Omdat mijn website "klik" SMULPAAPJE "klik" al vol zit
Ben ik dit bloggie begonnen.
Hier vind je recepten en een babbeltje.
Heb je zelf een leuk recept?
Stuur het me op. ....
In de linker colum kun je alles vinden wat er op mijn bloggie staat,
Kijk ook eens bij de * feestelijke recepten* op
Mijn blog met meer feestelijke recepten en sfeertips ....
Er kan altijd iets van je gading bijzitten.
Er word veel gebruik gemaakt van "cups" in de recepten
Veel plezier bij het rondkijken en koekeloeren in mijn pannetjes
voor.
Wijn drinken doe ik mischien 3 a 4 keer per jaar
Wijn is iets persoonlijks.....
Als ik wijn drink dan het liefst wit
En champagne vind ik niet te pruimen
Dus ook voor wijn geld...smaken verschillen.
Mijn advies is dan ook ga naar een goede slijterij of bezoek een wijnproeverij....
Je weet welke wijn je dan lekker vind en die kun je dan kopen.
Heb ik een recept met een wijnadvies dan zet ik het er uiteraard bij
Info over slijterijen en wijnproeverijen kun je op internet vinden
Ik hou het ondertussen bij andere bubbels....
te verkrijgen bij o.a.
Broodpudding met Rum Rozijnensaus
Ingredienten
Boter voor de ovenschaal
2 theelepels sinaasappel zeste
1/4 cup sinaasappelsap
1/2 cup rum
1 1/2 cups rozijnen
6 grote eieren
2 cups volle melk
1 cup room
1 cup suiker
2 theelepel vanille extract
1/2 theelepel zout
1/4 theelepel gemalen kaneel
1/4 theelepel gemalen nootmuskaat
brood als brioche of pannetone, in dobbelsteentjes gesneden
Bereiding:
Verwarm de oven 180 graden
Beboter een ovenschaal in met boter
Doe de sinaasappelsap in een pannetje doe de rum en de rozijnen erbij
Breng aan de kook en laat 5 minuten sudderen
Haal van het vuur en laat 10 minuten afkoelen
Doe de rozijnen in een zeef en laat goed uitlekken
Doe in een andere kom de eieren, melk, room, suiker, vanille extract,zout, kaneel en nootmuskaat
Klop de massa doorelkaar
Voeg het brood,de rozijnen en de sinaasappelzeste toe
Roer alles goed door
Doe het mengsel in de beboterde ovenschaal of in ingevette minipannetjes
Zet de ovenschaal of pannetjes op een bakblik
Doe in de oven en bak ze goudbruin (ca 30 a 35 minuten)
Prik met mes in midden van de pudding
Is het mes droog dan is de pudding gaar.
Tartiflette
1 kg stevige, bijna gaar gekookte aardappelen, in schijfjes
200 g spekjes, uitgebakken
1 el crème fraîche
wat fijngesnipperde bieslook
Leg de helft van de aardappelschijfjes met de helft van de spekjes op de bodem van een beboterde ovenschaal
Snijd de reblochon (met korst!) horizontaal in tweeën en leg 1 helft op de aardappelschijfjes.
Bedek met de rest van de aardappelschijfjes en de spekjes.
Bestrooi met wat vers gemalen peper.
Bestrijk de andere helft van de reblochon met crème fraîche en leg de kaas op de aardappelschijfjes.
Bestrooi met de bieslook.
Zet 20 min. in de oven of tot de bovenkant mooi gegratineerd is.
Lekker bij een groene salade met een Franse vinaigrette met knoflook.
Peer en Gorgonzola Taart
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel suiker
1/2 cup boter (ongezouten)
4 a 5 lepels water (koud)
Zet de pulseknop aan en druk ca 8 maal op de pulseknop
Doe er een lepel koud water bij en doe dit iedere keer tot er een kruimelig deeg ontstaat
Leg het deeg op een schone ondergrond en vorm een bol
Doe het deeg in keukenfolie en laat in koelkast een uur rusten
Haal na een uur het deeg eruit en rol het deeg op een bloem bestoven werkblad tot een ronde lap ca 1/2 cm dik
Doe het deeg in de vorm en druk goed aan
Bak de vorm "blind" in de oven ca 15 minuten op 175 graden
Haal de vorm uit de oven
Haal de "blinde vulling" eruit en prik met vork gaatjes in de bodem
Bak de korst verder in de oven tot ze goudbruin is (ca 10 Minuten)
2 cups suiker
2 cups witte wijn
1 cup water
4 peperkorrels (black)
2 laurierblaadje
125 gram gorgonzola (kamertemperatuur)
1/2 cup zure room
1 en 1/2 eetlepel honing
1 theelepel tijm (fijngehakt)
1 grote eidooier
Deksel erop en laat sudderen tot de peren zacht zijn (ca 10 a 30 minuten...hangt van de peersoort af)
Haal ze van het vuur en laat afkoelen in het vocht
Snij de peren heel dun in schijfjes
Mix de gorgonzola met de zure room,honing,tijm en eidooier in de keukenmachine tot een smeuige creme
Doe dit mengsel in de taartkorst
Leg de schijfjes peer hieroverheen
Bak in voorverwarmde oven tot de vulling gaar is (ca 10 a 15 minuten)
Blind bakken is niets anders dan een steunvulling gebruiken en de korst even bakken
Voor steunvulling gebruikt men vaak bonen
In de taartvorm leg je bakpapier op de bodem en aan de zijkanten
Hier worden de bonen op gestort
De bonen en bakpapier worden na het bakken eruit gehaald
En de korst kan na koelen gevuld worden met de vulling die erin moet.
