Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS
hello1


Welkom op mijn bloggie....

Omdat mijn website "klik" SMULPAAPJE "klik" al vol zit
met recepten en produchtinfo....

Ben ik dit bloggie begonnen.

Hier vind je recepten en een babbeltje.


Heb je zelf een leuk recept?

Stuur het me op. ....

En ik kijk of ik het kan plaatsen (met jou naam erbij natuurlijk)

In de linker colum kun je alles vinden wat er op mijn bloggie staat,

Kijk onder Index voor de recepten die er zijn

Kijk ook eens bij de * feestelijke recepten* op


christmastimebanner

Mijn blog met meer feestelijke recepten en sfeertips ....


Er kan altijd iets van je gading bijzitten.

Ik hoop dat je vind wat je zoekt.

Anders kun je me altijd nog een mailtje sturen.

Klik hiervoor rechts in de colum op Stuur Email

Alle recepten zijn voor 4 personen.

Zo niet.... dan zet ik het erbij



Er word veel gebruik gemaakt van "cups" in de recepten

Voor uitleg kun je HIER even kijken


Veel plezier bij het rondkijken en koekeloeren in mijn pannetjes

Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat in het

"klik" Gastenboek"klik"

gastenboek



~*~*~*~

~*~*~*~*
wijn6

Over Wijn.....


Er word me nog wel eens per email advies gevraagd over wijn.

Er word me dan allerlei advies gevraagd,

En daar ben ik niet de juiste persoon
voor.

Ik hou n.l. niet zo van wijn.

Wijn drinken doe ik mischien 3 a 4 keer per jaar

Wijn is iets persoonlijks.....

Als ik wijn drink dan het liefst wit

En champagne vind ik niet te pruimen

Een koele rose gaat nog....

Dus ook voor wijn geld...smaken verschillen.

Mijn advies is dan ook ga naar een goede slijterij of bezoek een wijnproeverij....

Zij kunnen je goed adviseren welke wijn waarbij lekker is.

Je weet welke wijn je dan lekker vind en die kun je dan kopen.

Heb ik een recept met een wijnadvies dan zet ik het er uiteraard bij

Info over slijterijen en wijnproeverijen kun je op internet vinden

Ik hou het ondertussen bij andere bubbels....

~* ~* ~ * ~

Mijn Ebook over Zelf Likeur Maken....
te verkrijgen bij o.a.


likeurboekje

Mijn uitgever:

van Duuren

Bol.com

en Bruna




~*~*~*~


ZOEK JE EEN RECEPT .....VUL DE NAAM HIER ONDER IN VAN HET RECEPT

handje




Venkel Feta met Granaatappelpitjes en Sumac

 


Venkel  Feta met Granaatappelpitjes en Sumac

Een perfecte wintersalade vol met chrunch en  smaak 
Lekker recept van Yotam Ottolenghi
Vind je het een gedoe om de granaatpitjes eruit te krijgen?
Er zijn pakjes diepvries granaatappelpitjes te koop bij A.H
De Sumac vind je op de kruidenafdeling

Ingredienten:

½ granaatappel
2 venkels (medium groot)
1½  eetlepel olijfolie
2 theelepels sumac (+extra voor garnering
sap van 1 citroen
10 gram dragonblaadjes (in stukjes gescheurd)
10  gram peterselie (grof gehakt
70 gram Griekse feta (plak)
Zout & peper

Bereiden:

Begin bij de granaat appelzaadjes
Klop met een houtenlepel op de bolle kant van de granaatappel
De zaadjes vallen eruit....
Vang de zaadjes op
Zitten er stukjes van de wiite buitenkant in , verwijder die dan.
Zet opzij
Verwijder de blaadjes van de venkel (bewaar een paar om te garneren)
Snij de bodem bij, maar laat er genoeg aan dat de venkel de blaadjes bij elkaar houd
Snij de venkel in de lengte in dunne plakjes
( mandoline werkt perfect)
Mix in een kom de olijfolie, sumac, citroensap, kruiden en zout en peper
Voeg de venkel en schep alles voorzichtig door elkaar
Proef of de smaak goed is en voeg nog zout of peper toe
(Let op...Feta is ook zoutig)
Leg een laag venkel in individuele schaaltjes of schoteltjes
Garneer met de venkelblaadjes en sprinkel wat er sumac over
Serveer direct

Recept van Yotam Ottolenghi


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Brusselse Appels

 


