ofzo......
Je kunt een grote taart maken of kleintjes...
Het maakt niet uit....smaken zal het zeer zeker

Ingredienten:

10  grote eiwitten (kamertemperatuur)
3 cups of 725 gram suiker of poedersuiker
5 cups of 1200  ml slagroom 
1 cup of 225 gram suiker 
Fruit voor decoratie


Bereiden:

Verwarm de oven voor op 132 graden celsius
Bekleed een ovenplaat met bakpapier
Klop de eiwitten stijf en voeg iedere keer een lepel suiker toe (10 min. op hoog)
Schraap de wanden van de kom schoon en klop nog 5 minuten
Doe de eiwit in een spuitzak en spuit  mandjes op het bakpapier
Bak 7 minuten op 132 graden celsius
Zet dan de oven op 105 graden celsius en bak ze voor 1 en half uur tot de mandjes droog zijn.
Zet de oven uit en laat ze in de oven afkoelen
Klop de slagroom met de 225 gram suiker tot ze stijf word.
Doe de geslagen room in een spuitzak en spuit de mandjes vol met de slagroom
Garneer de mandjes met fruit...(kiwi, bessen, frambozen, kersen)
Of gesuikerde cranberries...




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bananen French Toast Schoteltje


Bananen French Toast Schoteltje

Ingredienten:

Voor de gecarameliseerde bananen:

6 eetlepels ongezouten boter
3/4 cup lichte bruine suiker
2 eetlepels maple syrup (ahornsiroop)
snufje zout
3 grote bananen (gepeld en in plakjes)

Voor de custard:

1 theelepel kaneel
1 eetlepel vanille extract
2 eetlepels lichtbruine suiker
8 grote eieren
1 cup volle melk
1 cup koffiemelk
750 gram brood (in blokjes)

Voor de topping:

3 eetlepels ongezouten boter(gesmolten)
1/3 cup lichtbruine suiker
1/2 theelepel kaneel
snufje zout
1/3 cup bloem

Bereiden:

Smelt de boter in een grote koekenpan.
Voeg maple syrup, bruine suiker en zout bij de gesmolten boter
Roer alles goed door tot het mengsel gaat bubbelen
Laat een paar minuten doorkoken tot een zacht mengsel
Haal van het vuur en doe de bananen hierin
Hussel voorzichtig om zodat de bananen goed met caramel zijn bedekt
Zet opzij:

Doe de kaneel, vanille extract en bruine suiker in een kom
Meng dit goed
Voeg de eieren, melk en koffiemelk toe en klop alles goed door
Beboter een ovenschaal
Doe de helft van de broodblokjes hierin
Schep de helft van de bananen erover
Schep hier de rest van de broodblokjes op
Giet het custard mengsel erover
Druk de broodblokjes voorzichtig naar beneden zodat ze goed het vocht kunnen absorberen
Leg de overige bananenplakjes hierop
Dek af met plastic folie en laat ca 2 uur staan

Ca 1 uur voor het bakken de kruimeltopping maken
Mix de gesmolten boter met de bruine suiker, zout en kaneel tot zacht mengsel
Voeg de bloem toe en schep dit door
Er mogen enige klontjes inzitten
Verspreid de topping over de casserole
Bak de casserole in de voorverwarmde oven ca 40 a 45 minuten
Voor knapperige brood iets langer in de oven
Voor een zachtere brood mengsel iets korter

Serveer met maple syrup en geslagen room



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Aardbeien Pound Cake


Aardbeien Pound Cake.

Waar komt de naam pound cake vandaan ?
Dirk vertelde dat vroeger van alle ingredienten een pond werd gebruikt
Zo werd het een rijke smeuige cake.
Zijn moeder maakte het nog steeds op die manier....
Hij zei vaak dat het een smeuige rijke cake was.
Met zoeken op internet kwam ik dit recept en historie verhaal van de poundcake tegen.
Inderdaad werd de cake in de tijd van de pioniers gemaakt en alle ingredienten werden  gewogen en zelfs de eieren werden per pond toegevoegd.
Wat een werk zal dat geweest zijn om een luchtige cake te krijgen.
Wij gebruiken de mixer voor al het klopwerk.
Gelukkig maar.....anders zou deze overheerlijk poundcake al verdwenen zijn in de geschiedenis boekjes.