Vogeltaarten
Ik was even bij Thea op haar blog
Daar zag ik prachtige taarten staan
Haar dochter Sandra maakt ze
Nee.....niet voor ons
Deze zijn speciaal voor onze gevederde vriendjes
En zijn ze niet prachtig.....
Je zou er zo in happen
Je kunt ze bestellen bij haar
Dus bezoek haar blog en kijk eens rond
Hamlapjes met Rozemarijn en Honing
Ingredienten
600 g magere hamlappen
zout en versgemalen peper
2 teentjes knoflook, gesnipperd
1 (rode) ui, gesnipperd
250 ml vleesbouillon (van tablet)
of runderfond
200 ml rode wijn
1 eetl. honing
2 eetl. olijfolie
1 eetl. versgehakte rozemarijn
of 1 theel. gedroogd
Bereiding
Snijd de hamlappen tot ongeveer gelijke lapjes. Bestrooi ze met zout en peper.
Doe de knoflook met ui, bouillon of fond, rode wijn en honing in een steelpan en laat dit zonder deksel tot 2/3 (300 ml) inkoken.
Verhit de olie in de braadpan
Soepkommen
Met blaadjes en rode bessen
Het is een soepkom met dubbele schotel
Aan 1 kant de kom soep
En aan de andere kant stokbrood
Of ingeval van erwtensoep ...roggebrood met spek
Soep is al lekker
Maar nu is het nog feestelijk ook :-)
Minipannetjes uit Arles
Stoofpotje uit Arles
Cranberrie Granaatappelsaus
1 zak verse cranberries
2 cups POM pomegranate sap
1/2 - 3/4 cups suiker (hangt er vanaf of je zoeter wilt
zaadjes van 1 granaatappel
Bereiding
Doe de gewassen cranberries met het granaatappelsap en de suiker in een pan
Breng aan de kook op halfhoog vuur
Zet het vuur lager en laat zachtjes pruttelen ( ca 20 minuten)
Roer af en toe om aanbranden te voorkomen
Haal van het vuur af en doe de granaat appelzaadjes erbij
Laat afkoelen
Bewaar in de koelkast bij later gebruik
TIP:
Doe een kaneelstokje bij de cranberries
Spicy Ranch Saus
Ingredienten
1 cup mayonnaise
1 cup sour cream
1/2 cup fijn gehakte koriander
6 eetlepels verse citroensap
4 uien (fijn gehakt)
2 eetlepels gehakte chili (zonder zaadjes)
1/2 theelepel cayenne peper
Bereiding:
Doe alle ingredienten bij elkaar
Mix alles goed door
Indien nodig zout toevoegen
Bananen Poffertjes
1/2 pak poffertjesmix
3,5 dl koud water
1 ei
2 eetl. zonnebloemolie
1 theel. kaneelpoeder
2 bananen
heldere honing
Roer de poffertjesmix en het water tot een glad beslag en voeg er het ei, de zonnebloemolie en de kaneelpoeder aan toe.
Snijd de banaan in plakjes.
Verwarm de poffertjespan.
Giet een dun laagje beslag in de holletjes, leg er plakjes banaan op en dek deze af met een laagje beslag.
Bak de poffertjes eerst aan de onderkant bruin en keer ze daarna met een vork of een prikker.
Serveer ze met de honing.
Tip:
Maak eens anijspoffertjes door in plaats van kaneel 2 eetl. gestampte muisjes aan het beslag toe te voegen.
Bak hartige poffertjes door 100 g fijngesneden salami aan het beslag toe te voegen.
Als je geen poffertjespan heeft kun je van het beslag minipannenkoekjes bakken in de koekenpan.
Poffertjesbeslag met zelfrijzend bakmeel wordt op dezelfde manier gemaakt als flensjes en pannenkoekenbeslag
Linzensoep
Eveline (Mus) vroeg me of ik een recept voor linzensoep had.
Ja hoor....Ik maak het niet veel
Maar zo af en toe komt het hier op tafel
Ik heb ooit dit recept van iemand gekregen
Maar van wie...?????
Wil je de linzensoep extra pittig hebben
Doe er dan een fijn gehakt rood pepertje in
En gebruik dan rode linzen voor de kleur
En i.p.v. rookworst stukjes chorizoworst
Heerlijk na een fikse boswandeling
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
1 wortel, in plakjes
250 g linzen, blond
1 l bouillon (kippe,runder of groente)
2 laurierblaadjes
1 kruidnagel
2 aardappels vastkokend, in stukken
1/2 citroen, geperst
1 rookworst
4 eetlepels verse peterselie (fijn gesneden)
Fruit de ui en de knoflook.
