Omdat mijn website "klik" SMULPAAPJE "klik" al vol zit
Ben ik dit bloggie begonnen.
Hier vind je recepten en een babbeltje.
Heb je zelf een leuk recept?
Stuur het me op. ....
In de linker colum kun je alles vinden wat er op mijn bloggie staat,
Kijk ook eens bij de * feestelijke recepten* op
Mijn blog met meer feestelijke recepten en sfeertips ....
Er kan altijd iets van je gading bijzitten.
Er word veel gebruik gemaakt van "cups" in de recepten
Veel plezier bij het rondkijken en koekeloeren in mijn pannetjes
voor.
Wijn drinken doe ik mischien 3 a 4 keer per jaar
Wijn is iets persoonlijks.....
Als ik wijn drink dan het liefst wit
En champagne vind ik niet te pruimen
Dus ook voor wijn geld...smaken verschillen.
Mijn advies is dan ook ga naar een goede slijterij of bezoek een wijnproeverij....
Je weet welke wijn je dan lekker vind en die kun je dan kopen.
Heb ik een recept met een wijnadvies dan zet ik het er uiteraard bij
Info over slijterijen en wijnproeverijen kun je op internet vinden
Ik hou het ondertussen bij andere bubbels....
te verkrijgen bij o.a.
Hartige Witloftaart
Cranberry Turtle Bar
Kevin heeft heerlijke pompoen recepten
En die vertaal ik dan voor jullie (met toestemming hoor)
Ik vraag altijd of het mag en de bron vermeld ik erbij
Is wel zo eerlijk vind ik....
En ik probeer de receptjes vaak zelf eerst uit
Als je van muesli repen houd...vind je deze ook vast lekker
Voor de basis
2 cups meel
1/2 cup lichte bruine suiker
1/2 theelepel zout
3/4 cup koude ongezouten boter (in blokjes)
+ 1 cup ongezouten boter
1 2/3 cups suiker
1/4 cup licht corn syrup
1/2 theelepel zout
1 1/2 cups fresh or frozen cranberries
1 theealepel vanille extract
3 cups pecan nootjes (In koekepan geroosterd en fijn gehakt)
1/2 cup goeie chocolade (fijngehakt)
Doe het meel,suiker en zout in de foodprocessor
Mix alles door elkaar
Doe de boter erbij en mix tot je erwt grootte klonten hebt
Doe bakpapier in een langwerpig bakblik en smeer het in met boter
Doe het mengsel in het bakblik
Druk het deeg aan en bak in voorverwarmde oven (160 Celsius) tot het goudbruin is
Haal uit de oven en laat afkoelen (haal het dan uit het bakblik)
Doe de suiker, corn syrupen zout erbij en breng aan de kook
Laat pruttelen tot een goudbruine kleur (op suiker thermometer 120 celsius)
Mix de cranberries erin en breng weer tot 120 celsius
Laat even sudderen
Haal dan van vuur en doe de pecan nootjes en de vanille erin
Roer vlug door en smeer de massa bovenop het afgekoelde deeg
Laat goed koud worden en snij in stukken
Verwarm de chocolade au bain marie en druppel over de cranberrie en pecannootjes
laat afkoelen
Wat zijn cups????
.
Ja ik weet het....
Je hebt cups in alle maten
Van A tot dubbel D
Maar die cups bedoel ik niet
Ik bedoel de Engelse of Amerikaanse keuken cup
Een cup is dan wel ca 236 ml
Maar dat gaat niet altijd op
Want een cup met veertjes is echt lichter dan een cuppie met lood
Verwarrend???