Brusselse Appels

Echt een dessertje voor de herfst
Lekker met een bolletje ijs
Wil je geen suiker gebruiken laat het dan weg in het deeg
En neem suikervrije jam of zoetstof als je de appeltjes vult met rozijnen en/of noten

Ingredienten:

140 ml water
45 gram bloem, gezeefd
45 gram boter
citroensap
2 eetlepels (homemade) aardbeienjam
2 eieren
4 goudreinetten, geschild, geboord
60 gram poedersuiker
snuf zout

Bereiden:

Wrijf de geschilde appels in met citroensap, 
Zet ze in de ovenschaal en vul de holten met de aardbeienjam.
Doe water, zout en boter in een pan en breng aan de kook. 
Voeg zodra het kookt en alle boter is gesmolten de bloem toe en roer met een houten lepel tot een glad deeg.
Haal de pan van het vuur, 
Voeg 1 ei toe en roer goed tot het ei volledig door het deeg is opgenomen.
Roer het tweede ei los en voeg beetje bij beetje toe aan het deeg totdat het in stukken van de lepel valt. 
Schep de poedersuiker erdoor en roer goed tot het mooi glanzend is.
Giet het deeg over de appels en zet de schaal in het midden van een op 200°C conventioneel voorverwarmde oven. 
Bak in 35-40 minuten gaar en lichtbruin.
Haal de ovenschaal met de Brusselse appels uit de oven en serveer direct.


Tips
In plaats van (aardbeien)jam kan je ook amandelspijs of een mengsel van suiker, kaneel en rozijnen of noten gebruiken.



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sloppy Joe Ovenschotel

 


Sloppy Joe Ovenschotel

Sloppy Joe is al lekker
En deze ovenschotel helemaal
Je blijft ervan eten....
Laat je niet weerhouden door de vele ingredienten
Het valt reuze mee

Ingredienten

Voor 24 rundergehaktballetjes:

800 gram runder-lams- of half-om-halfgehakt
160 gram paneermeel
4 eieren
zout
peper
nootmuskaat

Voor de ovenschotel: 

3 el olijfolie
2 uien  ( gesnipperd0
1 wortel  (gesnipperd)
2 stengels bleekselderij - (fijngehakt)
3 teentjes knoflook  (geperst)
600 gram gezeefde tomaten (passata)
300 gram tomaten  (grof gesneden)
2 eetlepels worcestersaus
1 eetlepel gerooktepaprikapoeder
3 eetlepels tomatenketchup
3 eetlepels rodewijnazijn
50 gram bruine basterdsuiker
zout en peper
1 bosje platte peterselie  (grof gehakt)
2 bollen mozzarella Ć  125 g


Bereiden:

 Maak de gehaktballetjes: kneed de ingrediĆ«nten voor de gehaktballetjes door elkaar en rol er 24 gehaktballetjes van.
Verhit 2 el olie in een grote koekenpan. 
Bak er in 2 porties op hoog vuur de gehaktballetjes goudbruin in. 
Doe de gehaktballetjes in een grote ovenschaal.
 Doe nog 1 eetlepel olie in de koekenpan en fruit er op laag vuur de ui, de wortel en de bleekselderij in ca. 15 minuten glazig in. 
Voeg de knoflook toe en bak ca. 2 minuten verder.
Voeg de passata, de tomaten, de worcestersaus, het paprikapoeder, de ketchup, de azijn, de suiker, 200 ml water en ruim zout en peper toe.
 Breng aan de kook en kook ca. 20 minuten op laag vuur. 
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C).
Schenk de saus over de gehaktballetjes in de ovenschaal en meng de helft van de peterselie erdoorheen. 
Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel ze over de ovenschotel. 
Bak ca. 20 minuten in de oven tot de gehaktballetjes gaar zijn en de mozzarella bubbelt.
Serveer bestrooid met de overige peterselie.
 Lekker met geroosterd brood met boter, augurken en dun gesneden rode ui.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Homemade Aardbei Jam

 



Aardbeien Jam

Nu de zomerkoninkjes weer volop te krijgen zijn,
Ga ik maar weer eens aardbeienjam maken
Het is zo simpel....en je weet wat erin zit
Puur natuur...en geen conserveermiddelen of ander gespuis in je jam
Lekkerder kan toch niet
Ik maak de jam op de ouderwetse manier
En maak de aardbeien schoon en zet ze met de suiker een nacht weg
Het komt de smaakt ten goede