Ingredienten:

2 cups bloem
1/4  theelepel baksoda (zuiveringszout)
1/4 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel zout
1 cup boter (kamertemperatuur)
1 en 1/2 cup suiker
3 grote eieren
2 theelepels citroenrasp
1/2 theelepel vanille extract
1/2 cup zure room
1 en 1/2 cup verse aardbeien (schoongemaakt en fijn gesneden)
1 a 2 eetlepels poedersuiker voor te strooien

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 graden celsius
Strooi bloem in het cakeblik en bekleed dit met bakpapier.
Zeef de droge ingredienten in een kom en zet opzij
Klop de boter en suiker samen tot een luchtige creme (ca 2 a 3 minuten)
Voeg 1 voor 1 de eieren toe en klop iedere keer tot het ei is verdwenen
Het mengsel lijkt te gaan schiften maar dat is oke.
Voeg de citroenrasp en vanille extract toe en klop met de mixer op hoog 2 a 3 minuten
Voeg de zure room en gezeefde  droge ingredienten toe, 
Iedere keer een beetje....begin en eindig met de droge ingredienten
Mix op medium snelheid tot alles is gemengd
Neem een spatel en ga langs de rand van de kom zodat alle bloem in het beslag zit.
Schep met een spatel de aardbeien in het beslag.
Het beslag is dik maar dat is goed.
Giet het beslag in het cakeblik en tik even met het blik op je werkplek zodat alle luchtbellen eruit zijn.
Zet het blik in de oven en bak voor ca 55 a 65 minuten tot de cake gaar is
(test even met sateprikker)
Haal de cake uit de oven en laat 10 minuten staan voor je de cake eruit haalt.
Zet de cake op een rooster om verder af te koelen.
Strooi de poedersuiker erover voor het serveren.

TIP:
Je kunt ook andere bessen nemen zoals bosbessen, frambozen,
Gesuikerde Cranberries met Kerstmis.....yummie.





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Gepekelde Uien


Gepekelde Uien

Ik ben niet zo weg van echt rauwe ui (behalve op haring)
Als ik een salade maak...zet ik de gesneden of gesnipperde ui ook altijd in de vinaigrette
Het erge "rauwe" is er dan af,
Ik vind het dan veel lekkerder van smaak
Nu heb ik dit recept gevonden...je hoeft geen pottenvol te maken
Maar een grote pot waar je een weekje mee doet is erg handig
Je haalt de ui eruit die je nodig hebt.
En deze ui smaakt ook lekker op een broodje hamburger of americain....
Op een koteletje of een balletje gehakt.
En het is zo gemaakt..................


Ingredienten:

1 medium rode ui (heel dun gesneden)
1 cup rijstazijn
3 eetlepels suiker
1/2 theelepel zout
1 theelepel gemengde peperkorrels
1 theelepel jeneverbessen
2 a 3 takjes tijm

Bereiden:

Maak de ui schoon en Halveer de ui
Snij de ui heel dun (met de mandoline b.v.)
Maak de azijn met de suiker heet op halfhoog vuur
Roer tot de suiker is opgelost
Haal dan van het vuur af en voeg de zout toe
Doe de uien in een weckpotje
Doe de peperkorrels en jeneverbessen erbij
Giet de azijn over de uien in het weckpotje
Voeg de takjes tijm toe en laat afkoelen
Als het is afgekoeld de deksel erop doen en koel wegzetten
Na 24 uur zijn ze super lekker



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Indonesische Rijsttafel


Rijsttafel.....

De indische rijsttafel is algemeen bekend...
Wil je een echt lekkere rijsttafel eten dan moet je in een indisch restaurant wezen.
De chinese gerechten hebben niet met indisch te maken.
Over het algemeen zijn chinese gerechten zoetig  (niks mis mee)
En Indische "pedis" dus heet en scherp.