Nee hoor
In de kookwinkels en warenhuizen zie je zo ook
De tablespoons en cups voor in de keuken
Ik vind het veel makkelijker dan het geweeg op een schaaltje
En zo zien ze eruit
Voor het geval dat je niet weet wat ik bedoel
De cupjes zijn meest een setje van 4
Vanaf 1/4 cup naar 1/3 naar 1/2 cup tot een hele cup
En de lepels ook in setjes (vaak aan een ringetje zodat je ze bij elkaar kunt houden)
En ben je echt vaak aan het koken of expirimenteren in de keuken
Neem eens zo`n setje mee als je in de kookwinkel bent
Je zult het zien
Het is reuze handig
Helemaal met de engelse en amerikaanse recepten
Nog even een aanvulling van de cups en the graden van Fahrenheit naar Celsius
Cup
Gewone suiker: 1 cup = 200 gram
Bruine suiker: 1 cup, aangedrukt = 220 gram
Gezeefde bloem: 1 cup = 125 gram
Witte rijst ongekookt 1 cup = 185 gram
Witte rijst, gekookt: 1 cup = 175 gram
Boter: 1 cup = 227 gram
Amandelen, van velletjes ontdaan: 1 cup = 108 gram
Olie: 1 cup = 224 gram
Maple syrup: 1 cup = 322 gram
Melk, mager: 1 cup = 245 gram
Melk, gecondenseerd zoet: 306 gram
Broccoli, stronkje: 1 cup = 71 gram
Rozijnen: 1 cup, aangedrukt = 165 gram
Melk, poeder: 1 cup = 68 gram
Yogurt: 1 cup = 245 gram
Water: 1 cup = 236 gram
Fijne suiker : 1 C = 110 gram
Cacao: 1 C = 125 gram
Fahrenheit
10 f = -12 C°
15 f = - 9 C°
20 f = - 7 C°
25 f = - 4 C°
30 f = - 1 C°
35 f = 2 C°
40 f = 4 C°
45 f = 7 C°
50 f = 10 C°
55 f = 13 C°
60 f = 16 C°
65 f = 18 C°
70 f = 21 C°
75 f = 24 C°
80 f = 27 C°
85 f = 29 C°
90 f = 32 C°
95 f = 35 C°
Cran Apple Butter
3 Cups verse Cranberries
1/2 Cup of Bruine suiker
1/2 Cup of Witte suiker
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel nootmuskaat
1/4 theelepel gember
1/4 theelepel kruidnageltjes
1/2 theelepel zout
Etagere
Erwtensoep
1 prei
1 winterwortel
1/2 knolselderij
Bos selderij (blaadjes fijngesneden)
1 1/2 l.water
3-4 bouillonblokjes
2 schouderkarbonade`s
2 speklapjes
1 rookworst
zout en peper
Laat hem half uurtje op hoog staan
Maak de prei, winterwortel en knolselderij schoon en snijd ze in plakjes, ringetjes of blokjes.
Doe de spliterwten, in de slowcooker.
Leg de schouderkarbonade`s en de speklapjes erop
Doe prei, winterwortel, knolselderij bovenop het vlees in de slowcooker
Schenk het water erop en voeg de bouillonblokjes toe
Stel de cooker in op "laag" en laat zo`n 8-10 uur koken.
Het laatste half uurtje doe je het fijngesneden selderijblad erbij
Als de soep klaar is haal je het vlees eruit en snijd je ze in stukjes.
Kook het rookworstje en snijd in plakjes
Doe ze weer in de pan samen met de in plakjes gesneden rookworst en laat nog lekker even doorwarmen.
Proef even of het goed pittig is
Doe er anders nog peper en/of zout bij
Serveer met roggebrood en spek
Hobby`s...
.
Ik kom bij verscheidene mensen op hun blog
Leuk om te zien wat hun hobby`s zijn en wat er zoal gemaakt word.
Ik vind het zo kunstig...
Van dozen maken tot kaarten en boekjes
Ik heb ook wel enige hobby`s van PSP tot Koken
In de tuin werken en sinds vorig jaar doe ik ook aan porcelein schilderen
Wat ik ontzettend leuk vind......
Janine vroeg of ze eens iets kon zien wat ik zoal had gemaakt
Ik heb even in mijn foto archief gekeken
Zo af en toe als ik iets af heb zal ik het laten zien.....
Dit is 1 van 6 borden die ik heb gemaakt
Ik wilde een kerstserviesje maken
Maar ik doe het in gedeeltes,anders word het erg eentonig werk.
Ik had als motief 2 sneeuwpopjes genomen
Dus niet echt kerstachtig maar meer winters
Ben benieuwd hoe jullie mijn werkjes vinden
Hieronder de sneeuwpopjes in detail
Volgende keer zal ik weer iets laten zien
Deze 6 borden heb ik dus af
Groetjes van Jeanne
Cassoulet
.
Drie steden strijden om het beste recept: Castelnaudary, Carcassonne en Toulouse.