Ingredienten:

2 pond aardbeien
900 gram suiker
2 citroenen (het sap)

Bereiden:

Neem een aantal potjes met deksel en steriliseer ze in kokend water
Laat ze omgekeerd op een schone theedoek uitlekken tot gebruik
Zet een schoteltje in de vriezer om straks te testen of de jam dik genoeg is

Maak de aardbeien schoon  en verwijder de kroontjes.
Dep ze voorzichtig droog met keukenpapier
Doe de aardbeien en de suiker samen in een kom, 



Doe ze in een grote kom met de suiker en dek af met huishoudfolie
Laat dit een nachtje staan  buiten de koelkast.
De volgende dag vul je een pan met dikke bodem met de aardbeien en suiker
Pers de citroenen uit en doe ze bij de aardbeien
Zet de pan op halfhoog vuur



Breng zachtjes aan de kook en laat 25 a 30 minuten koken
Roer af en toe zodat het niet aanbrand
Haal de pan van het vuur en pak het schoteltje uit de vriezer
Schep er een theelepel jam op en laat afkoelen
schuif met je pink de jam naar de rand toe
Als hij rimpelt is de jam goed
Anders nog even doorlaten pruttelen.....
Is de jam goed van dikte schep ze dan in steriele potjes en schroef het deksel dicht
Zet op zn kop...als ze een 15 minuten zo hebben gestaan kun je ze weer rechtop zetten



Bewaar de potjes op een donkere koele plek
Aangebroken potjes jam in de koelkast bewaren.
Plak er een leuke sticker op als de potjes jam koud zijn met de datum en de inhoud
Ook leuk om cadeau te geven.







  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Jeanne`s Komkommer Salade met Kaasblokjes

 



Jeanne`s Komkommer Tomaten Salade met Kaasblokjes

Ik heb jaren geen komkommer gegeten.....
Als ik het at bleef ik 3 dagen komkommer eten
Het brak me iedere keer op.
Tot vorig jaar...ik wilde het toch weer proberen
Ik denk ik maak een komkommer/tomatensalade
Met een beetje geexpirimenteren is het dit geworden
Ik eet mn vingers erbij op
En geen last
Dus komkommer staat hier veel op het menu

Ingredienten:

1 komkommer
Tomaten (vlees of kerstomaatjes)
Kaasblokjes op gekruide olie
Citoensap
Ceasar dressing van Gardini (A.H)
Lenteuitjes of sjalotjes

Bereiden:

Schil de komkommer
Zaadlijsten mag je eruit halen is niet perse nodig
Snij de komkommer in plakjes
Prik tomaat aan een vork
Rooster ze boven het vuur tot het velletje zwart ziet
Dompel de tomaten in koud water
Nu gaat het velletje er makkelijk af
Snij de tomaten doormidden en haal de pitjes eruit
Snij ze in stukjes of reepjes en doe ze bij de komkommer
Snij de lenteui in schuine plakjes
Doe bij de komkommer en tomaten
Schep kaasblokjes uit het potje en doe bij de komkommer/tomaten

Doe 2 eetlepels citroensap in een kommetje
En 3 eetlepels olie van de kaas
Voeg een flinke scheut ceasardressing van Gardini toe
Hussel alles goed door.....
Voeg peper en zout toe indien nodig
Doe de dressing over het komkommer/tomatenmengsel
Hussel goed door elkaar
Laat lekker intrekken...
Hussel alles nog eens goed door voor het serveren.
En smullen maar...

Bron: Ikke


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Gekleurde Bietjes met Paddestoelen en Honing/Tijmdressing

 


Gekleurde Bietjes met Paddestoelen en Honing/Tijmdressing

Ingredienten:

400 gram bietjes, geel en chioggia

150 gram paddenstoelen gemengd

250 gram cherrytomaatjes

150 gram veldsla

2 eetlepel pijnboompitjes

80 gram geitenkaas

2 eetlepel olijfolie

2 eetlepel azijn

1 eetlepel honing

1 eetlepel tijm, vers


Bereiden:

Maak in een ruime mengkom de dressing van olijfolie, azijn, honing en geplukte verse tijm.

Breng op smaak met zout en peper en meng alles door elkaar.

Proef!

Hij mag best hoog op smaak zijn, want dressing geeft smaak.


