Gebakken Witlof uit de Oven
Een ietsjes meer bewerkelijk gerecht...maar super lekker
Echt iets voor feestelijke dinertjes.
Ik vind lof al lekker...en dit gaat er wel in
Yummie
Ingredienten:
1 sjalot
15 gram ongezouten boter (of margarine)
3 gedroogde laurierblaadjes
3 kruidnagels
1 kaneelstokje
3 kardemompeulen
300 ml vers sinaasappelsap
1 theelepel kristalsuiker
4 stronken witlof
300 ml groentebouillon van tablet
8 plakjes ontbijtspek
4 takjes verse tijm
2 eetlepels traditionele olijfolie
Bereiden:
Snipper de sjalot.
Verwarm een grote pan op middelhoog vuur.
Smelt boter in de pan, voeg sjalot, laurierblaadjes, kruidnagels, kaneel en kardemom toe.
Draai het vuur omlaag, doe de deksel op de pan en laat 5 min. zachtjes bakken of tot de sjalot zacht is.
Schep af en toe om.
Giet het sinaasappelsap erbij, draai het vuur omhoog en laat het sap bijna helemaal verdampen.
Voeg suiker en witlof toe en giet de bouillon erbij.
Dek de pan af met een cirkel bakpapier en de deksel.
Laat op een zacht vuur 25 min. pruttelen of tot het witlof gaar is en zacht van binnen.
Neem het witlof voorzichtig uit de pan.
Bewaar het kookvocht.
Leg de plakjes ontbijtspek met 2 tegelijk op een snijplank en rek de plakjes voorzichtig uit door er met de zijkant van een mes overheen te wrijven.
Leg een takje tijm dwars over de 2 plakjes ontbijtspek en leg er een gekookt witlofstronkje bovenop.
Wikkel het spek om het witlof en zet vast met cocktailprikkers.
Verwarm de oven voor op 180 ĀŗC.
Verhit een ovenvaste pan op middelhoog vuur.
Doe een scheut olie in de pan en daarna het witlof gewikkeld in spek.
Braad even aan zodat het spek begint te bruinen. Draai de witlofstronkjes om en giet 1/6 oranje kookvocht in de pan.
Zet de pan in de oven en bak het witlof 20 min. of tot het witlof goudbruin, knapperig en het geheel verwarmd is.
Verwijder de cocktailprikkers voor het serveren.
Serveer het witlof met wat vocht uit de pan eroverheen.