Wat de cassoulet zo smeuĆÆg maakt is het toegevoegde ganzenvet of eendenvet.
De ingrediƫnten bestaan onder andere uit: witte bonen ('Haricots lingots'), water, tomatenpuree, zout, kruiden,
gekonfijte eendenboutjes ('manchons de canard confits'),
worstjes ('saucisses de Toulouse grillƩes') en eenden-, ganzen- of varkensvet.
Jeanne`s Cassoulet
2 grote blikken witte bonen (uitgelekt en vocht opgevangen)
1 flinke ui
2 kruidnageltjes
2 laurierblaadjes
2 teentjes knoflook
50 gram boter of (liefst ganzevet)
350 gram hamlappen in blokjes
4 drumsticks of rillette van eend
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel tijm
4 knoflook braadworstjes
Peper en zout
Peterselie
Bouillonblokje (kruiden)
Doe er de ontbijtspek bij
Braad het vlees en de kip aan en als ze kleur gekregen hebben voeg dan de uitgelekte witte bonen
(met ½ liter bonennat desnoods met water aangevuld en bouillonblokje)
de geplette teentjes knoflook, de tomatenpuree, de braadworstjes in stukjes, de tijm, de laurierblaadjes,
de kruidnagels (die kun je in een stuk ui steken) en wat zout en peper toe.
Leg het deksel op de pan en laat het geheel in ongeveer ca.1 uur zachtjes gaar stoven op laag vuur.
Schep de cassoulet uit de pan in een licht beboterde ovenschotel.
Verwijder daarbij de laurierblaadjes en de kruidnageltjes
Bestrooi de cassoulet met het broodkruim en leg hier en daar vlokjes boter.
Zet de schotel iets boven het midden in een voorverwarmde oven van 250°C/ gasovenstand 6,
tot er een lichtbruin korstje is onstaan.
In de oven duurt dit ca 10 a 15 minuten.
Haal de cassoulet uit de oven en bestrooi met peterselie.
Panna Cotta met rozenbottel en granaatappelsaus
Voor 4 personen
200 ml. volle melk
40 gram witte basterd- of kristalsuiker
1 vanillestokje
1 biologische citroen
4 blaadjes gelatine (6 Ć 7 gram totaal)
1 granaatappel
3 eetlepels rozenbotteljam
1 eetlepel honing
borrelglaasje Cointreau of Grand Marnier
Week ondertussen de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
Haal het vanillestokje uit de melk, schraap de zaadjes eruit, doe deze terug in de pan en klop ze door de melk.
Knijp de blaadjes gelatine goed uit en roer ze door het warme melkmengsel tot ze opgelost zijn.
Maak de Ć©Ć©npersoons puddingbakjes nat vanbinnen of beboter ze dun en schenk de vloeistof in de schaaltjes. Af laten koelen en in de koelkast 2 Ć 3 uur op laten stijven.
Verwarm de rozenbotteljam zachtjes met de honing en de likeur tot alles goed gemengd is, schep de granaatappelzaadjes erdoor en laat afkoelen.
Marsepein Bonbons
.
Ingredienten
200 gr marsepein
100 gr gezeefde poedersuiker
1 eetlepel kirsch
gezeefde poedersuiker
rode, gele en groene kleurstof
taartdecoratie
gehalveerde gekonfijte kersen
suikerbloemetjes
Bereiding
Kneed de marsepein met de gezeefde poedersuiker en de kirsch tot een gladde massa
Druk die in met poedersuiker bestoven bonbonvormpjes
(of breng zelf een vorm aan).
Haal de marsepein bonbons voorzichtig met een houten stokje uit de vormpjes
Versier ze met kleurstof, taartdecoratie, kersen of suikerbloemetjes
Engadiner Notentaart
Cranberry & Pecan Croissant Broodpudding
Van de week was ik op zoek naar een mooie foto voor m`n kerstblog
Ik had een lekker recept voor de feestdagen
Tot ik op het blog van WillowBirdBaking kwam
En dit heerlijke broodpudding recept tegen kwam
Broodpudding heb ik al in tijden niet meer gemaakt
Maar deze heb ik uit geprobeerd...
En dat het lekker is kan ik je verzekeren
Yummie in the tummy......