Schil de bieten en laat de knot aan de onderkant er even aan zitten.

Dat is je houvast om te schaven of te snijden.

Schaven is het meest handig,

Je kunt de bieten eventueel ook in blokjes snijden.

Meng de bieten door de dressing.

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.

Af en toe omschudden en nƩt voordat je denkt dat ze klaar zijn haal je ze uit de pan.

Ze garen altijd nog iets door en te ver gebakken maakt de smaak bitter.

Laat afkoelen op een bordje.

Bak in dezelfde koekenpan de paddenstoelen.

Grote exemplaren snijd je even in een paar plakjes.

In een scheutje olijfolie op hoog vuur flink bakken.

Niet te lang bakken die paddenstoelen, want dan worden ze slap.

En dit wordt een krokante salade.

Haal de paddenstoelen uit de pan.

Pof nu nog even de cherrytomaatjes in de koekenpan

Ze worden hierdoor zacht en krijgen meer smaak.

Regelmatig omschudden.

Maak de borden op.

Verdeel de veldsla en de verschillende groenten over de borden.

Sprenkel nog wat dressing erover.

Tot slot brokkel je nog wat geitenkaas of feta Ć©n de pijnboompitjes erover.

Tijdens lunch of diner lekker kleurrijk genieten!


Bron: Alle dagen Vers

Recept van Mathijs Vrieze


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bieten Salade met Feta

 


Bieten Salade met Feta

Ingrediƫnten
2 personen

500 gram gare rode bieten 
75 gram veldsla
handje walnoten
1 appel
50 gram feta
scheutje olijfolie
1 eetlepel citroensap
snuf tijm
peper en zout

Bereiden:

Meng de olie met citroensap, tijm en een snuf peper en zout. 
Verdeel de sla over borden of kommen. 
Snijd de bieten in partjes en leg op de salade
 Snijd de appel in dunne plakjes en verdeel ook op en tussen de salade. 
Verkruimel de feta en walnoten erover en besprenkel met de tijm dressing.

 Tip: 
Vervang de feta ook eens door geitenkaas



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Over Bietjes......

 


Bietjes...

De rode winterbiet is deze maand volop verkrijgbaar.
Je kunt hem zowel gekookt als rauw in de supermarkt aantreffen.
De gekookte exemplaren kun je meteen bereiden zoals je wilt.
De rauwe bieten, zul je eerst zelf moeten koken.
Je moet ze van tevoren goed schoonmaken.
Gebruik hiervoor bij voorkeur een borstel en houd de bieten daarbij onder stromend water uit de kraan.
De schil wordt er tijdens het koken niet afgehaald.
Als de bieten gaar zijn, kun je dat zien aan het velletje dat makkelijk los gaat laten.
Je kunt de bieten laten afkoelen in koud water.
Nu moet de schil wel verwijderd worden.
Er zijn zomerbieten en winterbieten.

Zomerbieten zijn veel sneller klaar dan winterbieten, scheelt wel een kwartier kooktijd.
De rode biet is een gezonde groente.
Men beweert dat ze rijk zijn aan kankerbestrijdende stoffen.
De stof anthocyaan die de rode kleur aan de bieten geeft,
bevordert de celademhaling en de celstofwisseling.
Ze stimuleren het immuunstelsel.
Je kunt de rode biet dus eten ter bevordering van je weerstand,
maar in feite zijn alle verse groenten goed voor je.
De rode biet zorgt wel voor een andere kleur op je bord.
Rode bietjes smaken warm en koud.
Ze combineren goed met speklappen, maar ook met rundvlees.
Je kunt ze koken met stukjes appel, net als rode kool.
Bietjes smaken lekker in combinatie met geitenkaas.
Je kunt er hele moderne gerechten mee maken.
De rode biet wordt veel in de Vlaamse en Slavische keuken gebruikt.
Rauwe rode biet kun je lang bewaren.
De groente blijft in de koelkast (in een plastic zak bewaard) zeker een maand goed.
Gekookte rode biet is niet meer dan twee dagen houdbaar (in de koelkast).

Hoelang moeten rauwe bietjes koken?