De indische rijsttafel bestaat meestal uit rijst met allerlei bij gerechten
zoals sate, babi ketjap, sajoer boontjes, sajoer lodeh, pisang goreng of gadogado, pindasaus, sambal goreng telor  en kroepoek.
Er zijn nog veel meer heerlijke gerechten bij de rijsttafel...
Je kunt het zelf zo uit gebreid mogelijk maken.
Hieronder enige gerechten die je bij de indische rijsttafel eet.



Seroendeng

Ingredienten voor 3 personen

30 gram kokosrasp
1/2 theelepel korianderpoeder
1/2  theelepel komijnpoeder
1 eetlepel suiker

Bereiden:

Meng alle ingredienten door elkaar en verhit deze in een koekenpan op matig vuur. Hussel regelmatig.
 Let goed op want de kokos kan opeens heel snel donker gaan kleuren.
Zodra de kokos mooi bruin is doe je het meteen in een schaaltje om verder verkleuren te voorkomen.
Tip:
Vaak wordt er door seroendeng nog wat pinda’s gedaan. 
Maar dat is net wat jezelf lekker vind.



Atjar Ketimoen

Ingrediënten voor een schaaltje

1 komkommer
1 rode ui
1 rode peper
naar smaak azijn
naar smaak gula java (kokosbloesemsuiker of palmsuiker)
Snijd de komkommer in de lengte in vieren en ontdoe de stukken van de zaadlijsten. 
Snijd de vier stukken in schijfjes van ongeveer een halve cm dik. 
Snijd de ui in halve ringen en de rode peper in dunne schijfjes. 
Als je het niet te pittig wilt maken is het belangrijk de zaadjes te verwijderen en eventueel wat minder rode peper te gebruiken.
Meng nu in een kopje een beetje azijn (ik gebruik appelciderazijn) met wat gula java, proef of het naar je zin is en giet het over de komkommer.



Roedjak Manis

Ingrediënten

2 snackkomkommers
1 appel,
2 schijven ananas
20 druiven
1 mango
5 eetlepels palmsuiker gezeefd  (alternatief bruine suiker)
2 eetlepels ketjap manis
2 limoenen, uitgeperst
1 rode lombok peper

Bereiden

Snij de lombok in stukken. 
Haal de zaadlijsten en de pitjes eruit en gooi deze weg.
Meng de palmsuiker met de ketjap manis, het water, het sap van de limoenen en de rode peper
Schil de komkommer en snij deze in stukjes. 
Voeg deze toe aan de saus.
Schil de appel en snij deze in stukjes. 
Voeg deze toe aan de saus.
Snijd de ananas in stukjes. 
Voeg deze toe aan de saus.
Snij de druiven overdwars doormidden. 
Voeg deze toe aan de saus.
Schil en ontpit de mango en snij deze in stukken. 
Voeg deze toe aan de saus.
Schep alles doorelkaar.

Bron: Indonesische gerechten



Sajoer Lodeh

Ingrediënten:

150 ml zonnebloemolie
 250 gram tahoe, in blokjes gesneden
100 gram tempeh, in blokjes gesneden
400 ml kokosmelk
1 grote ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
30 gram petehbonen, in reepjes gesneden
 5 salamblaadjes
3 djeroek poeroetblaadjes
1 stukje laos, in plakjes gesneden
 1 theelepel trassie, verkruimeld
 1 theelepel suiker
zout naar smaak
 500 gram sperziebonen, in stukjes
 1 rode paprika, in reepjes gesneden
 150 gram bamboescheuten, uitgelekt en in repen gesneden

Bereiden:

Verhit de olie in een wadjan en frituur de tahoeblokjes goudbruin.
 Laat ze uitlekken op keukenpapier en frituur de tempehblokjes ook bruin. 
Laat ook deze uitlekken.
 Breng 400 ml water en de kokosmelk aan de kook in een grote pan met ui, knoflook en petehbonen, salamblaadjes, djeroekblaadjes, laos, trassie, suiker en wat zout. 
Voeg alle groenten toe en laat het gerecht zachtjes ca. 20 minuten koken. 
Voeg vlak voor serveren de tempeh en tahoe toe.