Ingredients:
1/4 cup gedroogde cranberries
1/4 cup pecannoten, gehakt
2 cups slagroom
1 vanille stokje (of 3 theelepels vanille extract)
4 grote eidooiers
3/4 cup suiker
1/4 theelepel zout
3 grote croissant (dag oud)
Preheat the oven to 350° F.
Vet 2 ovenvaste kommetjes in of spray met olie in
Zet de cranberries in een schaaltje heet water voor ca 20 minuten
Laat ze goed uitlekken
Toast de pecannoten in de koekenpan (verbrand ze niet)
Doe op een schotel en laat afkoelen
Doe de gespleten vanille stokje erbij of het extract
Laat op laag vuur ca 10 minuten sudderen
Verwijder het vanille stokje
Klop alles goed door met de mixer of garde
Giet langzaam het roommengsel erbij (blijf kloppen)
Doe de croisantje in een schaal
Doe de cream massa eroverheen
Laat even 10 minuten staan zodat de croissant het mengsel kunnen absorberen
Doe de cranberries erover heen en roer het voorzichtig om
Schep het mengsel in de ingevette kommetjes
Strooi de pecannootjes erover
Zet de kommetjes op een bakplaat in de oven ca 25 minuten
Serveer ze warm met geklopte slagroom of ijs
Bron:Willowbirdbaking
Clubsandwich met Haring, Bietjes en Ricotte
3 bietjes
4 takjes kervel
200 g ricotta
zout en peper
4 Hollandse nieuwe
2 stronkjes witlof
12 sneetjes witbrood
Kook de bietjes in ca. 35 minuten gaar, schil ze en snijd ze in dunne plakken.
(of neem gekookte bietjes)
Hak de kervel klein.
Maak de ricotta aan met zout, peper en kervel.
Maak de haring schoon en snijd hem kleiner.
Maak de witlof schoon, verwijder de harde kern en snijd de bladeren grof.
Rooster het brood en besmeer het met de ricotta.
Beleg met witlof, bietjes en haring.
Zet eventueel vast met prikkers.
Blote Billetjes in het Gras
500 gram snijbonen
1 kilo aardappelen
1 rookworst
250 gram spekblokjes
zout
peper
nootmuskaat
mosterd
Kook de snijbonen en de aardappelen
Bak de spekblokjes uit
Breng de worst aan de kook
En laat 20 minuten in het water tegen de kook aan staan
Stamp de gare aardappelen tot puree
Doe de snijbonen en de spekblokjes erbij
Voeg eventueel wat boter en warme melk erbij
Roer tenslotte de gekookte witte bonen erdoor
Breng op smaak met peper en zout
Snij de worst in plakjes
Serveer de blote billetjes in het gras met de plakjes warme worst
En een lepel mosterd
Pompoen Chili
Bruin het vlees aan in een braadpan
Orange Spice Pumpkin Bread
Oranje Pompoen Cake
Ingredienten:
1 en 1/2 cups bloem
1/2 theelepel bakpoeder
3/4 theelepel zuiveringszout
1/4 theelepel zout
1/2 theelepel gemberpoeder
1/4 theelepel nootmuskaat
1/4 theelepel allspice
1 theelepel kaneel
10 eetlepels ongezouten boter (gesmolten)
1/2 cup donker bruine suiker (goed aangedrukt)
1 cup suiker
2 theelepel sinaasappelrasp
3 eieren, lichtjes geklopt
1 cup pompoenpuree
Poedersuiker (optional)
Bereiding
Zet alle ingredienten in de keuken op kamertemperatuur
Vet de cakevorm in
Zet een ovenrek op 1/3 van onder in de oven
Zeef de bloem,bakpoeder,zuiveringszout,zout,gemberpoeder,allspice,nootmuskaat en kaneel in een grote schaal
In een andere schaal gaat de boter,bruine suiker,gewone suiker en de orange rasp
Mix met de mixer op medium (ca 2 minuten)
Doe de eieren en de pompoenpuree erbij
Mix tot alles goed gemengd is (2 a 3 minuten)
Voeg de helft van het meelmengsel toe
(Gebruik een rubberen pannelikker)
"Vouw" dit in het mengsel tot het gemengd is
Doe nu de 2de helft van het meelmengsel
Doe dit mengsel in het cakeblik
Zet het bakblik in de oven en bak tot de cake gaar is (ca 55 minuten)
Prik even in de cake met een sateprikker
Komt hij er droog uit dan is de cake klaar
Haal het blik uit de oven en laat afkoelen voor je het uit de vorm haalt
Bepoeder hem met poedersuiker
Zelfgemaakte Ketchup
Stifado
Ingredienten :
1 kilo sjalotjes
1kilo in blokjes gesneden rundvlees
2 eetlepels gedroogd oregano
2 Kaneel stokjes
3 laurier blad
4 eetlepels olijfolie
wijn droog rood 0,2 l
4 tenen knoflook geperst
2eetlepels bruine suiker
2 takjes rozemarijn
2 blikjes tomaten puree
peper korrels (handje)
zout (na smaak toevoegen)
een goede braad pan
Bereiding:
Doe de olie in de pan verhit het en braad het vlees in blokjes gesneden rondom dicht.