Voeg de bleekselderij en de wortel toe en bak al roerend 5 minuten.
Voeg de linzen toe en giet de bouillon erbij.
Voeg de laurier en de kruidnagel toe en laat 40 minuten zachtjes koken.
Voeg na 20 minuten zachtjes koken ook de stukken aardappel toe.
Breng tot slot de linzensoep op smaak met het citroensap en (versgemalen) peper en zout.
Verwarm op het laatst de worst in de soep.
Haal daarna de worst uit de soep, snijd hem in stukken en verdeel deze over 4 kommen.
Schenk de linzensoep erover en garneer met de peterselie.
Lekker met bruin brood en een groene salade.
Lemon Cheesecake
Net als bij cranberry`s dat tikje zurige...heerlijk
Eerst maakte ik cheesecake van bestaande recepten
Maar al doende verdwijnen de recepten en blijft je eigen manier over
Dit is mijn versie.....
Half pak biscuitjes
50 gram boter (gesmolten)
250 ml slagroom
250 gram mascarpone
2 eetlepels suiker
1 potje lemoncurd
4 witte gelatine blaadjes
Bereiding
Doe de koekjes in de foodprocessor en maal ze fijn
Doe de gesmolten boter erbij
Laat nog even draaien tot alles goed gemengd is
Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier
Doe de koekmassa erin en druk met bolle kant van lepel goed aan
Zet nog even in de koelkast om op te stijven (1/2 uurtje)
Doe de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water
Doe de slagroom in een kom
Klop de slagroom met de suiker tot zachte pieken
Zet even opzij
Klop de mascarpone met de lemoncurd tot alles goed gemengd is
Knijp de gelatine blaadjes goed uit en doe ze in een pannetje
Voeg een eetlepel melk toe
Verhit dit tot de gelatine is opgelost
Laat iets afkoelen
Voeg bij het mascarpone mengsel terwijl je goed roert
De slagroom toevoegen en voorzichtig doorscheppen
Giet het mengsel op de koekjesbodem in de springvorm
Laat minstens 4 uur in koeling staan
Haal de vorm uit de koeling
Met scherp mes langs de binnenkant snijden zodat de rand los is
Haal voorzichtig de rand eraf
Nu kun je de cheesecake nog versieren met fruit en/of slagroom
Of nog een laag lemoncurd bovenop :-)
Fruit en/of slagroom voor afwerking
Springvorm 23 cm doorsnee
Humkessoep
zout
peper
500g sperziebonen
250g witte bonen ( blik)
1 kleine selderijknol
2 aardappelen
1 prei
Maak de sperziebonen schoon en breek ze in stukken.
Maak de selderijknol schoon en snijd deze in kleine blokjes.
Schil de aardappelen en was ze.
Doe de sperziebonen en selderijknol bij het vlees in de pan.
Rasp de aardappelen boven de pan.
Laat de soep zachtjes pruttelen tot het vlees en de groente gaar is.
Maak de prei schoon en snijd deze in dunne ringetjes.
Voeg op het laatste moment de prei toe en ook de witte bonen, als ze uit blik komen.
N.B. Humkes soep word ook met snijbonen gemaakt.
Ik ken alleen de versie met sperciebonen.
Roze Knoflook Souffle
1/2 liter melk
maizena
eiwit van 6 eieren
2 soeplepels fijngesneden bieslook**
50 gram geraspte kaas (Gruyere)
zout en peper
klontje boter
Allereerst een knoflookcrème-saus maken:
Pel de 10 roze knoflooktenen*** en doe ze met de ½ liter melk en 1 glas water in een kookpan.
Zout en peper toevoegen en op zacht vuur laten koken totdat de knoflook ‘smeltend’ zacht is.
(NB: de melk niet laten overkoken).
De teentjes vervolgens met een vork fijnprakken, in de saus terug doen en deze binden met wat maizena.
Je hebt 4 eetlepels knoflookcrème-saus nodig.
In een kom 4 eetlepels van de saus aanmengen met de bieslook en de geraspte kaas.
Zout en peper toevoegen.
Beboter een soufflé schaal voor 4 personen of 4 één-persoons schaaltjes.
Klop de eiwitten tot schuim, met een beetje zout.
Meng het schuim voorzichtig met de knoflooksaus, kaas en bieslook in de kom.
Dit mengsel in de soufflé schaal(tjes) uitstorten en in de hete oven zetten voor 30 minuten
(in de kleine schaaltjes iets korter.)
Meteen opdienen.
Hartige Witloftaart
Cranberry Turtle Bar
Kevin heeft heerlijke pompoen recepten
En die vertaal ik dan voor jullie (met toestemming hoor)
Ik vraag altijd of het mag en de bron vermeld ik erbij
Is wel zo eerlijk vind ik....
