Aardbeien Jam
Nu de zomerkoninkjes weer volop te krijgen zijn,
Ga ik maar weer eens aardbeienjam maken
Het is zo simpel....en je weet wat erin zit
Puur natuur...en geen conserveermiddelen of ander gespuis in je jam
Lekkerder kan toch niet
Ik maak de jam op de ouderwetse manier
En maak de aardbeien schoon en zet ze met de suiker een nacht weg
Het komt de smaakt ten goede
Ingredienten:
2 pond aardbeien
900 gram suiker
2 citroenen (het sap)
Bereiden:
Neem een aantal potjes met deksel en steriliseer ze in kokend water
Laat ze omgekeerd op een schone theedoek uitlekken tot gebruik
Zet een schoteltje in de vriezer om straks te testen of de jam dik genoeg is
Maak de aardbeien schoon en verwijder de kroontjes.
Dep ze voorzichtig droog met keukenpapier
Doe de aardbeien en de suiker samen in een kom,
Doe ze in een grote kom met de suiker en dek af met huishoudfolie
Laat dit een nachtje staan buiten de koelkast.
De volgende dag vul je een pan met dikke bodem met de aardbeien en suiker
Pers de citroenen uit en doe ze bij de aardbeien
Zet de pan op halfhoog vuur
Breng zachtjes aan de kook en laat 25 a 30 minuten koken
Roer af en toe zodat het niet aanbrand
Haal de pan van het vuur en pak het schoteltje uit de vriezer
Schep er een theelepel jam op en laat afkoelen
schuif met je pink de jam naar de rand toe
Als hij rimpelt is de jam goed
Anders nog even doorlaten pruttelen.....
Is de jam goed van dikte schep ze dan in steriele potjes en schroef het deksel dicht
Zet op zn kop...als ze een 15 minuten zo hebben gestaan kun je ze weer rechtop zetten
Bewaar de potjes op een donkere koele plek
Aangebroken potjes jam in de koelkast bewaren.
Plak er een leuke sticker op als de potjes jam koud zijn met de datum en de inhoud
Ook leuk om cadeau te geven.