Gooi de kaneel, laurierblad, knoflook, peperkorrels en de oregano erbij braad paar minuten door en blus het met rode wijn af.
En voeg tomaten puree verdund in een 1 dl heet water en de takjes rozemarijn erbij.
Laat het vlees gecontroleerd door sudderen 1 ½ uur lang, voeg indien nodig water toe.
Na een 1 ½ uur voegt men de schone sjalotjes heel erbij zorg dat ze onder het vocht verdwijnen doormiddel van eventueel water toe te voegen.
Voeg bruine suiker toe(2 a 3 eetlepels) en laat het nog eens een half uur door sudderen tot de uitjes zacht zijn (haal wel naar een half uur sudderen de rozemarijn en de kaneelstokjes eruit)
Lekker met stokbrood zilvervlies rijst of friet of gekookte aardappels.
Chocolade Toffee`s
Chocolade Toffee`s
Ingrediƫnten:
450 gr kristalsuiker
90 ml melk
30 gr (room)boter
175 gr chocolade, grof gehakt
Bereiding:
Doe de suiker met de melk in een pan met dikke bodem en roer tot het een dikke pasta is.
Voeg de boter en de chocolade toe en verwam het mengsel al roerend op een laag vuur tot de chocolade gesmolten is.
Verhoog het vuur langzaam en laat de massa 5 minuten koken.
Neem de pan van het vuur, klop goed en giet de toffeemassa in een goed ingevette vierkante vorm van 20 x 20 cm.
Laat de toffees afkoelen tot ze bijna hard zijn en snij er vierkantjes van.
Bewaar ze in een luchtdichte afsluitbare trommel.
Serveertips:
Ook lekker met:
1. gehakte noten erop of erdoor
2. met amandelspijs erin
3. met een likeur naar keuze erdoor
Populaire berichten
-
Pavlova met Kersen en Mascarponeroom. Ben je net als ik een liefhebber van schuimgebak? dan is deze pavlova iets voor jou. M...
-
Kerriespruitjes. Heerlijk...spruitjes. deze versie van het kleine kooltje is erg lekker. Door het toevoegen van de prei en cha...
-
Aardappel Gratin Heerlijk aardappel gratin... Leuk om in een schaal klaar te maken of in ringen te bakken Je krijgt zo leuke to...
-
Spaanse Stijl Aardappel Salade Deze pittige aardappel salade zit boordevol smaken zoals gerookte paprika en olijven een perfecte ...
-
Romige Champignons met Knoflook en Parmezaanse Kaas. Deze champignonnetjes in de Italiaanse saus zijn erg lekker bij Een stuk...
-
Rode Kool Salade met Aziatische Dressing Met dit weer word er weinig uitgebreid gekookt. Hier tenminste.... Het worden meer s...
-
Aardbeienjam Aardbeien....Ze zijn er weer En er komt nog een hoop Het is echt 1 van mijn favoriete fruitsoorten waar ik van kan...
-
De Slowcooker De slowcooker...een prachtig alternatief voor het ouderwetse oliestelletje Zelf heb ik er 2 1 grote waar 6 lite...
-
Chinese Fondue Deze fondue van oosterse oorsprong wordt op basis van kip of groente bouillon gemaakt Hierin word dan met een so...
-
Winter Fruit Salade Deze salade is zo lekker.... Ik kwam hem tegen op het blog van Sara... Neem eens een kijkje op haar blog...