Kook bieten liever niet te gaar; dan gaat veel van hun unieke smaak en stevigheid verloren.
In kleine blokjes gesneden, is kort blancheren genoeg: 3 tot 5 minuten.
Reken voor hele bieten, afhankelijk van de maat, 5 tot 10 minuten.
Als je de gaarheid controleert, moeten ze aanvoelen als stevige aardappelen.
Aangemaakt met wat olie laten ze zich ook heel goed roosteren in een oven van 180 °C; in partjes doen ze er 15 tot 30 minuten over.”
(dit volgens de groentebijbel)





Tegenwoordig zien we ook gekleurde bietjes...ook wel Chioggia Bietjes genaamd
Wat is een Chioggia biet:
Chioggia biet is een oud en smakelijk ras afkomstig uit het Italiaanse plaatsje Chioggia.
Deze biet is bijzonder geschikt voor rauwkostsalades; de smaak is zoet en hij ziet er prachtig uit!
Kook je de chioggia dan blijft de heerlijke smaak, maar de prachtige kleurschakering verdwijnt.
Verder zijn de eigenschappen van deze bieten nagenoeg het zelfde als de gewone rode biet.
Deze soorten koken is eigenlijk zonde van de smaak - dat wordt al gauw wat laf.
Klassieke Rode Bietjes kun je wel koken.
En stomen, in de oven bereiden, of rauw verwerken in een salade of een smoothie.
Deze regenboog bietjes zien er al leuk uit bij elkaar
En helemaal in een salade...

Waarmee laten bietjes zich combineren?

Wat dacht je van Blauwe kaas, Bosui, Gember, linzen en bijvoorbeeld Rozemarijn?
Deze smaken accentueren de aardse smaak van bietjes.
Of denk aan Appel, Geitenkaas of Feta, Basilicum, Dille, Munt en Venkel: die geven bietjes meer een frisse smaak mee.


Bron: Internet


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Zwitsers Broodschoteltje


Zwitsers Broodschoteltje

Broodschoteltjes kende ik eigenlijk de zoete variant
Maar de hartige smaakt minstens zo lekker
Je kunt met de vulling heerlijk expirimenteren
Spinazie en ham is ook lekkere vulling of wat dacht je van champignons met ui.
Gewoon eens uitproberen....

Ingrediƫnten
 4 personen

1/2 volkorenbrood in kleine stukjes
3 eetlepels olijfolie
2 uien in ringen
1 dikke prei in ringen
200 ml room
versgemalen peper
nootmuskaat
3 trostomaten
200 gram gemalen Emmentaler & gryere ( gemengd dus)
2 eetlepelsl fijngehakte basilicum

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200 C.
Verhit 2 el olijfolie in de koekenpan. 
Fruit de uiringen en de prei in 4 minuten gaar.
 Roer de helft van de room erdoor. 
Voeg zout, peper, en nootmuskaat toe naar smaak.
Halveer de sneetjes brood. 
Vet de ovenschaal in en leg cde sneetjes brood dakpansgewijs in met steeds wat preimengsel, partjes tomaat, en kaas ertussen.
 En na de laatste laag wat basilicum. 
Giet dan het laatste beetje room erover. 
Laat de schotel in de oven in ong 25 minuten goed warm worden en goudbruin kleuren.


 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hartige Broodpudding met Bimi en Panchetta



Hartige Broodpudding met Bimi en Panchetta

Broodpudding....maar dan hartig i.p.v zoet
En het smaakt lekker en je komt ook van je oude brood af

Ingrediƫnten:
 4 personen

1 eetlepel olijfolie
2 tenen knoflook, gehakt
0,5 tl chilivlokken
200gram bimi, in stukken
zout en peper
6 eieren
400 ml melk
1 boeren witbrood, in stukken
150 gram Parmezaanse kaas
6-8 plakken pancetta

Bereiden:

 Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verwarm de olie in een koekenpan en doe de knoflook en chilivlokken erbij. 
Fruit de knoflook.
Voeg de bimi en wat peper en zout toe,roerbak 3 minuten.
Klop ondertussen de eieren los met de melk, zout en peper. 
Doe het bimimengsel erbij. 
Voeg het brood en de helft van de Parmezaan toe.
 Doe het mengsel in een ovenschaal.
 Bestrooi met de rest van de kaas en Parmezaan. 
Bak 45 minuten.