En ik probeer de receptjes vaak zelf eerst uit
Als je van muesli repen houd...vind je deze ook vast lekker
Voor de basis
2 cups meel
1/2 cup lichte bruine suiker
1/2 theelepel zout
3/4 cup koude ongezouten boter (in blokjes)
+ 1 cup ongezouten boter
1 2/3 cups suiker
1/4 cup licht corn syrup
1/2 theelepel zout
1 1/2 cups fresh or frozen cranberries
1 theealepel vanille extract
3 cups pecan nootjes (In koekepan geroosterd en fijn gehakt)
1/2 cup goeie chocolade (fijngehakt)
Doe het meel,suiker en zout in de foodprocessor
Mix alles door elkaar
Doe de boter erbij en mix tot je erwt grootte klonten hebt
Doe bakpapier in een langwerpig bakblik en smeer het in met boter
Doe het mengsel in het bakblik
Druk het deeg aan en bak in voorverwarmde oven (160 Celsius) tot het goudbruin is
Haal uit de oven en laat afkoelen (haal het dan uit het bakblik)
Doe de suiker, corn syrupen zout erbij en breng aan de kook
Laat pruttelen tot een goudbruine kleur (op suiker thermometer 120 celsius)
Mix de cranberries erin en breng weer tot 120 celsius
Laat even sudderen
Haal dan van vuur en doe de pecan nootjes en de vanille erin
Roer vlug door en smeer de massa bovenop het afgekoelde deeg
Laat goed koud worden en snij in stukken
Verwarm de chocolade au bain marie en druppel over de cranberrie en pecannootjes
laat afkoelen
Wat zijn cups????
.
Ja ik weet het....
Je hebt cups in alle maten
Van A tot dubbel D
Maar die cups bedoel ik niet
Ik bedoel de Engelse of Amerikaanse keuken cup
Een cup is dan wel ca 236 ml
Maar dat gaat niet altijd op
Want een cup met veertjes is echt lichter dan een cuppie met lood
Verwarrend???
Nee hoor
In de kookwinkels en warenhuizen zie je zo ook
De tablespoons en cups voor in de keuken
Ik vind het veel makkelijker dan het geweeg op een schaaltje
En zo zien ze eruit
Voor het geval dat je niet weet wat ik bedoel
De cupjes zijn meest een setje van 4
Vanaf 1/4 cup naar 1/3 naar 1/2 cup tot een hele cup
En de lepels ook in setjes (vaak aan een ringetje zodat je ze bij elkaar kunt houden)
En ben je echt vaak aan het koken of expirimenteren in de keuken
Neem eens zo`n setje mee als je in de kookwinkel bent
Je zult het zien
Het is reuze handig
Helemaal met de engelse en amerikaanse recepten
Nog even een aanvulling van de cups en the graden van Fahrenheit naar Celsius
Cup
Gewone suiker: 1 cup = 200 gram
Bruine suiker: 1 cup, aangedrukt = 220 gram
Gezeefde bloem: 1 cup = 125 gram
Witte rijst ongekookt 1 cup = 185 gram
Witte rijst, gekookt: 1 cup = 175 gram
Boter: 1 cup = 227 gram
Amandelen, van velletjes ontdaan: 1 cup = 108 gram
Olie: 1 cup = 224 gram
Maple syrup: 1 cup = 322 gram
Melk, mager: 1 cup = 245 gram
Melk, gecondenseerd zoet: 306 gram
Broccoli, stronkje: 1 cup = 71 gram
Rozijnen: 1 cup, aangedrukt = 165 gram
Melk, poeder: 1 cup = 68 gram
Yogurt: 1 cup = 245 gram
Water: 1 cup = 236 gram
Fijne suiker : 1 C = 110 gram
Cacao: 1 C = 125 gram
Fahrenheit
10 f = -12 C°
15 f = - 9 C°
20 f = - 7 C°
25 f = - 4 C°
30 f = - 1 C°
35 f = 2 C°
40 f = 4 C°
45 f = 7 C°
50 f = 10 C°
55 f = 13 C°
60 f = 16 C°
65 f = 18 C°
70 f = 21 C°
75 f = 24 C°
80 f = 27 C°
85 f = 29 C°
90 f = 32 C°
95 f = 35 C°
Cran Apple Butter
3 Cups verse Cranberries
1/2 Cup of Bruine suiker
1/2 Cup of Witte suiker
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel nootmuskaat
1/4 theelepel gember
1/4 theelepel kruidnageltjes
1/2 theelepel zout
Etagere
Erwtensoep
1 prei
1 winterwortel
1/2 knolselderij
Bos selderij (blaadjes fijngesneden)
1 1/2 l.water
3-4 bouillonblokjes
2 schouderkarbonade`s
2 speklapjes
1 rookworst
zout en peper
Laat hem half uurtje op hoog staan
Maak de prei, winterwortel en knolselderij schoon en snijd ze in plakjes, ringetjes of blokjes.