Bron: Caroline Brouwer



Pisang Goreng

Ingredienten:

3 rijpe bananen
125 tot 150 ml bruiswater (Spa Rood)
100 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel baking soda (afgestreken)
1 theelepel kristal suiker
50 gram rijstmeel
1 theelepel vanille essence. 
Zonnebloem olie of arachide olie om te bakken. 

Bereiden:

Meng eerst de zelfrijzend bakmeel, baking soda, suiker en rijstbloem door elkaar met een garde. 
Voeg dan 125ml tot 150 ml bruiswater aan toe (Let op de dikte van het beslag). 
  1 theelepel vanille essence toevoegen. 
Zodra alle ingrediënten met de garde zijn doorgeroerd, heb je een gladde beslag. 
Haal de schillen af van de banaan en snij alle bananen door de helft.
 Je mag ze ook heel laten, maar door de helft is makkelijker bakken en omdraaien in de pan. Snij met een aardappelschil mes repen van ongeveer 4-5 mm dik en leg ze in het beslag. Neem een koekenpan en verhit je olie totdat het heet is.
 Bak ze dan goud kleurig van kleur . 
Nadat ze gebakken zijn, leg ze op een stuk keukenrol, zodat het extra vet nog kan absorberen.
Serveertips
Gebakken banaan zijn eerlijk om zo te eten, maar ze zijn ook overheerlijk met een laagje pindasaus erop or ze in de pindasaus te dippen. 
Meestal wordt dit recept bij de Nasi of Bami geserveerd, maar kan ook als snack gebruikt worden.
 Rijstmeel is te koop in de toko
Mocht het niet te koop zijn in je buurt, vul dit gedeelte op met zelfrijzend bakmeel

Bron: Smulweb



Sambal Telor Tomaat

Ingrediënten

4 hardgekookte eieren.
1 grote heel fijn gesnipperde ui, of 2 normale uien, maar best veel dus.
1 knoflookteentje, ook heel fijn gehakt.
2 laurierblaadjes
1 klein blikje goeie tomatenpuree
3 theelepels laos (met een kop erop)
Santen, van een blok, ik schat 1/4 of een 1/3, dat moet je even proeven en dan eventueel wat meer erbij naar je smaak.
Wat zonnebloemolie

Bereiden:

De ui, knoflook en laos licht fruiten in de olie. 
Tomatenpuree erbij, ook de laurierblaadjes. 
Roeren. 
Is het te stevig, dan een scheutje water erbij.
Laat een poosje sudderen, 10 minuten of zo. 
Dan roer je de santen erdoor. 
Eventueel weer wat water erbij.
De eieren in vieren snijden en op een vrij diepe schaal leggen. 
Saus eroverheen en op een rechaud warm houden (of in de oven maar doe er dan aluminiumfolie over).


Sambal Boontjes

Ingrediënten

1 fijngesnipperde ui
1 fijngehakt knoflookteentje
geraspte gemberwortel (1 cm)
2 theelepels bruine suiker, of een stukje goela djawa
2 eetlepels ketjap (manis)
sambal oelek, theelepel of meer naar smaak 
handje fijngesneden platte peterselie of selderijblaadjes
wat zonnebloemolie, scheutje
Oh, en spercieboontjes natuurlijk! Vers (beetgaar gekookt) is het lekkerst, anders diepvries. 
Drie ons ongeveer.