 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Broodschoteltje met Appel en Rozijnen


Broodschoteltje met Appel en Rozijnen

Wie kent het niet?
Een ouderwets gerechtje, maar echt lekker
Heb je veel brood? op deze manier kun je het mooi weg werken
Broodschoteltje met appel en kaneel
Mijn kids waren er dol op
Je kunt i.p.v. appels ook ander fruit nemen
Neem eens tuttifrutti,
Wel de tuttifrutti eerst koken dat ze gaar is en dan vermengen met de blokjes brood

Ingrediƫnten 4 personen

100 gram rozijnen 
1 goudreinet 
4 eetlepels suiker
1 eetlepel kaneelpoeder
12 tot 14 sneetjes bruin of volkorenbrood  ( in kleine stukjes, met korst )
vloeibare bak en braad (om de schotel mee in te vetten)
3 eieren: dooiers en eiwit gescheiden
2 eetlepels custardpoeder
een snufje zout
ongeveer 600 ml melk

Bereiden:

Wel de rozijnen in een beetje water
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes of schijfjes
Zet de oven (electrisch) op 150 graden.
Doe 600 mililiter melk in een pan en doe daar het brood bij. 
Roer, zodat dit een pap wordt. 
Wordt het te stijf, doe er dan wat melk bij.
 De pap moet stevig zijn, maar de lepel hoeft er niet in te blijven staan.
Doe de eiwitten in een mengkom, doe daar een snufje zout bij en 1 eetlepel suiker. 
Klop dit stijf met mixer of met de hand. 
Voeg dan de custardpoeder toe en mix het nog even kort mee.
Voeg de appel, rozijnen, geklutste eidoorers en de overige suiker toe aan de pap en doe het gas uit.
 Voeg het mengsel van punt vier, toe aan de mengkom van punt 3. 
Spatel dit door elkaar, maar mix dit niet!
Vet je ovenschaal in met de vloeibare bak en braad en schep het mengsel  hierin.
Zet in de hete oven en kijk na een kwartier hoe het er uit ziet, wordt het al bruin?
Zet de oven dan lager. 
Het moet er ongeveer 30 minuten in

Bron: Smulweb


 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Venkel salade


Venkel Salade

Rauwe venkel kun je prima zo eten. 
Snijd de groente fijn en combineer tot een frisse salade met stukjes niet al te zoete appel en mandarijn en een dressing van mosterd, olijfolie, citroensap en zwarte peper.
 Ook lekker met stukjes walnoot, geroosterde pijnboompitten en dergelijke.
 De stukjes groen loof die je bij het schoonmaken van de knol afhaalt kun je gebruiken als garnering.....
Deze salade stond in de Allerhande van Appie....

Ingredienten:

2 venkelknollen
3 eetlepelsl traditionele olijfolie
4 perssinaasappels
150 gram Danish Blue blauwaderkaas 50+
75 gram rucola slamelange
15 gram verse basilicum
3 eetlepels zongerijpte Taggia-olijven
3 eetlepels olijfolie extra vierge

Bereiden:

Snijd de onderkant van de venkelknollen.
 Halveer de knollen in de lengte en snijd in zo dun mogelijke plakken. 
Verhit de olijfolie in een wok en roerbak de plakken 4 min. 
Breng op smaak met peper en zout. 
Schep uit de wok en laat afkoelen in een schaal.
Snijd met een scherp mes de schil en het witte vlies van de sinaasappels. 
Snijd de partjes vruchtvlees los van de vliezen. 
Wip het vruchtvlees met een mes eruit. 
Voeg toe aan de venkel.
Pers de laatste sinaasappel uit. 
Snijd de kaas in blokjes en voeg met de slamelange toe aan de venkelknollen. 
Scheur de basilicumblaadjes in stukken en strooi met de olijven over de salade. 
Schep voorzichtig om en besprenkel met het sinaasappelsap en de olijfolie extra vierge.



 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Gestoofde Venkel

 


Gestoofde Venkel

Dit is een van de lekkerste manieren om venkel te bereiden. 
Gestoofde venkel is lekker zacht en heeft heel veel smaak. 
Het is lekker een lekker bijgerecht bij kip, vlees of vis. 
Of als vegetarisch gerecht, serveer er dan feta, geitenkaas, verse kruiden zoals dille, kappertjes en noten of pijnboompitten erbij.