Doe de spliterwten, in de slowcooker.
Leg de schouderkarbonade`s en de speklapjes erop
Doe prei, winterwortel, knolselderij bovenop het vlees in de slowcooker
Schenk het water erop en voeg de bouillonblokjes toe
Stel de cooker in op "laag" en laat zo`n 8-10 uur koken.
Het laatste half uurtje doe je het fijngesneden selderijblad erbij
Als de soep klaar is haal je het vlees eruit en snijd je ze in stukjes.
Kook het rookworstje en snijd in plakjes
Doe ze weer in de pan samen met de in plakjes gesneden rookworst en laat nog lekker even doorwarmen.
Proef even of het goed pittig is
Doe er anders nog peper en/of zout bij
Serveer met roggebrood en spek
Hobby`s...
.
Ik kom bij verscheidene mensen op hun blog
Leuk om te zien wat hun hobby`s zijn en wat er zoal gemaakt word.
Ik vind het zo kunstig...
Van dozen maken tot kaarten en boekjes
Ik heb ook wel enige hobby`s van PSP tot Koken
In de tuin werken en sinds vorig jaar doe ik ook aan porcelein schilderen
Wat ik ontzettend leuk vind......
Janine vroeg of ze eens iets kon zien wat ik zoal had gemaakt
Ik heb even in mijn foto archief gekeken
Zo af en toe als ik iets af heb zal ik het laten zien.....
Dit is 1 van 6 borden die ik heb gemaakt
Ik wilde een kerstserviesje maken
Maar ik doe het in gedeeltes,anders word het erg eentonig werk.
Ik had als motief 2 sneeuwpopjes genomen
Dus niet echt kerstachtig maar meer winters
Ben benieuwd hoe jullie mijn werkjes vinden
Hieronder de sneeuwpopjes in detail
Volgende keer zal ik weer iets laten zien
Deze 6 borden heb ik dus af
Groetjes van Jeanne
Cassoulet
.
Drie steden strijden om het beste recept: Castelnaudary, Carcassonne en Toulouse.
Wat de cassoulet zo smeuïg maakt is het toegevoegde ganzenvet of eendenvet.
De ingrediënten bestaan onder andere uit: witte bonen ('Haricots lingots'), water, tomatenpuree, zout, kruiden,
gekonfijte eendenboutjes ('manchons de canard confits'),
worstjes ('saucisses de Toulouse grillées') en eenden-, ganzen- of varkensvet.
Jeanne`s Cassoulet
2 grote blikken witte bonen (uitgelekt en vocht opgevangen)
1 flinke ui
2 kruidnageltjes
2 laurierblaadjes
2 teentjes knoflook
50 gram boter of (liefst ganzevet)
350 gram hamlappen in blokjes
4 drumsticks of rillette van eend
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel tijm
4 knoflook braadworstjes
Peper en zout
Peterselie
Bouillonblokje (kruiden)
Doe er de ontbijtspek bij
Braad het vlees en de kip aan en als ze kleur gekregen hebben voeg dan de uitgelekte witte bonen
(met ½ liter bonennat desnoods met water aangevuld en bouillonblokje)
de geplette teentjes knoflook, de tomatenpuree, de braadworstjes in stukjes, de tijm, de laurierblaadjes,
de kruidnagels (die kun je in een stuk ui steken) en wat zout en peper toe.
Leg het deksel op de pan en laat het geheel in ongeveer ca.1 uur zachtjes gaar stoven op laag vuur.
Schep de cassoulet uit de pan in een licht beboterde ovenschotel.
Verwijder daarbij de laurierblaadjes en de kruidnageltjes
Bestrooi de cassoulet met het broodkruim en leg hier en daar vlokjes boter.
Zet de schotel iets boven het midden in een voorverwarmde oven van 250°C/ gasovenstand 6,
tot er een lichtbruin korstje is onstaan.
In de oven duurt dit ca 10 a 15 minuten.
Haal de cassoulet uit de oven en bestrooi met peterselie.
Panna Cotta met rozenbottel en granaatappelsaus
Voor 4 personen
200 ml. volle melk
40 gram witte basterd- of kristalsuiker
1 vanillestokje
1 biologische citroen
4 blaadjes gelatine (6 à 7 gram totaal)
1 granaatappel
3 eetlepels rozenbotteljam
1 eetlepel honing
borrelglaasje Cointreau of Grand Marnier
Week ondertussen de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
Haal het vanillestokje uit de melk, schraap de zaadjes eruit, doe deze terug in de pan en klop ze door de melk.
Knijp de blaadjes gelatine goed uit en roer ze door het warme melkmengsel tot ze opgelost zijn.
Maak de éénpersoons puddingbakjes nat vanbinnen of beboter ze dun en schenk de vloeistof in de schaaltjes. Af laten koelen en in de koelkast 2 à 3 uur op laten stijven.
Verwarm de rozenbotteljam zachtjes met de honing en de likeur tot alles goed gemengd is, schep de granaatappelzaadjes erdoor en laat afkoelen.