Bereiden:

Ui en knoflook licht fruiten. 
Gember erbij. 
Sambal en ketjap toevoegen en dan de bruine suiker (niet te veel, het moet niet te zoet worden. 
Wat water erbij
Zout naar smaak
Dan de boontjes erdoor en klaar!
Hier kan je ook de seroendeng over doen op je bord…



Ajam Besengek

Ingredienten:

1 braadkuiken
3 klein gesneden sjalotten
2 kleingesneden knoflookpitjes.
1,5 theelepel sambal oelek 
1,5 theelepel djienten
1 theelepel laos
5 kleingesneden kemiries
1 ttheelepel ketoembar
stukje trasie
3 eetlepels boter
2 eetlepels azijn
1,5 dl melk
1,5 dl water
zout
1 theelepel bruine suiker
2 eetlepels gemalen cocos

Bereiden:

Snijd het schoongemaakte kuiken in stukken.
Fruit de sjalotten, knoflook, sambal, djienten, laos, ketumbar, kemiries en de trasie in de boter.
Haal de sjalotten er uit zodra ze gaan kleuren en bak de stukken kuiken vervolgens in dezelfde boter bruin.
Voeg daarna de overige ingredienten toe en laat het geheel nog ongeveer een kwart uur stoven.

Er zijn nog veel meer bijgerechten...
Sate, Kroepoek,Sambal,Loempia`s
Dit is maar een greepje uit de vele recepten. 

                                                                                                Bron: Internet

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1000ste recept op mijn bloggie


HOERA.........

Mijn 1000ste recept staat op mijn bloggie...
Daar kwam ik vanmorgen achter.
Het 1000ste recept is de Maple Pecan Pie
Dat is toch wel veel....1000 recepten....
Maar er zullen nog wel meer volgen dacht ik zo.

Ik ben 6 jaar terug begonnen met recepten neer te zetten,
Recepten die ik lekker vond, die ik zelf vaak maakte en ik vertaalde recepten.
Zo onstond er een grote varieteit.
Mijn allereerste recept maak ik zomers erg veel
De Aardbeiencreme die ontstond toen ik de koelkast op ruimde en nog restantjes van creme fraiche en slagroom vond.
En ik kan je verzekeren....het is lekker.



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Romige Komkommer Salade


Romige Komkommer Salade

Komkommer vind ik lekker....
Helaas kan mijn maag er niet goed tegen,
Af en toe neem ik wel wat als klein hapje bij mn maaltijd.
Deze romige variant is ook heel lekker.

Ingredienten:
voor 2 personen of 4 als bijgerecht.

1 komkommer (dun gesneden)
Zout
2/3 cup zure room
1 theelepel witte wijnazijn
1 theelepel suiker 
1 eetlepel verse dille of bieslook (gehakt) 
Peper

Bereiden:
Snij de komkommer in dunne plakjes 
Doe ze in een vergiet en besprenkel met zout
Laat 30 minuten staan
Doe intussen alle ingredienten voor de dressing in een kom
En hussel alles goed door elkaar.
Dep de komkommer droog met keukenpapier en schep ze door de dressing
Proef of de smaak goed is...voeg peper of zout toe indien nodig
Serveer de komkommersalade koud.

TIP:

Voeg wat tomaatjes toe waar je de pitjes heb uit gehaald.





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Indonesische Honing Knoflook Kip


Indonesische Honing Knoflook Kip

Kip vind ik erg lekker...
Ook omdat je er zoveel mee kunt....
Voor dit recept kun je eigenlijk alle delen van de kip gebruiken.
Je kunt de kip ook in een pan of koekenpan bereiden
Let wel op dat het flink kan spetteren....
Ik heb de kip voor het roosteren eerst even in een gedeelte van het kruiden bouillon mengsel gezet 
20 minuten laten intrekken
 en daarna droog gedept en geroosterd in de oven....

Ingredienten:

6 kippendijen (met vel en been)
½ cup honing
¼ cup kippenbouillon
6 knoflookteentjes (geperst)
2eetlepels gember (geraspt)  
2 eetlepels soy saus
2 eetlepels rijstazijn
¼ theelepel gedroogde rode chilivlokken
peterselie (om te strooien)

Bereiden:

Maak de kippendijen schoon en maak ze droog met keukenpapier
Strooi er wat zout over
Verwarm de oven voor op 180 graden celsius
Plaats de kip met de vel naar beneden in een ovenschaal (die ook op het vuur kan)
Zet voor 15 minuten in de hete oven
Keer de kip om en rooster ze nog eens 10 a 15 minuten
De kip is gaar als het vocht van de kip helder is en de kip bruin.
Doe alle overige ingredienten in een kom (behalve de peterselie)
En mix dit goed door elkaar
Leg de kippendijen op een bord.
Giet het vet uit de schaal (hou ca 1 eetlepel achter in de schaal)
Giet het kruiden/bouillon mengsel in de ovenschaal en zet dit op het vuur
Maak alle aanbaksels los met een garde en breng aan de kook.
Laat ca. 5 minuten koken tot ze dikker is.
Doe de kip in de pan en schep de saus over de kip
Zet nog 5 a 10 minuten in de oven.
Strooi de peterselie over de kip
Serveer met rijst.....



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Maple Pecan Pie



Maple Pecan Pie

Deze Pie is een echte aanrader....
Wie kan dit nu weerstaan...
En een echt begin van de herfst.
En om het nog makkelijker te maken kun je ook kant en klaar deeg nemen uit de vriezer.
Tegenwoordig in de supermarkten te koop.

Ingredienten:
pievorm doorsnee 23cm

Korst:
1¼ cups bloem
¼ cup poedersuiker
¼ theelepel zout
100 gram koude boter  (in blokjes)
2-4 eetlepels koud  water

Voor de eggwash:
1 eiwit
1 eetlepel poedersuiker

Vulling:
1½ cups pecannoten (gebroken met de hand)
4 eetlepels boter (ongezouten)
½ cup bruine suiker  
¼ theelepel zout 
3 grote eieren
½ cup pure maple syrup
2 eetlepels bloem 
1 eetlepel bourbon (optioneel)
1 theelepel vanille extract

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 170 graden celsius

Maak de korst:
Zet de blokjes boter een paar minuten in de vriezer zodat ze echt goed koud zijn,
Doe de bloem, poedersuiker en zout in de keukenmachine
Gebruik de pulse knop om alles te mengen
Voeg de koude boter toe en pulse een paar keer tot een soort kruimeldeeg,
Voeg 2 eetlepels ijswater toe en pulse even kort
doe dit nog eens met de andere 2 eetlepels water
Doe het deeg in plastic huishoudfolie en laat 10 minuten rusten in de koelkast
beboter een pievorm in met boter 
Rol het deeg uit en leg het in de beboterde pievorm
Prik met een vork in de bodem van het deeg (dit voorkomt grote blazen in het deeg)
Beleg de bodem en zijkant met bakpapier en vul met rauwe bonen of keramische bakkorrels
Bak de korst blind ca 20 minuten
Haal uit de oven en haal het bakpapier met de boontjes of keramische korrels eruit
Laat iets afkoelen....
Smeer de bodem in met eggwash (dit voorkomt dat de bodem slap word)

Doe de pecans op een bakplaat en laat ze bruin roosteren ca. 7 minuten
Roer af en toe even  zodat het niet verbrand
Laat ze op een bord afkoelen...zet even opzij
Smelt de boter in een middelgrote sauspan op laag vuur
Voeg suiker en zout toe
Roer tot het gemengd is.
Zet het vuur op zn laagst
In een kom de de eieren met de maple sirup samen kloppen (met de handklopper)
Voeg langzaam het botermengsel toe onder voortdurend kloppen
Voeg de bloem toe en blijf kloppen tot het mengsel zacht en glad is ca. 2 minuten
Klop de vanille extract in met de bourbon (als je dat lekker vind)
Voeg de pecan nootjes toe en roer goed om.
Giet het mengsel in de voorbereide bakvorm
Bak ca 40 minuten op 180 graden tot de vulling gaar is 
Je kunt dit testen met een sateprikker
Prik in het midden en als het er schoon uitkomt is de pie klaar.
Zet de pie op een rek om af te koelen.
Laat minstens 3 uur staan.
Serveer op kamertemperatuur...
Bewaar je de pie in de koelkast dan uurtje van tevoren eruit halen.
Lekker met een toefje clotted cream of creme fraiche



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Populaire berichten