Ingredienten:

2 grote venkelknollen
40 gram roomboter
flinke scheut olijfolie
1 theelepel venkelzaad
1 scheut Pastis
peper en zout
250 ml kippenbouillon
1 eetlepel kappertjes
1 eetlepel pijnboompitten

Bereiden:

Snijd de toppen en het bruine kontje van de venkel. 
Snijd de venkel dan doormidden en snijd de helften weer in parten. (De stelen kan je ook meestoven).
Smelt de boter samen met de olijfolie in een grote koekenpan. Zodra de boter niet meer bruist, leg je de venkel in de pan en bak je ze rondom mooi bruin.
Voeg venkelzaad, pastis, peper en zout toe aan de pan en meng dit met een pollepel.
Giet nu de bouillon erbij.
 Breng dit aan de kook en zet dan het vuur zacht en leg een deksel op de pan.
Kook totdat de venkel boterzacht is en het vocht is ingekookt (in ongeveer 20-25 minuten).
Garneer eventueel met venkelgroen, gezouten kappertjes en pijnboompitjes.

Bron: Culinea


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Parel Couscous met Geroosterde ,Tomaten Rode Ui en Apetina Kaasblokjes in Olie

 


Parel Couscous met Geroosterde Tomaten ,Rode ui en Apetina Kaasblokjes in Olie

Ingredienten:

250 gram cherrytomaten , doormidden gesneden
1 theelepel. suiker
1 middelgrote rode ui , in partjes gesneden
1 theelepel. olijfolie
75 gram parel couscous
1 theelepel. citroensap
1 theelepel. honing
100 gram komkommer , in grove stukken gesneden
50 gram spinazie
30 gram rucola
½ Apetina® witte kaasblokjes in olie (de helft van de pot)
zout en peper naar smaak

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 160 °C/ 140 °C (heteluchtoven) of gasoven stand 2.
Leg de tomaten op een antiaanbakplaat en strooi er wat suiker overheen.
Verspreid de rode ui op een andere antiaanbakplaat en sprenkel er 1 theelepel olijfolie overheen.
Bak beide 40 minuten in de oven of totdat ze licht goudkleurig zijn; haal de tomaten en rode ui uit de oven en laat ze afkoelen.
Breng ondertussen een pan water met 1 theelepel zout aan de kook en kook de couscous acht minuten.
 Giet af en dompel de couscous in koud water. 
Giet de couscous vervolgens opnieuw af en zet het opzij.
Meng het citroensap en de honing voorzichtig in een kleine kom. 
Voeg daarna in een grote mengkom de couscous, komkommer, slablaadjes en Apetina blokjes toe. 
Giet de citroen- en honingmix erover en hussel alles door elkaar.
Leg de salade op een bord. Sprenkel de olie uit de pot erover en serveer het.

Bron: Apetina


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tajine van Kip en Gekonfijte Citroen



Tajine van Kip en Gekonfijte Citroen

Tajine' of 'tagine' is zowel de naam van het gerecht als van de pan waarin het traditioneel wordt gemaakt.
Geen tajine in huis? 
Je kunt dit gerecht ook maken in een stoofpan met deksel.
Lekker met in stukken gescheurd stokbrood.

Ingrediƫnten
4 personen

2 middelgrote uien
6 trostomaten
5 tenen knoflook
1 kg vastkokende aardappel
80 gram gekonfijte citroen
15 gram verse peterselie
3 eetlepels milde olijfolie
600 gram  scharrelkipdijfilet
2  theelepels gemalen gember
2 theelepels gemalen kurkuma (koenjit)
2 theelepels komijnzaad
200 ml water

Bereiden:

Rasp de uien en tomaten op een grove rasp. 
Rasp de knoflook op een fijne rasp. 
Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes van ca. 1 cm breed. 
Snijd de gekonfijte citroenen in flinterdunne plakjes en verwijder de pitjes.
Snijd de peterselie, ook de steeltjes, fijn maar houd deze gescheiden.
Verhit de olie in de tajine op middelhoog vuur. 
Fruit de ui ca. 8 min., schep regelmatig om.
 Bak de knoflook 1 min. mee. 
Snijd ondertussen de kippendijen in kwarten. 
Voeg de kip toe aan het ui-knoflook- mengsel, bestrooi met zout, peper, gember, kurkuma en komijnzaad en bak ca. 5 min. mee, onder af en toe omscheppen.
Voeg de geraspte tomaat, gekonfijte citroen, peterseliesteeltjes, plakjes aardappel en het water toe aan de kip.
 Laat op laag vuur ca. 30 min. stoven, tot de kip gaar is en de aardappel zacht.
Schep de stoof om en bestrooi met het peterselieblad.

Bron A.H


 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Populaire berichten