Marsepein Bonbons
.
Ingredienten
200 gr marsepein
100 gr gezeefde poedersuiker
1 eetlepel kirsch
gezeefde poedersuiker
rode, gele en groene kleurstof
taartdecoratie
gehalveerde gekonfijte kersen
suikerbloemetjes
Bereiding
Kneed de marsepein met de gezeefde poedersuiker en de kirsch tot een gladde massa
Druk die in met poedersuiker bestoven bonbonvormpjes
(of breng zelf een vorm aan).
Haal de marsepein bonbons voorzichtig met een houten stokje uit de vormpjes
Versier ze met kleurstof, taartdecoratie, kersen of suikerbloemetjes
Engadiner Notentaart
Cranberry & Pecan Croissant Broodpudding
Van de week was ik op zoek naar een mooie foto voor m`n kerstblog
Ik had een lekker recept voor de feestdagen
Tot ik op het blog van WillowBirdBaking kwam
En dit heerlijke broodpudding recept tegen kwam
Broodpudding heb ik al in tijden niet meer gemaakt
Maar deze heb ik uit geprobeerd...
En dat het lekker is kan ik je verzekeren
Yummie in the tummy......
Ingredients:
1/4 cup gedroogde cranberries
1/4 cup pecannoten, gehakt
2 cups slagroom
1 vanille stokje (of 3 theelepels vanille extract)
4 grote eidooiers
3/4 cup suiker
1/4 theelepel zout
3 grote croissant (dag oud)
Preheat the oven to 350° F.
Vet 2 ovenvaste kommetjes in of spray met olie in
Zet de cranberries in een schaaltje heet water voor ca 20 minuten
Laat ze goed uitlekken
Toast de pecannoten in de koekenpan (verbrand ze niet)
Doe op een schotel en laat afkoelen
Doe de gespleten vanille stokje erbij of het extract
Laat op laag vuur ca 10 minuten sudderen
Verwijder het vanille stokje
Klop alles goed door met de mixer of garde
Giet langzaam het roommengsel erbij (blijf kloppen)
Doe de croisantje in een schaal
Doe de cream massa eroverheen
Laat even 10 minuten staan zodat de croissant het mengsel kunnen absorberen
Doe de cranberries erover heen en roer het voorzichtig om
Schep het mengsel in de ingevette kommetjes
Strooi de pecannootjes erover
Zet de kommetjes op een bakplaat in de oven ca 25 minuten
Serveer ze warm met geklopte slagroom of ijs
Bron:Willowbirdbaking
Clubsandwich met Haring, Bietjes en Ricotte
3 bietjes
4 takjes kervel
200 g ricotta
zout en peper
4 Hollandse nieuwe
2 stronkjes witlof
12 sneetjes witbrood
Kook de bietjes in ca. 35 minuten gaar, schil ze en snijd ze in dunne plakken.
(of neem gekookte bietjes)
Hak de kervel klein.
Maak de ricotta aan met zout, peper en kervel.
Maak de haring schoon en snijd hem kleiner.
Maak de witlof schoon, verwijder de harde kern en snijd de bladeren grof.
Rooster het brood en besmeer het met de ricotta.
Beleg met witlof, bietjes en haring.
Zet eventueel vast met prikkers.
Blote Billetjes in het Gras
500 gram snijbonen
1 kilo aardappelen
1 rookworst
250 gram spekblokjes
zout
peper
nootmuskaat
mosterd
Kook de snijbonen en de aardappelen
Bak de spekblokjes uit
Breng de worst aan de kook
En laat 20 minuten in het water tegen de kook aan staan
Stamp de gare aardappelen tot puree
Doe de snijbonen en de spekblokjes erbij
Voeg eventueel wat boter en warme melk erbij
Roer tenslotte de gekookte witte bonen erdoor
Breng op smaak met peper en zout
Snij de worst in plakjes
Serveer de blote billetjes in het gras met de plakjes warme worst
En een lepel mosterd
Pompoen Chili
Bruin het vlees aan in een braadpan
Orange Spice Pumpkin Bread
Oranje Pompoen Cake
Ingredienten:
1 en 1/2 cups bloem
1/2 theelepel bakpoeder
3/4 theelepel zuiveringszout
1/4 theelepel zout
1/2 theelepel gemberpoeder
1/4 theelepel nootmuskaat
1/4 theelepel allspice
1 theelepel kaneel
10 eetlepels ongezouten boter (gesmolten)
1/2 cup donker bruine suiker (goed aangedrukt)
1 cup suiker
2 theelepel sinaasappelrasp
3 eieren, lichtjes geklopt
1 cup pompoenpuree
Poedersuiker (optional)
Bereiding
Zet alle ingredienten in de keuken op kamertemperatuur
Vet de cakevorm in
Zet een ovenrek op 1/3 van onder in de oven
Zeef de bloem,bakpoeder,zuiveringszout,zout,gemberpoeder,allspice,nootmuskaat en kaneel in een grote schaal
In een andere schaal gaat de boter,bruine suiker,gewone suiker en de orange rasp
Mix met de mixer op medium (ca 2 minuten)
Doe de eieren en de pompoenpuree erbij
Mix tot alles goed gemengd is (2 a 3 minuten)
Voeg de helft van het meelmengsel toe
(Gebruik een rubberen pannelikker)
"Vouw" dit in het mengsel tot het gemengd is
Doe nu de 2de helft van het meelmengsel
Doe dit mengsel in het cakeblik
Zet het bakblik in de oven en bak tot de cake gaar is (ca 55 minuten)
Prik even in de cake met een sateprikker
Komt hij er droog uit dan is de cake klaar
Haal het blik uit de oven en laat afkoelen voor je het uit de vorm haalt
Bepoeder hem met poedersuiker
Zelfgemaakte Ketchup
Stifado
Ingredienten :
1 kilo sjalotjes
1kilo in blokjes gesneden rundvlees
2 eetlepels gedroogd oregano
2 Kaneel stokjes
3 laurier blad
4 eetlepels olijfolie
wijn droog rood 0,2 l
4 tenen knoflook geperst
2eetlepels bruine suiker
2 takjes rozemarijn
2 blikjes tomaten puree
peper korrels (handje)
zout (na smaak toevoegen)
een goede braad pan
Bereiding:
Doe de olie in de pan verhit het en braad het vlees in blokjes gesneden rondom dicht.
Gooi de kaneel, laurierblad, knoflook, peperkorrels en de oregano erbij braad paar minuten door en blus het met rode wijn af.
En voeg tomaten puree verdund in een 1 dl heet water en de takjes rozemarijn erbij.
Laat het vlees gecontroleerd door sudderen 1 ½ uur lang, voeg indien nodig water toe.
Na een 1 ½ uur voegt men de schone sjalotjes heel erbij zorg dat ze onder het vocht verdwijnen doormiddel van eventueel water toe te voegen.
Voeg bruine suiker toe(2 a 3 eetlepels) en laat het nog eens een half uur door sudderen tot de uitjes zacht zijn (haal wel naar een half uur sudderen de rozemarijn en de kaneelstokjes eruit)
Lekker met stokbrood zilvervlies rijst of friet of gekookte aardappels.
Chocolade Toffee`s
Chocolade Toffee`s
Ingrediënten:
450 gr kristalsuiker
90 ml melk
30 gr (room)boter
175 gr chocolade, grof gehakt
Bereiding:
Doe de suiker met de melk in een pan met dikke bodem en roer tot het een dikke pasta is.
Voeg de boter en de chocolade toe en verwam het mengsel al roerend op een laag vuur tot de chocolade gesmolten is.
Verhoog het vuur langzaam en laat de massa 5 minuten koken.
Neem de pan van het vuur, klop goed en giet de toffeemassa in een goed ingevette vierkante vorm van 20 x 20 cm.
Laat de toffees afkoelen tot ze bijna hard zijn en snij er vierkantjes van.
Bewaar ze in een luchtdichte afsluitbare trommel.
Serveertips:
Ook lekker met:
1. gehakte noten erop of erdoor
2. met amandelspijs erin
3. met een likeur naar keuze erdoor
Pumpkin Pecan Cheesecake Pots
Ingredienten:
1 kop gemberkoekjes of bastogne koeken (verkruimeld)
1 lepel boter (gesmolten)
230 gram cream cheese (monchou)
1/4 kop gewone suiker
1/2 kop bruine suiker
1/4 kop slagroom
1 theelepel vanille extract
400 gram pompoen puree (gekookt)
1/2 theelepel kaneel
1/4 theelepel allspice
1/8 theelepels kruidnagel
1/8 theelepel kardamom
1/2 kop pecan nootjes (gehakt)
4 hele pecannoten
slagroom om te garneren
Bereiding
Verwarm de oven voor tot 180º
Doe de verkruimelde koekjes in een schaal
Doe de gesmolten boter erdoor en roer alles goed door
Leg de koekkruimels op een bakplaat
Doe ze in de voorverwarmde oven ca 3 a 4 minuten of tot ze gaan verkleuren
Haal de kruimels eruit en laat afkoelen
Doe in de foodprocessor de cream cheese,suikers,slagroom en de vanille extract
Laat draaien tot alles goed gemengden zacht is
Doe de pompoenpuree,kaneel,allspice,kruidnagel en kardamom erbij
Laat draaien tot een egaal mengsel
Zet 4 mooie glazen schaaltjes klaar
Schep er een laagje kruimels in
Daarop een paar gehakte pecannootjes
Schep er de creamcheese/pompoen mengsel op
Doe nog een laagje kruimels en nootjes
Schep de rest van het cheese/pompoen mengsel over de schaaltjes
Spuit er een beetje slagroom over en een pecan noot
Zet ze nog een uurtje in de koelkast voor dat je ze serveert
Gekruide kippevleugeltjes en drumsticks
Benodigde Tijd 5-6 of 2-3 uur
Ingredienten :
3 pond kippenvleugels
1 kop soya saus
1 kop bruine suiker
1/2 kop ketchup
2 theelepel vers gehakte gember
1/4 kop droge sherry
1/2 kop hoisin saus (chinese barbeque saus)
1eetlepel verse limoensap
3 eetlepels sesamzaad, geroosterd
1/4 kop dun gesneden bosuitjes
Bereidingswijze :
Bak de kippevleugels voor 10 minuten aan elke kant of totdat ze bruin worden.
Doe hierna de kippevleugels in de slowcooker.
Voeg de overgebleven ingredienten toe, behalve de Hoisin saus, limoensap, sesamzaad en groene uien.
Goed door elkaar roeren.
Doe de deksel erop en kook op LAAG voor 5 - 6 u ur of op HOOG voor 2 - 3 uur.
Roer op de helft van de kooktijd alles opnieuw goed door elkaar
zodat de vleugels goed worden vermengd met de saus.
Haal de vleugels uit de slowcooker en bewaar 1/4 kop van de saus in de slowcooker.
Vermeng dit sap met de Hoisin saus en het limoensap.
Druppel dit over de kippenvleugels.
Strooi voor het serveren het geroosterde sesamzaad en de groene uien over de vleugels.
Irish Stew
Irish Stew
Dit recept heb ik heel vaak gemaakt in een grote braadpan
Nu ik de slowcooker heb gaat het makkelijker
En in het kookboek van de slowcooker kwam ik deze versie tegen van de irish stew
Ik heb de prei eruit gelaten....
Maar je kunt een klein preitje erbij doen (in plakjes gesneden)
Ingredienten:
600 gram aardappelen (in dikke plakken)
3 grote wortelen (in plakjes)
1 ui in partjes gesneden of neem een 2 flinke handen kleine uitjes
200 gram savooie kool (dun gesneden)
4 plakken bacon (in reepjes)
1 1/2 pond lamsvlees (in stukjes en aangebraden)
3,75 dl runderbouillon
2 eetlepels platte peterselie (fijn gehakt)
Verdeel de helft van de aardappelen, de groente en de bacon over de bodem van de slowcooker
Leg hierop de aangebraden vleesstukjes
Verdeel de rest van de aardappelen,groente en bacon
Schenk de bouillon erover
Zet de cooker op stand laag voor 4 1/2 uur
Dan moet het vlees mals wezen en de saus iets ingekookt
Laat anders nog iets langer staan
Breng op smaak met peper en zout
Verdeel het over 6 diepe kommen en strooi de peterselie erover
Geef er stokbrood bij
Ik gebruik ook wel runderlappen omdat we niet zo tuk zijn op lamsvlees
Steak Chimichurrie
.
Bij Kevin van Closet Kitchen stond een heerlijk recept voor Steak Chimichurrie
De saus had ik al bij hem weg gehaald (met toestemming)
Dus de steak mag zeker niet ontbreken
Steak Chimichurri
Ingredienten:
1 pond steak (rib eye)
Zout en peper
1 eetlepel olie
chimichurri saus
Bereiding
Kruid de steak met peper
Verhit de olie in de koekenpan
Doe de steak in de pan en bak hem op hoog vuur tot het naar je smaak is
Medium ca. 3 minutes per kant
Haal de steak uit de pan en laat5 minuten rusten
Snijd ze in dunne plakken
Serveer met een flinke schep chimichurrie
Populaire berichten
-
Pavlova met Kersen en Mascarponeroom. Ben je net als ik een liefhebber van schuimgebak? dan is deze pavlova iets voor jou. M...
-
Kerriespruitjes. Heerlijk...spruitjes. deze versie van het kleine kooltje is erg lekker. Door het toevoegen van de prei en cha...
-
Aardappel Gratin Heerlijk aardappel gratin... Leuk om in een schaal klaar te maken of in ringen te bakken Je krijgt zo leuke to...
-
Spaanse Stijl Aardappel Salade Deze pittige aardappel salade zit boordevol smaken zoals gerookte paprika en olijven een perfecte ...
-
Romige Champignons met Knoflook en Parmezaanse Kaas. Deze champignonnetjes in de Italiaanse saus zijn erg lekker bij Een stuk...
-
Rode Kool Salade met Aziatische Dressing Met dit weer word er weinig uitgebreid gekookt. Hier tenminste.... Het worden meer s...
-
Aardbeienjam Aardbeien....Ze zijn er weer En er komt nog een hoop Het is echt 1 van mijn favoriete fruitsoorten waar ik van kan...
-
De Slowcooker De slowcooker...een prachtig alternatief voor het ouderwetse oliestelletje Zelf heb ik er 2 1 grote waar 6 lite...
-
Chinese Fondue Deze fondue van oosterse oorsprong wordt op basis van kip of groente bouillon gemaakt Hierin word dan met een so...
-
Winter Fruit Salade Deze salade is zo lekker.... Ik kwam hem tegen op het blog van Sara... Neem eens een kijkje op haar blog...